Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU z cyrkulacją

Recommended Posts

Wszyscy producenci piszą ,że plastik stabilny i na 100 lat bo nie rdzewieje i w atestach wypisują głupoty o wytrzymałości na wysokie temperatury ,ale nikt nie zwraca uwagi ,żesą to parametry krótkotrwałe ,ponieważ plastiki są niestabilne atomowo i poddawane ekstremalnym warunkom starzeją się w tępie atronomicznym.Nie oczerniam plastików ,ponieważ są dla nich miejsca ,gdzie wytrzymałością i trwałością przewyższają metale ,np do wody przesyłowej .stała temperatura .brak promieni słonecznych i taki plastik naprawdę wytrzymuje 100lat.Nie chcę nikogo straszyć ,ale naprawdę widziałem rurę PP po 10 latach eksploatacji i wyglądała w środku do 2/3 swojej średnicy jak chiński lampion z kolorowego papieru.

Adamos proszę cię nie strasz ludzi "niestabilnością atomową" bo to raczej demagogia. Raczej napisz w jakich warunkach ta rura PP pracowała - będzie z korzyścią dla wszystkich.

Raczej nie zamierzam żyć jeszcze 100 lat (za 20 lat, wg niektórych, będą takie nowe i takie dobre i takie tanie mat. instalacyjne, że wymiana mojego pex-al-pex na te nowości to pikuś :) ), więc to co mam jest jak na te 50 lat w miare OK :)

pozdr - Krzysiek (FYI chemik - polimerowiec)

Witam,

Czy należy ocieplać rurki z PP (USMetrix) przy cyrkulacyjnej CWU? A może straty ciepła będą pomijalne?

Pozdrawiam

Całość instalacji zimnej i ciepłej wody wraz z cyrkulacją kładłem niedawno z rur PP produkcji firmy Hydro-Plast - http://www.hydroplast.com.pl.

Hydraulik upierał się , że nie ma potrzeby dodatkowej izolacji, ponieważ rury te mają wystarczający współczynnik oporu cieplnego. Nie dowierzając zadzwoniłem dziś bezpośrednio do tej firmy i rozmawiałem z działem technicznym. Zapewniono mnie, że dodatkowa izolacja jest zbędna, szczególnie , jeśli rurki są położone na betonie a od góry i z boków przykryte styropianem. Gość z którym rozmawiałem wręcz stwierdził, że niedawno kładł w domu instalacje z produkowanych u nich rur i zrobił własnie tak. Działa bez zauważalnych strat.