Cholew 05.07.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Witam, mam pytanie odnośnie izolacji termicznej kanału wentylacyjnego. Z kuchni wychodzą mi dwa kanały wentylacyjne (okap + wentylacja) i idą przez poddasze na dach do kominka wentylacyjnego, kanały są wykonane z elastycznych przewodów izolowanych. Z dachu wystają dwie rury przyłączeniowe, coś takiego: https://velado.pl/strona-glowna/130-3822-rura-przylaczeniowa-do-kominka-wentylacyjnego.html Kanały wraz z izolacją (tą z folią aluminiową) powinienem naciągnąć aż do membrany wiatroizolacyjnej czy jedynie do paroizolacji i dobrze to uszczelnić taśmą do paroizolacji (np. Vario Multitape), a izolację termiczną rur przyłączeniowych będzie pełniła już wełna, którą wyłożony będzie skos na poddaszu? Zależy mi na możliwie szczelnym ociepleniu i braku wykraplania się wilgoci wokół kanałów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2023 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 (edytowane) Zależy mi na możliwie szczelnym ociepleniu i braku wykraplania się wilgoci wokół kanałów. Para wodna skrapla się przy ochładzaniu. Więc to nie wokół, a wewnątrz będzie się wykraplała. I tak, do samego końca jak najlepiej izoluj termicznie (trudno się bawić w aptekarza i te 2cm szczeliny między membraną a wełną docieplić tak, żeby się nie zsunęło, więc dałbym rurę izolowaną do końca - a przyłącze kominka może być w środku). A i tak będzie ryzyko skraplania na samym kominku, dlatego co lepsze mają konstrukcję taka, że skropliny wypływają na dach, a nie spływają do rury. Edytowane 5 Lipca 2023 przez Kaizen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cholew 05.07.2023 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Dzięki, tak też zrobiłem, przewód elastyczny przyłapałem dwoma opaskami zaciskowymi do rury przyłączeniowej, a izolację z wyczuciem zacisnąłem trytkami i przyłapałem taśmą do membrany i trzyma jak wściekłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts