Arek91 28.06.2023 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Proszę o poradę. Czy jest sens robić przyłączę wodociągowe i montować studzienkę wodomierzową na działce budowlanej. Warunki przyłączeniowe mam ważne jeszcze do 2024, więc chciałem mieć ten etap za sobą póki wygasną warunki. Od wodociągów u nas w gminie dowiedziałem się, że aby zrobili mi przyłącze potrzebny jest projekt. Zostawiłem do siebie numer i teraz czekam aż się ktoś odezwie bo słyszałem, że ogólnie jak się to przez nich załatwi to cały proces trwa szybciej, ale czy taniej? Czy ktoś z forumowiczów mógłby opowiedzieć jaki jest koszt takiej inwestycji - projekt, robocizna itp. Nitka z wodą jest przy granicy. Dodam, że miałem taki zamysł w głowie, żeby póki nie zacznę się budować to będę uzbrajać powoli działkę, ponieważ też to wszystko trwa podobno. Poza tym jakieś tam tuje zasadziłem, no i woda się zawsze przyda. Do tego jeśli jednak nie zdecyduję się na budowę. To zawsze będę mógł taką działkę sprzedać. A z podłączoną wodą chyba będzie łatwiej. Czy aby zrobić taki projekt, potrzebna jest mapa do celów projektowych ? Bo taką zleciłem geodecie i tez już mam ( tylko nie wiem czy to nie był niepotrzebny wydatek). Jeszcze takie pytanie, czy w przyszłości jak już będę się budował, czy aby podciągnąć wodę do domu to będę potrzebował kolejnego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 28.06.2023 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Woda sie zawsze przyda, a korzystanie z wody to nie sa pozniej duze koszty . U mnie projekt 1000, 1500 jak robisz od razu z kanalizacja. Za podlaczenie moge sie mylic ale ok 3 tys bodajze , tez nitka obok dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 28.06.2023 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 U mnie projekt wyniósł 1 tys a robota wycena ok 5 tys ale muszę kretem przejść pdo droga. Do wodomierza ok 30m. Na prąd czekam już ponad rok, w fazie projektu jest. Mają czas do grudnia, ogólnie mają 18 miesięcy na zrealizowanie przyłącza energii więc z tym tez wcześniej uderzaj bo im się nie spieszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 29.06.2023 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Woda sie zawsze przyda, a korzystanie z wody to nie sa pozniej duze koszty . U mnie projekt 1000, 1500 jak robisz od razu z kanalizacja. Za podlaczenie moge sie mylic ale ok 3 tys bodajze , tez nitka obok dzialki. W warunkach mam opisane, że włączenie do sieci wykonuje PW-K na własny koszt, ale w wykopie przygotowanym przez odbiorcę.Później są opisane warunki montażu urządzenia pomiarowego - tam wyszczególniona armatura. Pytanie po czyjej stronie leżą koszta armatury czyli wodomierza, zaworu antyskażeniowego, studzienki wodomierzowej.Wykop rozumiem, a reszta? Odnośnie kanalizacji nic nie mam, tylko :" Przyłącze sanitarne zaprojektować z rur PVC o średnicy : 160mm z odprowadzeniem do zbiornika bezodpływowego". Co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 29.06.2023 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 U mnie projekt wyniósł 1 tys a robota wycena ok 5 tys ale muszę kretem przejść pdo droga. Do wodomierza ok 30m. Na prąd czekam już ponad rok, w fazie projektu jest. Mają czas do grudnia, ogólnie mają 18 miesięcy na zrealizowanie przyłącza energii więc z tym tez wcześniej uderzaj bo im się nie spieszy Ok ale podłączasz się już bezpośrednio do domu ? U mnie jest taka sytuacja, że nie mam jeszcze rozpoczętej budowy i chce doprowadzić wodę na teren swojej działki zamknąć zaworem i już mieć z głowy. Żeby potem tylko się podłączyć już w docelowe miejsce. Ale czy na to też będzie potrzebny projekt, no bo odbiór jakiś to na pewno rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 29.06.2023 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Wg mnie tak, no bo będzie linia gdzie ma iść na jakiej głębokośći, jaką rura, do którego miejsca, jak połączyć i tym podobne. Najlepiej iść do przedsiębiorstwa które dało ci warunki przyłącza, niech zaprojektują i wykonają ten krótki Przyłącz byś miał wodę na działce a potem to już zaprojektujesz linie od granicy do docelowego wodomierza i a wykonać to i może sam wykonasz choć jak przyjdą ci kopać kanalizę to i to by wykopali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2023 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Jeszcze takie pytanie, czy w przyszłości jak już będę się budował, czy aby podciągnąć wodę do domu to będę potrzebował kolejnego projektu? Przyłącze będziesz miał już zrobione, więc nowego projektu nie będziesz potrzebował. Ale jak nie ma budynku, to musisz zrobić studzienkę, która tania nie jest (a jak będzie budynek, to masz obowiązek przenieść do budynku i studzienka będzie