Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prywatne przyłącze wodociągowe w mojej działce

Magmaruss

Recommended Posts

Witajcie.

Dzisiaj dowiedziałem się, że wodociąg, który przebiega przez moją działkę jest własnością sąsiada, który poprowadził nitkę od drogi przez moją działkę do swojej działki. Przed zakupem działki nic o tym nie wiedziałem, natomiast w akcie mam wpisaną służebność dla MPWiK. Moje pytanie jakim prawem przez moją działkę idzie prywatna nitka i ja nie zostałem w żaden sposób o tym poinformowany, ani nigdzie w papierach to nie widnieje. Drugie pytanie, czy ja muszę mieć zgodę właściciela (sąsiada) aby się do niej podłączyć, mimo że znajduje się na mojej działce? Udzieliłem innym sąsiadom służebność terenu, żeby mogli się też do tej nitki podłączyć i oni dostali taką informację od MPWiK, że ona należy do tego sąsiada i że muszą mieć od niego zgodę. Czy ja w tym przypadku też?

Pozdrawiam.

• Like 1

Czytając poniższe przepisy mam wrażenie jakby ten rurociąg stanowił moją własność po nabyciu tego gruntu. Tam jest tylko wyjątek, w przypadku gdyby należał do przedsiębiorstwa lub zakładu, a to przecież osoba prywatna. Muszę chyba dopytać jakiegoś radcy, który będzie się znał na sytuacji:

Kodeks cywilny Art. 47 [Część składowa] § 1. Część składowa rzeczy nie może być odrębnym przedmiotem własności i innych praw rzeczowych.§ 2. Częścią składową rzeczy jest wszystko, co nie może być od niej odłączone bez uszkodzenia lub istotnej zmiany całości albo bez uszkodzenia lub istotnej zmiany przedmiotu odłączonego. § 3. Przedmioty połączone z rzeczą tylko dla przemijającego użytku nie stanowią jej części składowych.Art. 48 [Część składowa gruntu] Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do części składowych gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane, jak również drzewa i inne rośliny od chwili zasadzenia lub zasiania.Art. 49 [urządzenia wyłączone] Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania wody, pary, gazu, prądu elektrycznego oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych gruntu lub budynku, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa lub zakładu.

W każdym razie wracając do wydarzeń wstecz, kiedy ktoś prowadził te rury przez prywatne działki, to ich pierwotny właściciel musiał wyrazić jakąś służebność gruntu i jest to dziwne, że o tym nie ma słowa w akcie. Z drugiej strony trzeba byłoby być naiwnym, żeby udzielić służebności, a zarazem nie uwarunkować sobie prawa do przyłącza. Dziwna sytuacja dla mnie, niestety jest weekend i nic nie mogę teraz załatwić, a sprawa podniosła mi ciśnienie...

Trochę dziwne to co piszesz , powinno być tak że sąsiad buduje przyłącze wodociągowe według wydanych warunków technicznych lub projektu . Po wybudowaniu przyłącza i dokonaniu wszystkich formalności ( opłata , geodeta , odbiory ) zakłada licznik plombuje i przyłącze przechodzi na MPWiK i oni odpowiadają za wodociąg do licznika który założył sąsiad u siebie. Sąsiad budując przyłącze zgodnie z przepisami powinien mieć wszystkie zgody i pozwolenia. Zdarza się że montuje się licznik wody blisko głównego wodociągu do którego się podłącza i wtedy MPWiK niema nic do rury za licznikiem , ale to raczej nie w zabudowie jednorodzinnej . Jeszcze jak byś napisał gdzie to jest , jaka gmina ?
  • Like 1

Potrzebujesz zawsze zgody właściciela wodociągu na włączenie się czyli w tym przypadku zgodę sąsiada. A to czy idzie po twoim czy nie oraz inne sprawy z tym związanie to już inna bajka.

Poprzedni właściciel dogadał się z Twoim sąsiadem na gębę, może jakiś tam świstek podpisali między sobą, pieniądze sobie dali i tyle. Popularna sprawa. A Ty zakupiłeś juz po wszystkim.

Edytowane przez boconek03

• 4 weeks później...

Cześć, jestem w nieco podobnej sytuacji. Jakie kroki byście doradzili?

Sąsiad za moją zgodą wybudował wodociąg na mojej działce i przez kilka kolejnych, za swoje pieniądze. Teraz ja chciałbym przyłaczyć sie do wodociągu, ktory jest podobno przystosowany, by przyłączyć kolejne 5 działek na których mogą powstać domy. Proponowałem podzielenie się kosztami, gdyż korzystałbym prawie z całego odcinka, ktory on wybudował jednak nie mogę się z nim porozumieć. Odmawia z uwagi na niskie jego zdaniem ciśnienie wody, ktore ma w domu. Jednocześnie nigdy nie zgłaszał problemu wodociągom, ani nie próbował wykonać analizy po swojej stronie choć dom stoi juz wiele lat. Uważa że to negatywnie wplynie na jego komfort, a na pieniadzch mu nie zalezy.

Czy budować nowy odcinek rownolegly do jego przez 4 inne działki? (Nie jestem pewny czy inni wlasciciele wyrażą zgode, ani czy wodociagi beda za, jesli maja na to jakis wplyw, bo chyba odmowic nie mogą?). Czy walczyc o służebność, założyć sprawę w sądzie? Ile taka to moze trwać? Czy olać sprawe budować studnie (nie chcialbym tego mając mozliwosc podciagniecia pewnego wodociagu)? Może jakieś inne rozwiazanie oezychodzi do glowy?