Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała instalacja - na czym zbudować?

Rupicapra

Recommended Posts

Jako, że moja obecna PV nie wyrabia, muszę rozbudować całość konstrukcji - i na razie wydaje mi się, że najoptymalniejsze będzie skonstruowanie wiaty nad balkonem.

Ogólnie chciałbym tam przykręcić 4 panele po 600-660W na jakimś mikrofalowniku. O ile marka paneli mi obojętna, to polskie sklepy zostały opanowane przez Hoymilesa i enphase - na serio nie ma nic ciekawszego, że wszędzie to pchają? Wolałbym mieć od razu transmiter wi-fi wbudowany w mikrofalownik, i nie doczepiać dodatkowych urządzeń.

Jako, że zadaszenie nad balkonem tak czy inaczej muszę zbudować - jaką konstrukcję byście proponowali?

Poprzednio miałem drewniane słupy docięte do kształtu krokwii na bazie słupów telefonicznych - nasączone jakimś pachnidłem w stylu podkładów, ale w miarę się trzymały. Teraz na szerokości 5m. będzie ciężar paneli (powiedzmy 120kg), blachy trapezowej (gdzieś 80kg) i zimą śniegu (dajmy na to 250kg)

Ponownie szukać drewna, czy próbować z profili stalowcyh coś spawać?

No i ostatnie pytanie - maksymalne nachylenie wiaty względem południa jakie będę w stanie osiągnąć to 7-8°. Czyli produkcja głównie latem - czy byłby sens stawiać na dachu trójkąty 15°, licząc, że coś skapnie zimą? 25 metrów od domu mam las sosnowy, więc słońce w południe wyłania się dopiero w połowie lutego i w listopadzie całkiem chowa za lasem.

Tu taki prosty rysunek, gdzie zamontowałbym te cztery panele:

Słońce włączone na południe - około 13:20 jest pod kątem prostym do ścian domu.

x.jpg

P.S. Nie zależy mi na autokonsumpcji, jedynie na zbieraniu prądu do zbilansowania w rozliczeniu rocznym.

Edytowane przez Rupicapra

• 4 weeks później...

Ale tu cisza...

Zdecydowałem się na falownik 2kW, lecz nie ogarniam parametrów - zwłaszcza natężenia. Wedle instrukcji

image.png

Skoro maksymalnie panele po 600W, to przecież one mają średnio po 16-18A

Przykładowo z tabliczek znamionowych paneli TW Solar:

image.png

Są na rynku jakieś panele o niższym natężeniu dostępne, czy też to nie ma znaczenia i falownik to przyjmie na klatę obniżając samemu?

• 6 months później...

Mnóstwa odpowiedzi się doczekałem... :p

Ale pierwsze własnoręcznie skonstruowane PV już spoczywa na wiacie i pracuje. Finalnie kupiłem tanio Huymiles'a hms 2000 ze sterownikiem, panele 570W od wschodu słońca ułożone na mostkach 70mm.

Falownik przykręciłem na 30mm mostku pod drugim panelem od środka:

image.png

image.png

Mnóstwa odpowiedzi się doczekałem... :p

Ale pierwsze własnoręcznie skonstruowane PV już spoczywa na wiacie i pracuje. Finalnie kupiłem tanio Huymiles'a hms 2000 ze sterownikiem, panele 570W od wschodu słońca ułożone na mostkach 70mm.

Falownik przykręciłem na 30mm mostku pod drugim panelem od środka:

image.png

image.png

Forum raczej slabo stoi jesli masz konretny problem.

Jak dobierales parametry? Chce sobie off-grida tylko do grzalki zrobic

Forum raczej slabo stoi jesli masz konretny problem.

Jak dobierales parametry? Chce sobie off-grida tylko do grzalki zrobic

Jedyne na co zwracałem uwagę, to maksymalne natężenie na wejściu falownika - panele mają chyba 13,6A, falownik przyjmuje do 14A.

Zobaczę jak będzie z produkcją latem, obecnie wydajność w szczycie bezchmurnego dnia wynosiła 44%, gdzie PV na dachu osiągało w tym samym momencie 37%

Sterownik w sensie wifi? On jest niezbędny do pracy tego mikrofalownika?

Czy trzeba instalować jakieś zabezpieczenia przepięciowe itp w takiej instalacji?

Ja nie dałem zabezpieczeń, leci bezpośrednio do skrzynki z bezpiecznikami kabel.

A sterownik w teorii nie jest potrzebny do pracy, lecz bez niego nie masz statystyk, ani nie wiesz czy inwerter w ogóle pracuje ;P U mnie tak było - dopiero po 'zainstalowaniu' obu urządzeń w API tego DTU-s dowiedziałem się, że jest jakiś alarm w inwerterze i produkuje zawrotne 0.4W w słońcu. Okazało się, że kabel mi się wypiął z kostki ;P

Ja nie dałem zabezpieczeń, leci bezpośrednio do skrzynki z bezpiecznikami kabel.

A sterownik w teorii nie jest potrzebny do pracy, lecz bez niego nie masz statystyk, ani nie wiesz czy inwerter w ogóle pracuje ;P U mnie tak było - dopiero po 'zainstalowaniu' obu urządzeń w API tego DTU-s dowiedziałem się, że jest jakiś alarm w inwerterze i produkuje zawrotne 0.4W w słońcu. Okazało się, że kabel mi się wypiął z kostki ;P

Czyli niby inwerter tańszy niż "prawdziwy" ale niekompletny :(

Widziałem jakieś zamienniki sterownika. Używał ktoś?