zbędna). Jak już budynek stoi możesz od razu w nim zamontować. Więc jak możesz korzystać z wody sąsiada, to pewnie sporo zaoszczędzisz nie robiąc studzienki. A może i studnia się opłaci nawet, jak do celów kuchennych nie opłaci się wody uzdatniać i przyda się tylko do celów gospodarczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 30.06.2023 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Np. w moim przypadku studzienka musi byc na zewnatrz budynku . Takie wymagania wodociagów miejskich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 30.06.2023 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Dzięki za odpowiedzi. Najlepiej się skontaktować z wodociągami, wczoraj już do mnie ktoś dzwonił. Na razie podałem numery działek i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 30.06.2023 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Przyłącze będziesz miał już zrobione, więc nowego projektu nie będziesz potrzebował. Ale jak nie ma budynku, to musisz zrobić studzienkę, która tania nie jest (a jak będzie budynek, to masz obowiązek przenieść do budynku i studzienka będzie zbędna). Jak już budynek stoi możesz od razu w nim zamontować. Więc jak możesz korzystać z wody sąsiada, to pewnie sporo zaoszczędzisz nie robiąc studzienki. A może i studnia się opłaci nawet, jak do celów kuchennych nie opłaci się wody uzdatniać i przyda się tylko do celów gospodarczych. A jaki koszt takiej studzienki. Na allegro widziałem nawet po 500 zł z pełnym osprzętem montażowym i z ATESTEM. Ale słyszałem, że wodociągi czasem psioczą na takie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2023 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Np. w moim przypadku studzienka musi byc na zewnatrz budynku . Takie wymagania wodociagów miejskich . Jako sprzeczne z aktem wyższego rzędu takie wymogi są nieważne. Rozporządzenie w sprawie WT: § 116. 1. Zestaw wodomierza głównego, na połączeniu z siecią wodociągową, powinien być umieszczony w piwnicy budynku lub na parterze, w wydzielonym, łatwo dostępnym miejscu, zabezpieczonym przed zalaniem wodą, zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych. W budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej miejscem tym powinno być odrębne pomieszczenie. 2. Dopuszcza się umieszczenie zestawu wodomierza głównego w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on niepodpiwniczony i nie ma możliwości wydzielenia na parterze budynku miejsca, o którym mowa w ust. 1. Tylko w domu mieszkalnym zawsze takie miejsce w budynku się znajdzie - w niepodpiwniczonym domku letniskowym czy innym budynku faktycznie może zamarzać i to wtedy ten wyjątek się stosuje. Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2023 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) A jaki koszt takiej studzienki. Na allegro widziałem nawet po 500 zł z pełnym osprzętem montażowym i z ATESTEM. Ale słyszałem, że wodociągi czasem psioczą na takie. Taka, co ma 40cm średnicy? § 117. 1. Pomieszczenie lub studzienka, w której jest zainstalowany zestaw wodomierza głównego, powinny mieć: [...] 2. Studzienka wodomierzowa powinna być wykonana z materiału trwałego, mieć stopnie lub klamry do schodzenia oraz otwór włazowy o średnicy co najmniej 0,6 m w świetle, zaopatrzony w dwie pokrywy, z których wierzchnia powinna być dostosowana do przewidywanego obciążenia ruchem pieszym lub kołowym. Faktycznie musieliby chudego człowieka gumę zatrudniać do plombowania tam licznika. A i hydraulik co to montuje szczęśliwy by nie był. Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 03.07.2023 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Taka, co ma 40cm średnicy? https://allegro.pl/oferta/studzienka-wodomierzowa-h-1200-dn400-zawory-11286266692 No faktycznie mała ;/. Niby można zainstalować armature przed montażem studzienki, ale kiepsko to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 03.07.2023 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 2. Dopuszcza się umieszczenie zestawu wodomierza głównego w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on niepodpiwniczony i nie ma możliwości wydzielenia na parterze budynku miejsca, o którym mowa w ust. 1.[/i] . A jeżeli budynku w ogóle nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 A jeżeli budynku w ogóle nie ma? Ale jak nie ma budynku, to musisz zrobić studzienkę, która tania nie jest (a jak będzie budynek, to masz obowiązek przenieść do budynku i studzienka będzie zbędna). . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 04.07.