Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Od dłuższego czasu szukam zmiękczacza wody do domku jednorodzinnego...

Czym dłużej szukam i więcej na tentemat czytam, tym mniej wiem:(

Twardość wody wg. sanepidu to 17,9 jednostek niemieckich (318 mg.Co3), założone zużycie miesięczne to około 7 m3.

Dodam że jest szambo i chcę rozdzielić wodę do użytku na ogród od reszty, którą chcę zmiękczyć do 4-5 może 6 jednostek niemieckich na pewno nie do "0"

Doczytałem się że powinna to być głowica Clack i dobre złoże monosferyczne.

Nie wiem też jak często powinna się włączać regeneracja ( chyba nie częściej niż raz na dwa tygodnie?)

I jeszcze jedno - Co ze zmiękczaczem jeśli w ciągu roku jestem nieobecny przez okres 3-4 miesiące i w tym czasie nie będzie zużycia wody.

Czy istnieje możliwość " wyłączenia " zmiękczacza" i w jaki sposób się to wykonuje i na co powinienem zwrócić uwagę?

Proszę o pomoc w znalezieniu takiego zmiękczacza, który byłby w mojej sytuacji odpowiedni ?!

Martwi mnie , że od dłuższego czasu nie zauważam wpisów jednego z najpozytywniejszych forumowiczów w tym temacie czyli "qbek17"

Z niecierpliwością czekam na waszą pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez Mariofr

• 4 weeks później...

Witam!

Podepnę się pod pytanie, bo tez jestem na etapie rozpoznania.

Instalator proponuje mi montaż stacji Keller Family Plus 20-25. Twardość wody wg danych z wodociągów to 16dH. Od kilku dni wczytuję się w fora i informacje i mam wrażenie, że ten Keller to coś z kosmosu o którym nikt nigdzie nie pisze. Teoretycznie dane od producenta są OK. Czy ktoś z Was ma może taką stację lub spotkał się z nią? Jakieś opinie lub wnioski?

ten Keller to coś z kosmosu o którym nikt nigdzie nie pisze. Teoretycznie dane od producenta są OK.

Niby które dane uważasz za OK?

Badziewna, chińska głowica, mały przepływ i nieznane złoże? To tania tandeta OEM Klarwooda (który na swojej stronie do niego się nie przyznaje) dla sieci marketów budowlanych.