Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja starej piwnicy

julietta

Recommended Posts

Dzień dobry,

chciałabym ocieplić i zaizolowac przed wilgocią starą piwnicę. Została odkopana aby ją wysuszyć i zobaczyć jak wyglądają fundamenty.

Do ocieplenia mam już kupiony styropian XPS.

Odkopana ziemia wokół piwnicy to w większości piasek, wydaje się bardzo dobrze przepuszczać wodę.

Nie było problemów z zalewaniem piwnicy, ale w kilku miejscach na ścianach zewnętrznych są cały czas plamy wilgoci (neizależnie czy jest susza czy pada cały tydzień - bez zmian), kiedyś jedna ściana była wypłytkowana - wszystkie płytki chyba odpadły bo zostały tylko 2 - pewnie na skutek wilgoci.

Niestety po odkopaniu okazało się, że fundamenty nie mają ław, a co więcej podłoga w piwnicy jest niżej niż kończą się fundamenty.

Wewnątrz piwnicy na ścianach widać cegły, ale od zewnątrz są takie duże granitowe kamienie o nieregularnych kształtach, a powierzchnia jest mocno nierówna.

Narysowałem rysunek poglądowy aby pokazać sytuację.

Proszę o poradę co z tym zrobić aby poradzić sobie z wilgocią w piwnicy.

Robotnicy, którzy robili u mnie inne pracy mają swoją propozycję, ale nie wydaje mi się ona właściwa.

Czytałam o produktach typu Dysperbity różnych firm (czy są pomiędzy nimi róznice?), różne masy KMB, itp. Myślę, aby ta powierzchnię z kamieni wyrównac szpachlą wapienno-cementową, na to nanieść Dysperbit. Potem przykleic XPS na jakiś klej asfalowy (np. Izolbet-S, Izohan WL lub Emulbit Styrklej). Z tym, że dalej nie będzie ciągłości z podłogą, więc nie wiem czy to rozwiązanie cokolwiek da, a może nawet czy nie zaszkodzi.

Podłoga w piwnicy jest sucha, zapewne nie ma na niej żadnej izolacji przeciwwilgociowej.

Widać, że jest papa pomiędzy piwnicą a parterem.

jWsUwrr.png

Edytowane przez julietta

• 3 weeks później...

Można się zapisać na śmierć, a ludzie i tak co chwilę coś CHCĄ!!!

W końcu... chciejstw prawo nie zakazuje, to MOŻNA sobie chcieć.

Jednak fizyka chciejstwa zwykle ma w dupie i robi swoje.

TERAZ (20stC) powietrze zawiera w sobie 16-18gramów wody w postaci pary na 1m3. Ściana piwnicy ma niską temperaturę - to po prostu płacze.

Tak było, jest i będzie, chyba że zmienisz te warunki.

A zmienić łatwo.

Poczytaj o perlicie i zrób grube (4-5cm) tynki perlitowe to będzie sucho po wsze czasy.

Adam M.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Poszukaj artykułów z Fine Home Home Building lub odcinków podcastu poświęconych izolacji piwnic. Jeśli poddasze jest dobrze ocieplone, a piwnica jest sucha, przystąp do ocieplenia piwnicy. Prawdopodobnie okaże się, że będą polecać sztywną piankę wokół belek stropowych, ale nie jestem pewien, co zalecą do sufitu piwnicy https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane przez balor98

Nic nie wiem o perlicie, więc się nie wypowiadam.

Jak rekuperator ma niby obniżyć wilgotność powietrza w tej piwnicy?

W Internecie jest pełno artykułów opisujących wysuszanie pomieszczeń przez rekuperator:

https://search.yahoo.com/search?p=rekuperator&fr=yfp-t&fr2=p%3Afp%2Cm%3Asb&ei=UTF-8&fp=1

Mnie się wydaje, że lekarstwem jest klimatyzacja vel osuszacz.

Oba te urządzenia zużyją więcej energii niż rekuperator, a ponadto nie wymieniają powietrza tylko zachowują stare powietrze. O ile zadziałają, bo te klimatyzatory, które mam nie działają poniżej +16 °C.

• 2 weeks później...
Nic nie wiem o perlicie, więc się nie wypowiadam.

W Internecie jest pełno artykułów opisujących wysuszanie pomieszczeń przez rekuperator:

https://search.yahoo.com/search?p=rekuperator&fr=yfp-t&fr2=p%3Afp%2Cm%3Asb&ei=UTF-8&fp=1

Rekuperator (jak i każda wentylacja) w zimie osusza. W lecie natomiast nawieje Ci do tej piwnicy powietrze o temperaturze np. 25-30C i blisko 100% wilgotności. W piwnicy nastąpi jego schłodzenie, dalszy wzrost wilgotności względnej i wyraszanie na chłodnych ścianach. Parę wodną trzeba usuwać z powietrza NA MIEJSCU, zamiast nawiewać nową wentylacją (oczywiście nie sugeruję odcięcia wentylacji w piwnicy!)

Rekuperator (jak i każda wentylacja) w zimie osusza. W lecie natomiast nawieje Ci do tej piwnicy powietrze o temperaturze np. 25-30C i blisko 100% wilgotności. W piwnicy nastąpi jego schłodzenie, dalszy wzrost wilgotności względnej i wyraszanie na chłodnych ścianach. Parę wodną trzeba usuwać z powietrza NA MIEJSCU, zamiast nawiewać nową wentylacją (oczywiście nie sugeruję odcięcia wentylacji w piwnicy!)

1. Po to jest wentylacja mechaniczna, aby nią sterować. W przypadku grawitacyjnej nie mamy takiej kontroli. Zamyka się dopływ powietrza, kiedy na polu jest gorąco i wilgotno. Latem należy wpuszczać powietrze wtedy, kiedy jest chłodno. Ale czasem jest gorąco i na tyle sucho, że schłodzenie go nie powoduje wykroplenia.

2. Rekuperator obniży temperaturę powietrza nawiewanego przed wtłoczeniem do piwnic, a jeśli wytrąci się wilgoć, to pójdzie do skroplin rekuperatora.

1. Po to jest wentylacja mechaniczna, aby nią sterować. W przypadku grawitacyjnej nie mamy takiej kontroli. Zamyka się dopływ powietrza, kiedy na polu jest gorąco i wilgotno. Latem należy wpuszczać powietrze wtedy, kiedy jest chłodno. Ale czasem jest gorąco i na tyle sucho, że schłodzenie go nie powoduje wykroplenia.

2. Rekuperator obniży temperaturę powietrza nawiewanego przed wtłoczeniem do piwnic, a jeśli wytrąci się wilgoć, to pójdzie do skroplin rekuperatora.

1. Owszem, wszyscy posiadacze piwnic i wentylacji mechanicznej kilka razy dziennie zerkają na higrometr i biegają kręcić anemostatami.

2. Skoro obniży, to do piwnicy poleci powietrze nieco chłodniejsze, o większej względnej wilgotności (może nawet 100%, jeśli się faktycznie wykrapla w wymienniku). Po czym wleci do piwnicy w której jest 18-20 stopni (a ściany i podłoga często mają jeszcze mniej) i tym bardziej się wyrosi. Jedyny ewentualny zysk to te ewentualne skropliny wytrącone w rekuperatorze, ale ile tego będzie, z domu wylatuje 25 stopni, z zewnątrz wchodzi 30 stopni.

Nie wiem, czy masz piwnicę i rekuperator, czy tylko teoretyzujesz. Ja mam i widzę jak jest.

Nie wiem, czy masz piwnicę i rekuperator, czy tylko teoretyzujesz. Ja mam i widzę jak jest.

Mam rekuperator i wentylację mechaniczną w piwnicy (system oddzielny od części mieszkalnej) jak na obrazkach poniżej:

[ATTACH=CONFIG]466269[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466270[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466271[/ATTACH]

Po tynkowaniu i wylewkach w piwnicy ściany ociekały wodą. Wiele narzędzi (młotki, kombinerki, itp.) zardzewiało mi w ciągu miesiąca. Po zainstalowaniu rekuperatora i wentylacji mechanicznej w ciągu kilku miesięcy wszystko kompletnie wyschło. Tynk i wylewka betonowa bielutkie. Zero wilgoci. W pogodę taką jak teraz puszczam rekuperator na 2 godziny rano co kilka dni. Swoją drogą przydałaby się jakaś automatyka; będzie - ale w swoim czasie, bo mam pilniejsze roboty.

Dodam jeszcze, że w projekcie budynku miałem w piwnicach tylko wentylację mechaniczną, ale bez rekuperacji. Nie mam zbudowanych kominów wentylacji grawitacyjnej. Instalator poradził mi żeby dodać rekuperator i problem z wilgocią w piwnicy będzie rozwiązany. W moim przypadku się to sprawdza w 100%. Teoretycznie ten rekuperator pełni rolę wentylatora nawiewno-wywiewnego gdy jest w trybie "bypass" - jakby się ktoś czepiał że miałem mieć tylko wentylatory. Dodatkowo mam jeszcze taki pseudo-GWC: powietrze zasysane do piwnic idzie pod ziemią przez 5 metrów rury kanalizacyjnej Ø200 mm.

Edytowane przez Lew2
Dopisanie informacji o GWC

Ściany piwnicy nie są najlepszym sposobem na ocieplenie domu – kto ci to powiedział? Zdecydowanie najwięcej ciepła traci poddasze wraz ze wzrostem temperatury. 30-40% strat ciepła następuje przez dach, a tylko 10% z piwnicy, włączając w to podłogi w piwnicach. W pionie (sufit/podłoga) występuje znacznie więcej ruchu ciepła niż w poziomie (ściany).

Nie należy samodzielnie wykonywać izolacji w piwnicy, która ma tendencję do zawilgocenia. Myślę, że trzeba się zastanowić, czego tak naprawdę potrzebujesz i porozmawiać o tym z wykonawcami, którym ufasz, przynajmniej tak, żeby mieć pojęcie o rzeczywistości 10.0.0.0.1 192.168.1.254 .

Świetnym miejscem, w którym można zarobić dużo pieniędzy, a które jest również bardzo łatwe do samodzielnego wykonania, jest wykonanie izolacji poddasza.

Edytowane przez bravo6