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 A jak sie to odbywa?Sa warunki na wode i kanalizacje. Brak projektu wod- kan z budynku do granicy działki- gdzie biegnie woda i kanalziacja.Najpierw trzeba zrobić swój projekt z budynku do granicy działki i wtedy dostawcą "kiedyś" przyjdzie i sie podłaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Sa warunki na wode i kanalizacje. I co masz w tych warunkach? U mnie było: Przyłącze należy zaprojektować i wykonać na własny koszt i będzie ono stanowić Pani/Pana własność po podłączeniu z siecią wodociągową. Przyłącze projektować i wykonać w oparciu o procedury określone w ustawie z 7 lipca 1994r. Prawo budowlane. Wodociągom tylko zgłaszałem gotowość i przyszli zaplombować licznik. Po przeniesieniu też plombowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 05.07.2023 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Taka, co ma 40cm średnicy? § 117. 1. Pomieszczenie lub studzienka, w której jest zainstalowany zestaw wodomierza głównego, powinny mieć: [...] 2. Studzienka wodomierzowa powinna być wykonana z materiału trwałego, mieć stopnie lub klamry do schodzenia oraz otwór włazowy o średnicy co najmniej 0,6 m w świetle, zaopatrzony w dwie pokrywy, z których wierzchnia powinna być dostosowana do przewidywanego obciążenia ruchem pieszym lub kołowym. Faktycznie musieliby chudego człowieka gumę zatrudniać do plombowania tam licznika. A i hydraulik co to montuje szczęśliwy by nie był. No to co znalazłem, to taka budżetową wersja, takie o większej średnicy to faktycznie koszt rzędu 1500-2000 zł. Coraz bardziej się zastanawiam czy się to opłaca. Do tego trzeba doliczyć wykop, chyba że sam będę kopał no i projekt, który też tani nie jest, a później trzeba będzie to wszystko przenosić do domu. I tu mam pytanie. Czy wtedy trzeba będzie przed wodomierzem zakręcać i likwidować studzienkę i prowadzić instalacje do domu czy studzienka może zostać i wszystko tylko przedłużam do domu. Montuje filtry przenoszę tamte wodomierze i jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 05.07.2023 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 I co masz w tych warunkach? U mnie było: Przyłącze należy zaprojektować i wykonać na własny koszt i będzie ono stanowić Pani/Pana własność po podłączeniu z siecią wodociągową. Przyłącze projektować i wykonać w oparciu o procedury określone w ustawie z 7 lipca 1994r. Prawo budowlane. Wodociągom tylko zgłaszałem gotowość i przyszli zaplombować licznik. Po przeniesieniu też plombowali. Zle sie wyraziłem, Przyłacza od wodociagu jeszcze nie ma. Najpierw wodociagi doprowadzaja przyłącze do granicy działki czy ja z budynku do granicy działki? Jaka jest kolejność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2023 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Zle sie wyraziłem, Przyłacza od wodociagu jeszcze nie ma. Najpierw wodociagi doprowadzaja przyłącze do granicy działki czy ja z budynku do granicy działki? Jaka jest kolejność? Wodociągi robią sieć. Wyznaczają miejsce, w którym możesz się do niej wpiąć. U mnie było: Miejsce włączenia: odcinek przewodu wodociągowego A-B oznakowany kolorem czerwonym wskazany na zał. Nr l(MAPA). Ciśnienie wody w wodociągu: średnie dobowe 2,5 atm. ( max. 6,0 atm ). Istnieje możliwość wystąpienia deficytu w dostawach wody w okresie szczytu wiosenno-letniego. 3. Przyłącze wodociągowe należy zaprojektować i wykonać: 1/jako włączenie do istniejącego przewodu wodociągowego D 110 PVC na odcinku A-B (zaznaczonego na mapie kolorem czerwonym) 2/ Przewód przyłącza wodociągowego z rur PE 80 SDR 11, średnica przyłącza domowego powinna być dostosowana do przewidywanego zapotrzebowania wody dla budynku (ustalonego na podstawie obliczeń) i nie może być mniejsza niż 40 mm [...] 4. Należy uzyskać zgodę zarządcy drogi na umieszczenie infrastruktury technicznej w pasie drogowym i uzgodnić dokumentację projektowanego przyłącza wodociągowego. Należy uzyskać zgodę i uzgodnić trasę przebiegu przyłącza wodociągowego z właścicielami/ współwłaścicielami nieruchomości, działek przez które przebiega trasa przyłącza. Przyłącza wodociągowe należy projektować i wykonywać w sposób nie powodujący kolizji z istniejącym uzbrojeniem terenu, w uzgodnieniu z zarządcami infrastruktury podziemnej : kable energetyczne i telefoniczne, gazociągi, melioracje ( rowy, sieć drenarska ). Ja akurat miałem łatwo, bo fizycznie przyłącze i studzienkę miałem zrobioną przez poprzedniego właściciela gdy był jedyny właścicielem działek włącznie z drogową. Ale nie dokończył formalności (nie było inwentaryzacji powykonawczej) więc musiałem znowu robić projekt ale kopać nic nie musiałem więc i zgoda współwłaścicieli drogi była zbędna (chociaż zgodnie z uchwałą SN III CZP 18/02 nie trzeba na to zgody współwłaścicieli i zacytowany wymóg wodociągów był bezprawny). Tak czy inaczej czytaj swoje warunki przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts