Zielonykubek 22.06.2023 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Witam, chciałbym odnowić starą piwnicę, jednak bez oklejania styropianem - mury mają ok. 70 cm grubości, więc nie jest potrzebny. Cegła składa się głównie z piasku (po przejechaniu palcem sypie się) oraz zaprawa to wapno zmieszane z piaskiem. Ściany umyłem myjką, zagruntowałem gruntem głęboko penetrującym oraz wyrównałem większe nierówności klejem. Tutaj mam pytanie. Zauważyłem, że cegły trochę się przebijają (odznaczają się) przez klej. Czy taki sposób wykonania (bez styropianu) sprawi, że po nałożeniu szlichty z kleju i tynku silikonowego będą się te cegły odznaczały na tynku? W przypadku efektu biedronki na elewacji wynika on z mostków termicznych, czy tutaj też takie powstaną? Jeżeli tak to czy jest jakiś sposób na zapobiegnięcie takiemu efektowi? Drugie pytanie to czy siatka jest konieczna? Czy wystarczy ją dać na miejsca pęknięć ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.06.2023 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Powierzchnia na zewnątrz czy wewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonykubek 22.06.2023 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.06.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Siatka jest niezbędna ze względu na możliwość spękań. Tylko i wyłącznie na grubszej szlichcie którą pokryjesz całość struktura może być widoczna ze względu na różnice w nasiąkliwości materiałów.Po gruntowaniu podkładem szczepnym i tynkowaniu to zaniknie.Na ścianie piwnicy ze względu na wilgoć lub możliwość zasolenia raczej idź w stronę tynku żywicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waxonupto 19.08.2023 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) Obecnie naprawa niektórych uszkodzonych przez wodę tynków. I zdałem sobie sprawę, że nie ma tokarki! To tylko nasza ceglana ściana pod spodem? Czy to normalne omegle xender? Czy mogę użyć uniwersalnego spoiwa/podkładu, który nadaje się do cegieł i betonu, tynku i płyt kartonowo-gipsowych i rozprowadzić na nim nowy tynk? Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez waxonupto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts