Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Rozpocząłem przygodę z montażem bram garażowych i trafiłem na pewną zagwozdkę. Mam do zamontowania bramę, którą zamontowałem razem z automatyką jednakże zauważyłem że po lewej stronie brama na odcinku ~ok 1 metra po podłączeniu automatyki zostaję prześwit... Po odłączeniu automatyki i wrzuceniu ją na tryb ręczny prześwit ten jest na odcinku już na ok ~10 cm.

Chciałbym znaleźć przyczynę przekoszenia się bramy chciałbym zaznaczyć że przed naciąganiem sprężyn wszystko było w "oku". Moje pytania są następujące...

1 ) Gdzie popełniłem błąd monterski i jak tego uniknąć.

2 ) Czy jest to wina różnic % w naciągu sprężyn? ( w tym wypadku lewa ma 8.0 a prawa 8.2 obrotu ).

3 ) Czy w obecnej sytuacji kiedy brama jest naciągnięta to czy gdy w pozycji zamkniętej bramy poluzuję lekko lewą linkę tak aby brama zrównała się z posadzką to rozwiąże cały problem.

Poniżej przedstawia zdjęcia mojego problemu. Wiem tylko tyle ze skoro jest gdzieś przekoszona to gdzieś ucieka oko...wał?

Dla administratorów : Nie mogę wstawić zdjęcia ponieważ pojawia mi sie komunikat "Założenie grupy nie powiodło się kliknij wstecz aby kontynuować". Dlatego też wrzucam link do zdjęcia.

https://ibb.co/FJpPFx3

Pozdrawiam Człowiek Z Morza.

Sprawdzałeś wszystkie piony i poziomy oraz przekątne.?

Z lewej strony jest prześwit a z prawej uszczelka spłaszczona więc coś jest raczej z tym.

Kółka są 4 na każdym panelu a te montujesz od dołu równo z posadzką więc jeśli posadzka ma idealny poziom to dość trudno uzyskać taką nierówność przez naciąg sprężyn.

Czemu 8 i 8,2............ nie miałeś siły obrócić.

Chciałbym znaleźć przyczynę przekoszenia się bramy

Ciężko oceniać na odległość więc podam możliwe przyczyny:

- brak poziomu posadzki

- nierówna długość linek

- niewłaściwa regulacja rolek po jednej stronie ("za ciasno")

Zacznij od podniesienia bramy na kilkanaście cm i sprawdź poziom na dolnym panelu (i poziom posadzki).

A czy moge zatem poluzować na bębnie jedna linkę gdy sprężyny sa naciągnięte?

Nie wiem jaka to brama.

Generalnie dla osoby, która ma wprawę nie jest to problem. Najlepiej przytrzymać szczypcami linkę, z wyczuciem poluzować imbus trzymający linkę w bębnie "do granicy trzymania" i przesunąć linkę szczypcami o wymaganą odległość.

A czy moge zatem poluzować na bębnie jedna linkę gdy sprężyny sa naciągnięte?

Jeśli masz wątpliwości że podczas zakładania jedna z linek pozostawiłeś luźną to popuść lewą linkę aby panel opadł do poziomu z prawej strony.

O ile prowadnice są w idealnym pionie a posadzka w poziomie to lekki luz rolek nie powinien pozwolić na takie ukośne położenie.

No chyba że popełniłeś jakiś błąd mocując rolki do panelu .

Następnie ponownie wyreguluj krańcówki.

Edytowane przez Mareks77