Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na skale

rigmec

Recommended Posts

Dzień dobry. Remontuję dom, jestem na etapie zrywania starych wylewek aby zrobić izolację i trafiłem na pewien problem.

Ktoś wybudował dom nie tylko na skale ale i zostawił litą skałę pod podłogą. Mniej więcej 1/3 pokoju dziennego ma taką podbudowę. Aby uzyskać jako taki poziom, część jest skuta. Dom ma ponad 100 lat więc pewnie było to robione ręcznie dlatego ścięto szczyt wyłącznie do minimum ale obecnie mając piły diamentowe, młotki wyburzeniowe mogę spokojnie zrobić miejsce na ocieplenie. No i teraz pytanie, czy muszę zwracać się o jakieś pozwolenie (nie ruszam fundamentów, ścian etc) a jeżeli tak to do kogo się zgłosić po projekt, geodeta, geolog, architekt?

Remont...

Nie robisz nic, co wymaga pozwolenia i uzgodnień.

Do kogo się zgłosić?

Proste. Trzeba pójść po rozum do głowy.

Nie znajdziesz swojego, budowlanego - idź po cudzy.

Znajdź jakiego kierbuda i utnij sobie z nim solidną rozmowę o problemie.

Weźmie kilka groszy i da dobrą receptę.

Adam M.

Już trochę zasięgnąłem języka i mam dobre dla mnie wiadomości ale warto się zapytać trzeciego czy mogę sobie urządzić kamieniołom w pokoju. Być może ktoś zna jakiś specyficzny przepis który rzadko się przywołuje i przez większość jest zapomniany a który stwierdza, że na przykład kucie w litej skale to roboty górnicze i trzeba się zgłosić po pozwolenie do stosownego urzędu. Sąsiada mam nieciekawego stąd chuchanie na zimne.

Kamufletów w każdym bądź razie strzelał nie będę.

Roboty górnicze - "prace mające na celu rozpoznanie i/lub wydobycie surowców kopalnych...". Ty nic nie wydobywasz, ty remontujesz budynek!! Bedzie głośno, robisz to od 6 do 22, wersja soft od 7 do 21. Uprzedzasz że remont, ze trochę hałasu będzie w kulturalnych godzinach, że to i to musisz zrobić. Ramen.

Na parapecie stawiasz 0,7 L tak aby sasiad widział i suszył język do pasa. Flaszka do wysuszenia po remoncie, sasiad niech nauczy sie cierpliwości. Jeśli będzie fikał (raczej bezpodstawnie) to wała posmakuje.

Przepis.

Jeżeli dom stoi bezpośrednio na skale, to skała traktowana jest jako fundament, a co za tym idzie kucie fundamentów na których stoi budynek to ingerencja w konstrukcję tegoż budynku.

Przepis zawsze się znajdzie. znaczenia większego to nie ma ( chyba że planujesz kuć koparką tuż przy ścianach) .

Formalnie do tego remontu potrzebny jest plan remontu a ten powstać może po ekspertyzie, potem na podstawie tego planu robisz prosty projekt z jednym rysunkiem i zgłaszasz do urzędu. Nieformalnie bierzesz kątówkę nacinasz od ściany, i ręcznym młotem wykuwasz ile potrzeba i nie opowiafasz 1000 osobom co robisz

Ty serio jesteś konstruktorem?

To jest dom stuletni, ściany są wzniesione bezpośrednio na skale, analogicznie jak posadowienie na płycie. czyli wszelkie drgania jakie zrobisz są przenoszone na ściany. I tak jak przy płycie nie możesz ot tak sobie kuć w niej tak i tutaj. Chociaż przytoczę inny przepis :) :)

Każdy, kto słucha moich słów i wprowadza je w czyn, jest podobny do człowieka rozsądnego, który zbudował dom na skale. Spadł ulewny deszcz, wezbrały rzeki, zerwały się silne wiatry i uderzyły w ten dom. Ale on nie runął, bo zbudowany był na skale. Każdy, kto słucha tych moich słów, ale nie wprowadza ich w czyn, podobny jest do człowieka głupiego, który zbudował dom na piasku. Spadł ulewny deszcz, wezbrały rzeki, zerwały się silne wiatry i uderzyły w ten dom, a on się zawalił. A upadek jego był wielki.”

Gdy Jezus skończył przemawiać, tłumy zdumiewały się Jego nauką. W Jego mowie była bowiem niezwykła moc, jakiej nie posiadali ich nauczyciele Pisma.

Ewangelia wg św. Mateusza 7,24-29

Ty jesteś Piotr czyli Skała, i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie»” (Mt 16,13-19).

To jest dom stuletni, ściany są wzniesione bezpośrednio na skale, analogicznie jak posadowienie na płycie. czyli wszelkie drgania jakie zrobisz są przenoszone na ściany. I tak jak przy płycie nie możesz ot tak sobie kuć w niej tak i tutaj. Chociaż przytoczę inny przepis :) :)

Każdy, kto słucha moich słów i wprowadza je w czyn, jest podobny do człowieka rozsądnego, który zbudował dom na skale. Spadł ulewny deszcz, wezbrały rzeki, zerwały się silne wiatry i uderzyły w ten dom. Ale on nie runął, bo zbudowany był na skale. Każdy, kto słucha tych moich słów, ale nie wprowadza ich w czyn, podobny jest do człowieka głupiego, który zbudował dom na piasku. Spadł ulewny deszcz, wezbrały rzeki, zerwały się silne wiatry i uderzyły w ten dom, a on się zawalił. A upadek jego był wielki.”

