Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie zarośniętej działki (chwasty, samosiejki, górki gruzu)

mck00

Recommended Posts

Dzień dobry,

chciałbym doprowadzić działkę do stanu używalności pod budowę domu w przyszłym roku - teraz natomiast planuje jej ogrodzenie (panelowe), posadzenie tui, jednym słowek po prostu wyczyszczenie.

Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej do tego podejść. Na działce obecnie znajdują się:

- wysokie trawy, chwasty - do wycinki,

- liczne brzózki samosiejki - chcę wyciąć te, które uniemożliwiają obecnie postawienie ogrodzenia (rosną na granicy działek),

- dwie górki z piachem/gruzem.

Mam kilka propozycji od ekip do zajęcia się tym tematem - potrzebuję porady, która z nich będzie najkorzystniejsza:

- mulczer leśny - zastanawia mnie tutaj, czy nie będzie problemu z pozostałymi korzeniami brzózek w przypadku stawiania ogrodzenia (?)

- mulczer wgłębny - z tego co rozumiem, powyższy problem byłby wyeliminowany, natomiast koszt usługi jest większy, ale być może warto (?)

- wycinka wszystkich zarośli i samosiejek + usunięcie korzeni koparką - problem z korzeniami wyeliminowany, natomiast mam tutaj obawy, że wszystko będzie mi szybko odrastać w porównaniu do pracy mulczerem.

Jeśli ktoś mógłby doradzić, na co najlepiej się zdecydować biorąc pod uwagę cel jakim jest ogrodzenie oraz posadzenie czegoś jeszcze w tym roku oraz uwzględniając moje obawy (być może w czymś niesłuszne?), będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

chciałbym doprowadzić działkę do stanu używalności pod budowę domu w przyszłym roku - teraz natomiast planuje jej ogrodzenie (panelowe), posadzenie tui, jednym słowek po prostu wyczyszczenie.

IMO nie ma sensu. U mnie ekipa od SSO wszystko (włącznie z zebraniem humusu, skleceniem ław ciesielskich, instalacją swojego domku i zbudowaniem "szopy" i sławojki i przyjęciem pierwszej, sporej dostawy materiałów) ogarnęła z koparkowym pierwszego dnia (ekipa w swojej cenie, a koparkowy z godzinę, może dwie ekstra kosztował). Ogrodzenie docelowe i sadzenie są ryzykowne - łatwo może to zostać zniszczone w czasie budowy. Zagospodarowanie zostaw na koniec budowy.

Dziękuję za sugestie. Działka ma 30 arów i chcę ogrodzić tylko z trzech stron, bez frontu, stąd decyzja o ogrodzeniu panelowym. Część ogrodzenia będzie przebiegać gdzie planowane jest ogrodzenie, stąd moje obawy, czy wystarczy sama wycinka, czy warto by było jeszcze wyciągnąć korzenie od razu, żeby nie było problemów z postawieniem ogrodzenia.