Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie kanału wentylacyjnego (poddasze)

Cholew

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie izolacji termicznej kanału wentylacyjnego. Z kuchni wychodzą mi dwa kanały wentylacyjne (okap + wentylacja) i idą przez poddasze na dach do kominka wentylacyjnego, kanały są wykonane z elastycznych przewodów izolowanych. Z dachu wystają dwie rury przyłączeniowe, coś takiego:

https://velado.pl/strona-glowna/130-3822-rura-przylaczeniowa-do-kominka-wentylacyjnego.html

Kanały wraz z izolacją (tą z folią aluminiową) powinienem naciągnąć aż do membrany wiatroizolacyjnej czy jedynie do paroizolacji i dobrze to uszczelnić taśmą do paroizolacji (np. Vario Multitape), a izolację termiczną rur przyłączeniowych będzie pełniła już wełna, którą wyłożony będzie skos na poddaszu? Zależy mi na możliwie szczelnym ociepleniu i braku wykraplania się wilgoci wokół kanałów.

wentylacja.jpg

• Like 1

Zależy mi na możliwie szczelnym ociepleniu i braku wykraplania się wilgoci wokół kanałów.

Para wodna skrapla się przy ochładzaniu. Więc to nie wokół, a wewnątrz będzie się wykraplała. I tak, do samego końca jak najlepiej izoluj termicznie (trudno się bawić w aptekarza i te 2cm szczeliny między membraną a wełną docieplić tak, żeby się nie zsunęło, więc dałbym rurę izolowaną do końca - a przyłącze kominka może być w środku). A i tak będzie ryzyko skraplania na samym kominku, dlatego co lepsze mają konstrukcję taka, że skropliny wypływają na dach, a nie spływają do rury.

Edytowane przez Kaizen
  • Like 1