Gdy Jezus skończył przemawiać, tłumy zdumiewały się Jego nauką. W Jego mowie była bowiem niezwykła moc, jakiej nie posiadali ich nauczyciele Pisma.

Ewangelia wg św. Mateusza 7,24-29

Ty jesteś Piotr czyli Skała, i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie»” (Mt 16,13-19).

Podaj przepis z prawa budowlanego o którym wspominałeś a nie cytuj jakieś ... przypowieści nie na temat z gatunku prawa "boskiego" lub "kościelnego".

Ogarnij się.

Rozumiesz różnicę między posadowieniem budynku na skale a skuwaniem kilkunastu centymetrów "skały" pod posadzką?

Odpowiedź

Ty piszesz orzeczenia budowlane czy religijne ? ;)

Masz uprawnienia konstrukcyjne ??

z pierwszego zdania tego postu wynika jasno, że mało rozumiesz z konstrukcji budynków.

Lubię Biblię.

Nie jestem kolegą K, ca z rękawa sypie przepisami

Każda ingerencja w układ konstrukcyjny nie jest konserwacją. Można to uznać za przepudowę Co jest ujęte w art 3. Ust 7a PB.

Do tego co jest przebudową a co nie potrzebna jest ekspertyza o której pisałem, a skoro jest to obiekt 100 letni należy zakładać że ściany konstrukcyjne są oparte bezpośrednio na litej skale, na tej smej skale która wystaje w pokoju, więc każde kucie w tej skale jest jak kucie w fundamencie.

A w myśl przepisów każda przebudowa wymaga co najmniej zgłoszenia, jeśli nie pozwolenia ( a to wyniknie z ekspertyzy)

I nie czepiaj się mojej osoby, bo sobie tego nie życzę, Masz coś merytorycznego do przekazania to przekaż, bez osobistych wycieczek.

Na papiery konstruktora niestety życia mi zabrakło, mam uprawnienia konstrukcyjno budowlane wykonawcze i od 99 roku poznaję budowlankę od strony wykonawczej.

• Like 1

Lubię Biblię.

Nie jestem kolegą K, ca z rękawa sypie przepisami

Każda ingerencja w układ konstrukcyjny nie jest konserwacją. Można to uznać za przepudowę Co jest ujęte w art 3. Ust 7a PB.

Do tego co jest przebudową a co nie potrzebna jest ekspertyza o której pisałem, a skoro jest to obiekt 100 letni należy zakładać że ściany konstrukcyjne są oparte bezpośrednio na litej skale, na tej smej skale która wystaje w pokoju, więc każde kucie w tej skale jest jak kucie w fundamencie.

A w myśl przepisów każda przebudowa wymaga co najmniej zgłoszenia, jeśli nie pozwolenia ( a to wyniknie z ekspertyzy)

I nie czepiaj się mojej osoby, bo sobie tego nie życzę, Masz coś merytorycznego do przekazania to przekaż, bez osobistych wycieczek.

Na papiery konstruktora niestety życia mi zabrakło, mam uprawnienia konstrukcyjno budowlane wykonawcze i od 99 roku poznaję budowlankę od strony wykonawczej.

Lubisz Biblię to Twoja sprawa.

Nie publikuj fragmentów Biblii na FM i nie podpieraj się w tematach konstrukcyjnych cytatami z Biblii.

Teksty Biblii nie ogarniają spraw konstrukcyjnych.

à propos #8 - większość domów buduje się na piasku i nadal stoją mimo ulewnych deszczów, wichur, powodzi.

Słaba ta nauka którą przytaczasz.

Podłoże pod posadzką nie jest elementem konstrukcyjnym budynku.

Skuwanie kilku, kilkunastu centymetrów podłoża pod posadzką, nawet jeśli jest to skała, nie jest ingerencją w układ konstrukcyjny budynku.

Przeciętnie każdy fundament jest posadowiony na tym samym podłożu co posadzka wewnątrz budynku.

Absurdem jest Twoje stwierdzenie:

konstrukcyjne są oparte bezpośrednio na litej skale, na tej smej skale która wystaje w pokoju, więc każde kucie w tej skale jest jak kucie w fundamencie.

Nie, kucie posadzki nie jest kuciem w fundamencie.

Skała to nie jest fundamentem budynku.

Na skale opierają się fundamenty budynku.

Nie masz uprawnień konstrukcyjnych projektowych bo nie masz wykształcenia czy nie masz praktyki projektowej?

Art. 3.

Ilekroć w ustawie jest mowa o:

7a)

przebudowie - należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego

Który z parametrów ulega zmianie w wyniku skucia fragmentu skalnej posadzki?

Napisałeś

Przeczytaj jeszcze raz i przemyśl to co napisałeś

W nawiązaniu do powyższego wpisu przeczytaj

Ewangelia wg św. Mateusza 7,1-5

Powściągliwość w sądzeniu. Obłuda

Pozdrawiam :)