julietta 02.07.2023 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 (edytowane) Dzień dobry, chciałabym ocieplić i zaizolowac przed wilgocią starą piwnicę. Została odkopana aby ją wysuszyć i zobaczyć jak wyglądają fundamenty. Do ocieplenia mam już kupiony styropian XPS. Odkopana ziemia wokół piwnicy to w większości piasek, wydaje się bardzo dobrze przepuszczać wodę. Nie było problemów z zalewaniem piwnicy, ale w kilku miejscach na ścianach zewnętrznych są cały czas plamy wilgoci (neizależnie czy jest susza czy pada cały tydzień - bez zmian), kiedyś jedna ściana była wypłytkowana - wszystkie płytki chyba odpadły bo zostały tylko 2 - pewnie na skutek wilgoci. Niestety po odkopaniu okazało się, że fundamenty nie mają ław, a co więcej podłoga w piwnicy jest niżej niż kończą się fundamenty. Wewnątrz piwnicy na ścianach widać cegły, ale od zewnątrz są takie duże granitowe kamienie o nieregularnych kształtach, a powierzchnia jest mocno nierówna. Narysowałem rysunek poglądowy aby pokazać sytuację. Proszę o poradę co z tym zrobić aby poradzić sobie z wilgocią w piwnicy. Robotnicy, którzy robili u mnie inne pracy mają swoją propozycję, ale nie wydaje mi się ona właściwa. Czytałam o produktach typu Dysperbity różnych firm (czy są pomiędzy nimi róznice?), różne masy KMB, itp. Myślę, aby ta powierzchnię z kamieni wyrównac szpachlą wapienno-cementową, na to nanieść Dysperbit. Potem przykleic XPS na jakiś klej asfalowy (np. Izolbet-S, Izohan WL lub Emulbit Styrklej). Z tym, że dalej nie będzie ciągłości z podłogą, więc nie wiem czy to rozwiązanie cokolwiek da, a może nawet czy nie zaszkodzi. Podłoga w piwnicy jest sucha, zapewne nie ma na niej żadnej izolacji przeciwwilgociowej. Widać, że jest papa pomiędzy piwnicą a parterem. Edytowane 2 Lipca 2023 przez julietta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.07.2023 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 Rysunku nie widzę. Ściany jak już chcesz wyrównać to zaprawami cementowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2023 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Można się zapisać na śmierć, a ludzie i tak co chwilę coś CHCĄ!!!W końcu... chciejstw prawo nie zakazuje, to MOŻNA sobie chcieć.Jednak fizyka chciejstwa zwykle ma w dupie i robi swoje. TERAZ (20stC) powietrze zawiera w sobie 16-18gramów wody w postaci pary na 1m3. Ściana piwnicy ma niską temperaturę - to po prostu płacze.Tak było, jest i będzie, chyba że zmienisz te warunki.A zmienić łatwo.Poczytaj o perlicie i zrób grube (4-5cm) tynki perlitowe to będzie sucho po wsze czasy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilysmith9896 09.08.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Rysunek nie jest widoczny. Zaprawa cementowa do wyrównywania ścian. backrooms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balor98 25.08.2023 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Poszukaj artykułów z Fine Home Home Building lub odcinków podcastu poświęconych izolacji piwnic. Jeśli poddasze jest dobrze ocieplone, a piwnica jest sucha, przystąp do ocieplenia piwnicy. Prawdopodobnie okaże się, że będą polecać sztywną piankę wokół belek stropowych, ale nie jestem pewien, co zalecą do sufitu piwnicy https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez balor98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.08.2023 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Czyli u Ciebie nie ma problemu z przeciekaniem ścian piwnicznych, tylko jest problem z wilgocią wytrącaną z powietrza. Na to nie znam lepszego lekarstwa niż rekuperator. Najtańszy, najprostszy, bez odzysku wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 26.08.2023 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Jak rekuperator ma niby obniżyć wilgotność powietrza w tej piwnicy? Mnie się wydaje, że lekarstwem jest klimatyzacja vel osuszacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.08.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Poczytajcie post #3 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 27.08.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Nic nie wiem o perlicie, więc się nie wypowiadam. Jak rekuperator ma niby obniżyć wilgotność powietrza w tej piwnicy? W Internecie jest pełno artykułów opisujących wysuszanie pomieszczeń przez rekuperator: https://search.yahoo.com/search?p=rekuperator&fr=yfp-t&fr2=p%3Afp%2Cm%3Asb&ei=UTF-8&fp=1 Mnie się wydaje, że lekarstwem jest klimatyzacja vel osuszacz. Oba te urządzenia zużyją więcej energii niż rekuperator, a ponadto nie wymieniają powietrza tylko zachowują stare powietrze. O ile zadziałają, bo te klimatyzatory, które mam nie działają poniżej +16 °C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 07.09.2023 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Nic nie wiem o perlicie, więc się nie wypowiadam. W Internecie jest pełno artykułów opisujących wysuszanie pomieszczeń przez rekuperator: https://search.yahoo.com/search?p=rekuperator&fr=yfp-t&fr2=p%3Afp%2Cm%3Asb&ei=UTF-8&fp=1 Rekuperator (jak i każda wentylacja) w zimie osusza. W lecie natomiast nawieje Ci do tej piwnicy powietrze o temperaturze np. 25-30C i blisko 100% wilgotności. W piwnicy nastąpi jego schłodzenie, dalszy wzrost wilgotności względnej i wyraszanie na chłodnych ścianach. Parę wodną trzeba usuwać z powietrza NA MIEJSCU, zamiast nawiewać nową wentylacją (oczywiście nie sugeruję odcięcia wentylacji w piwnicy!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.09.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Rekuperator (jak i każda wentylacja) w zimie osusza. W lecie natomiast nawieje Ci do tej piwnicy powietrze o temperaturze np. 25-30C i blisko 100% wilgotności. W piwnicy nastąpi jego schłodzenie, dalszy wzrost wilgotności względnej i wyraszanie na chłodnych ścianach. Parę wodną trzeba usuwać z powietrza NA MIEJSCU, zamiast nawiewać nową wentylacją (oczywiście nie sugeruję odcięcia wentylacji w piwnicy!) 1. Po to jest wentylacja mechaniczna, aby nią sterować. W przypadku grawitacyjnej nie mamy takiej kontroli. Zamyka się dopływ powietrza, kiedy na polu jest gorąco i wilgotno. Latem należy wpuszczać powietrze wtedy, kiedy jest chłodno. Ale czasem jest gorąco i na tyle sucho, że schłodzenie go nie powoduje wykroplenia. 2. Rekuperator obniży temperaturę powietrza nawiewanego przed wtłoczeniem do piwnic, a jeśli wytrąci się wilgoć, to pójdzie do skroplin rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.09.2023 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 1. Po to jest wentylacja mechaniczna, aby nią sterować. W przypadku grawitacyjnej nie mamy takiej kontroli. Zamyka się dopływ powietrza, kiedy na polu jest gorąco i wilgotno. Latem należy wpuszczać powietrze wtedy, kiedy jest chłodno. Ale czasem jest gorąco i na tyle sucho, że schłodzenie go nie powoduje wykroplenia. 2. Rekuperator obniży temperaturę powietrza nawiewanego przed wtłoczeniem do piwnic, a jeśli wytrąci się wilgoć, to pójdzie do skroplin rekuperatora. 1. Owszem, wszyscy posiadacze piwnic i wentylacji mechanicznej kilka razy dziennie zerkają na higrometr i biegają kręcić anemostatami. 2. Skoro obniży, to do piwnicy poleci powietrze nieco chłodniejsze, o większej względnej wilgotności (może nawet 100%, jeśli się faktycznie wykrapla w wymienniku). Po czym wleci do piwnicy w której jest 18-20 stopni (a ściany i podłoga często mają jeszcze mniej) i tym bardziej się wyrosi. Jedyny ewentualny zysk to te ewentualne skropliny wytrącone w rekuperatorze, ale ile tego będzie, z domu wylatuje 25 stopni, z zewnątrz wchodzi 30 stopni. Nie wiem, czy masz piwnicę i rekuperator, czy tylko teoretyzujesz. Ja mam i widzę jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.09.2023 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 (edytowane) Nie wiem, czy masz piwnicę i rekuperator, czy tylko teoretyzujesz. Ja mam i widzę jak jest. Mam rekuperator i wentylację mechaniczną w piwnicy (system oddzielny od części mieszkalnej) jak na obrazkach poniżej: [ATTACH=CONFIG]466269[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]466270[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]466271[/ATTACH] Po tynkowaniu i wylewkach w piwnicy ściany ociekały wodą. Wiele narzędzi (młotki, kombinerki, itp.) zardzewiało mi w ciągu miesiąca. Po zainstalowaniu rekuperatora i wentylacji mechanicznej w ciągu kilku miesięcy wszystko kompletnie wyschło. Tynk i wylewka betonowa bielutkie. Zero wilgoci. W pogodę taką jak teraz puszczam rekuperator na 2 godziny rano co kilka dni. Swoją drogą przydałaby się jakaś automatyka; będzie - ale w swoim czasie, bo mam pilniejsze roboty. Dodam jeszcze, że w projekcie budynku miałem w piwnicach tylko wentylację mechaniczną, ale bez rekuperacji. Nie mam zbudowanych kominów wentylacji grawitacyjnej. Instalator poradził mi żeby dodać rekuperator i problem z wilgocią w piwnicy będzie rozwiązany. W moim przypadku się to sprawdza w 100%. Teoretycznie ten rekuperator pełni rolę wentylatora nawiewno-wywiewnego gdy jest w trybie "bypass" - jakby się ktoś czepiał że miałem mieć tylko wentylatory. Dodatkowo mam jeszcze taki pseudo-GWC: powietrze zasysane do piwnic idzie pod ziemią przez 5 metrów rury kanalizacyjnej Ø200 mm. Edytowane 12 Września 2023 przez Lew2 Dopisanie informacji o GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bravo6 13.09.2023 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 (edytowane) Ściany piwnicy nie są najlepszym sposobem na ocieplenie domu – kto ci to powiedział? Zdecydowanie najwięcej ciepła traci poddasze wraz ze wzrostem temperatury. 30-40% strat ciepła następuje przez dach, a tylko 10% z piwnicy, włączając w to podłogi w piwnicach. W pionie (sufit/podłoga) występuje znacznie więcej ruchu ciepła niż w poziomie (ściany). Nie należy samodzielnie wykonywać izolacji w piwnicy, która ma tendencję do zawilgocenia. Myślę, że trzeba się zastanowić, czego tak naprawdę potrzebujesz i porozmawiać o tym z wykonawcami, którym ufasz, przynajmniej tak, żeby mieć pojęcie o rzeczywistości 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Świetnym miejscem, w którym można zarobić dużo pieniędzy, a które jest również bardzo łatwe do samodzielnego wykonania, jest wykonanie izolacji poddasza. Edytowane 17 Września 2023 przez bravo6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts