mck00 28.06.2023 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Dzień dobry, chciałbym doprowadzić działkę do stanu używalności pod budowę domu w przyszłym roku - teraz natomiast planuje jej ogrodzenie (panelowe), posadzenie tui, jednym słowek po prostu wyczyszczenie. Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej do tego podejść. Na działce obecnie znajdują się:- wysokie trawy, chwasty - do wycinki,- liczne brzózki samosiejki - chcę wyciąć te, które uniemożliwiają obecnie postawienie ogrodzenia (rosną na granicy działek),- dwie górki z piachem/gruzem. Mam kilka propozycji od ekip do zajęcia się tym tematem - potrzebuję porady, która z nich będzie najkorzystniejsza:- mulczer leśny - zastanawia mnie tutaj, czy nie będzie problemu z pozostałymi korzeniami brzózek w przypadku stawiania ogrodzenia (?)- mulczer wgłębny - z tego co rozumiem, powyższy problem byłby wyeliminowany, natomiast koszt usługi jest większy, ale być może warto (?)- wycinka wszystkich zarośli i samosiejek + usunięcie korzeni koparką - problem z korzeniami wyeliminowany, natomiast mam tutaj obawy, że wszystko będzie mi szybko odrastać w porównaniu do pracy mulczerem. Jeśli ktoś mógłby doradzić, na co najlepiej się zdecydować biorąc pod uwagę cel jakim jest ogrodzenie oraz posadzenie czegoś jeszcze w tym roku oraz uwzględniając moje obawy (być może w czymś niesłuszne?), będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 28.06.2023 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Jeśli mogę coś doradzić Apropo żywopłotu polecam/Popatrz na grab pospolity żywopłot (Google grafika). Mam nadzieję że się skusisz na taki żywopłot, osobiście posadziłem taki, jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2023 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 chciałbym doprowadzić działkę do stanu używalności pod budowę domu w przyszłym roku - teraz natomiast planuje jej ogrodzenie (panelowe), posadzenie tui, jednym słowek po prostu wyczyszczenie. IMO nie ma sensu. U mnie ekipa od SSO wszystko (włącznie z zebraniem humusu, skleceniem ław ciesielskich, instalacją swojego domku i zbudowaniem "szopy" i sławojki i przyjęciem pierwszej, sporej dostawy materiałów) ogarnęła z koparkowym pierwszego dnia (ekipa w swojej cenie, a koparkowy z godzinę, może dwie ekstra kosztował). Ogrodzenie docelowe i sadzenie są ryzykowne - łatwo może to zostać zniszczone w czasie budowy. Zagospodarowanie zostaw na koniec budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 29.06.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Z tymi brzozami to się jeszcze zorientuj czy nie będzie potrzeba jakiegoś pozwolenia. I dowiedz się w jakim terminie to możesz zrobić (okresy lęgowe ptaków). Prawdopodobnie po 15 sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mck00 29.06.2023 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Dziękuję za sugestie. Działka ma 30 arów i chcę ogrodzić tylko z trzech stron, bez frontu, stąd decyzja o ogrodzeniu panelowym. Część ogrodzenia będzie przebiegać gdzie planowane jest ogrodzenie, stąd moje obawy, czy wystarczy sama wycinka, czy warto by było jeszcze wyciągnąć korzenie od razu, żeby nie było problemów z postawieniem ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts