punisher20 03.07.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Cześć. Czy znacie jakieś nowoczesne metody i firmy (Wawa i okolice) napraw mostków termicznych? Ściany 3W - gazobeton, styropian 6 cm, kratówka. W paru miejscach mam solidne przemarzanie i wilgoć skraplającą się tam. Pomyslałem o:1. nawiercenie otworów i wtłaczanie jakiegoś środka (np. pianki) po wysokim ciśnieniem, aby uzupełnić braki w szczelinie gdzie powinien być styropian. 2. Skucie tynków i położenie jakiejś cienkiej izolacji przed nową warstwą tynku (cienkie panele 4 mm z XPS typu Climapoor?) Co myślicie? Wiadomo, można ocieplić całą ścianę, ale szukam metod napraw kilku powierzchni o ok. 0,5m2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2023 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Głupia pora na szukanie niedoróbek termoizolacji.Trzeba było zrobić kilka fotek w podczerwieni, jak było zimno.Docieplanie "na czuja" jest mało precyzyjne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2023 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Co myślicie? Wiadomo, można ocieplić całą ścianę, ale szukam metod napraw kilku powierzchni o ok. 0,5m2. I w tych miejscach przekrój jest taki, jak pisałeś? Nie jest to miejsce z którego wychodzi jakiś balkon, naproże czy coś innego, nietypowego? Jeżeli tak, to szukaj raczej źródła wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punisher20 03.07.2023 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Miejsca są już zidentyfkowane, również kamera termowizyjną. Pisałem o orientacyjnej powierzchni, że nie są to duże obszary. Niektóre z tych miejsc to właśnie nadproża (więc tutaj "wtrysk" nie zadziała) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts