Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont balkonu od zera.

Recommended Posts

Witam.

Zacząłem remont balkonu. Balkon zerwany do zera, do płyty betonowej.

Jestem na etapie gdzie mam założona papę. Jako, że mam 7cm do wysokości drzwi musiałbym zrezygnować z izolacji styropianem.

I tu pojawia się pytanie czy mógłbym wykorzystać płyty budowlane "ULTRAMENT 2600x600x50 (mm).

Warstwy standardowe.

1. Płyta konstrukcyjna

2. Warstwa spadowa

3. Papa

4. Folia budowlana

5. Wylewka betonowa 5cm zbrojona

6. Hydroizolacja z opierzeniem

7. Płytki

Moja koncepcja

1. Płyta konstrukcyjna

2. Warstwa spadowa

3. Papa

4. Płyty ultrament 5cm

5. Hydroizolacja połączeń

6. Siatka z klejem

7. Hydroizolacja z opierzeniem

8. Płytki

Pozdrawiam: Krzysztof (zajaszcze)

Podczepię się pod temat, mnie również czeka remont balkonu. Mam do zdjęcia płytki oraz opierzenie które już całkowicie zgniło. Teoretycznie balkon ma położoną izolację + styropian. Podpowiedzcie czy po zdjęciu płytek, opierzenia i oczyszczeniu wylewki ze starego kleju mogę położyć papę klejoną na zimno i na to położyć parkiet tarasowy? Czy potrzebne jest jakieś gruntowanie czy ewentualnie jakaś wylewka?

Podczepię się pod temat, mnie również czeka remont balkonu. Mam do zdjęcia płytki oraz opierzenie które już całkowicie zgniło. Teoretycznie balkon ma położoną izolację + styropian. Podpowiedzcie czy po zdjęciu płytek, opierzenia i oczyszczeniu wylewki ze starego kleju mogę położyć papę klejoną na zimno i na to położyć parkiet tarasowy? Czy potrzebne jest jakieś gruntowanie czy ewentualnie jakaś wylewka?

Wystarczy, oprócz tego pierzenie wypadało by zamontować nowe.

Płyta konstrukcyjna > hydroizolacja płynną gumą (Canada Rubber S-700) z posypką kwarcową przy 2 razie > okapnik systemowy alu > beton stemplowany ze spadkiem 1,5-2 % (grubość przy okapniku 1 cm) > impregnacja.

Wystarczy na długie - długie lata przy odrobinie prostej konserwacji co 2-3 lata.

https://photos.app.goo.gl/wQBwyJHPcqPb2SKeA