Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Czy znacie jakieś nowoczesne metody i firmy (Wawa i okolice) napraw mostków termicznych? Ściany 3W - gazobeton, styropian 6 cm, kratówka. W paru miejscach mam solidne przemarzanie i wilgoć skraplającą się tam. Pomyslałem o:

1. nawiercenie otworów i wtłaczanie jakiegoś środka (np. pianki) po wysokim ciśnieniem, aby uzupełnić braki w szczelinie gdzie powinien być styropian.

2. Skucie tynków i położenie jakiejś cienkiej izolacji przed nową warstwą tynku (cienkie panele 4 mm z XPS typu Climapoor?)

Co myślicie? Wiadomo, można ocieplić całą ścianę, ale szukam metod napraw kilku powierzchni o ok. 0,5m2.

• Like 1
https://forum.murator.pl/topic/273875-nowoczesne-metody-usuwania-mostk%C3%B3w-termicznych-w-%C5%9Bcianach-3w/

Głupia pora na szukanie niedoróbek termoizolacji.

Trzeba było zrobić kilka fotek w podczerwieni, jak było zimno.

Docieplanie "na czuja" jest mało precyzyjne.

Adam M.

Co myślicie? Wiadomo, można ocieplić całą ścianę, ale szukam metod napraw kilku powierzchni o ok. 0,5m2.

I w tych miejscach przekrój jest taki, jak pisałeś? Nie jest to miejsce z którego wychodzi jakiś balkon, naproże czy coś innego, nietypowego?

Jeżeli tak, to szukaj raczej źródła wilgoci.

Miejsca są już zidentyfkowane, również kamera termowizyjną. Pisałem o orientacyjnej powierzchni, że nie są to duże obszary.

Niektóre z tych miejsc to właśnie nadproża (więc tutaj "wtrysk" nie zadziała)