Bangiel 06.07.2023 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie.Jak w tytule potrzebuje wymienić okno na drzwi i dostawić schody, mam mętlik w głowie bo ciężko uzyskać jednoznaczną odpowiedź czy potrzebne jest pozwolenie czy wystarczy zgłoszenie. Obecne okno ma 120x140 więc potrzebował bym je zmniejszyć na 100 i skuć ścianę pod parapetem o 60 co dało by standard 100x200 pod drzwi, było u mnie dwóch projektantów którzy stwierdzili że będzie potrzebny projekt i inwentaryzacja 12-15k, oboje też na samym końcu dodali iż nie warto się w to bawić bo zmiana jest niewielka i żeby to po prostu robić, ewentualnie zgłosić tylko same schody, też fakt że za cenę projektu mam zrobiona inwestycje więc jest to również ważne. Znalazłem jeden artykuł w którym sąd stwierdził że na taką przeróbkę wystarczy zgłoszenie https://www.prawo.pl/biznes/drzwi-zamiast-okna-czy-potrzebne-pozwolenie-na-budowe,153573.html ale już sam nie wiem co robić. Najlepsze że poszedłem do starostwa i po zadaniu pytania czy zgłaszać schody dwóch urzędników stwierdziło że oni nic nie chcą i żebym sobie robił, nawet pomimo iż zaznaczyłem że będą lane stopy oraz konstrukcja będzie kotwiona do ściany za pomocą śrub, trochę żaluzje że pominąłem wtedy temat drzwi ale nie chciałem go poruszać mając opinie dwóch projektantów. Co do odległości do granic, północ 8m, zachód 20m wchód +20m. Jeszcze pytanie teoretyczne ponieważ trzecia Pani urzędnik u której byłem też miała zagwozdke z tymi schodami ale już pomijając uzyskałem u niej informacje że w przypadku wizyty nadzoru będę mógł rozebrać schody, wstawić z powrotem okno i wtedy nie będę musiał płacić kary, jeden z projektantów również mi powiedział że ewentualnie jak coś to rozbiórka i 500zl mandatu, a ja jak czytam o karach za takie rzeczy to zaczynają się od 50k w górę więc jak to jest w rzeczywistości? Edytowane 6 Lipca 2023 przez Bangiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.07.2023 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) Na taki zakres prac wystarcza zgłoszenie. Przeróbka okna na drzwi nie jest ingerencją w konstrukcję, natomiast niestety do budowy schodów w zależności czy będą to schody betonowe czy metalowe wymagane byłoby pozwolenie na budowę i projekt gdyż podchodzi to pod rozbudowę budynku ze względu na fakt że schody będą jego integralną częścią.Schody metalowe tym bardziej jeśli są demontowane można potraktować jako urządzenie montowane na budynku, niestety jednak jeśli prowadzą na piętro, muszą być bezpieczne i spełniać odpowiednie normy ( projekt ) .Jeśli po pobycie w urzędach tak traktowana jest przebudowa rozbudowa budynku to proponuję dokonać samego zgłoszenia z dokładnym opisem sytuacji i załącznikami w postaci np. zdjęć gotowych schodów, opisu ich posadowenia na gruncie i kotwienia do budynku, mapki sytuacyjnej budynku z zaznaczonymi schodami i czekać na ustosunkowanie się starostwa.W przypadku milczącej zgody można rozpoczynać prace a w razie kontroli inspektoratu nieprawidłowości leżą po stronie organu wydającego taką zgodę a nie po Twojej. Edytowane 7 Lipca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bangiel 07.07.2023 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Dzięki za zainteresowanie, przyznam że mam nie lada zagwozdke co z tym zrobić, co chwilę co innego czytam i dostaje inne odpowiedzi. Już w ogóle mnie rozwaliło w urzędzie że oni na schody nic nie chcą (pomijam kwestie okno/drzwi). Na moją odpowiedź że to będą schody metalowe, 2m wysokie 3.5m długie 10stopni do tego potrzebuje wylać trzy stopy, dwie na podparcie konstrukcji i trzecia na podparcie słupa pod podestem no i kotwienie podestu w ścianie usłyszałem że przecież pan to będzie przykręcać i w razie czego zawsze można to odkręcić więc to nie jest konstrukcja stała. Idąc tym tokiem to dach też nie jest konstrukcja stała bo można go odkręcić... Projektanci znowu kładli nacisk na kwestie zmiany przegród zewnętrznych, że w tym wypadku trzeba pozwolenie a na dobrą sprawę to nadproże zyska dodatkowe 20cm podparcia kwestia tylko 60cm ściany od parapetu do podłogi. Pytałem też czy nikt w powiecie czegoś takiego nie robił to stwierdzili że pierwsze z czymś takim się spotykają, wychodzi na to że nikt po prostu tego nie zgłasza bo sam widziałem 4 podobne konstrukcje na terenie. Mógłbyś mi jeszcze napisać jeśli wiesz czy z karami jest faktycznie tak jak powiedzieli? Ewentualna rozbiórka bez mandatu lub te 500zl jak stwierdził architekt? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.07.2023 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Nie ma taryfikatora. Wspomniane 500 zł to stawka podstawowa która w zależności od rodzaju obiektu może być podwyższana o jej krotność. Po pierwsze to inspektorzy nie przechadzają się po ulicach szukając ofiar kontroli, a ich wizyty są związane z niejasnościami związanymi podczas budowy lub po prostu wynikami donosu. O wizycie inspektora zostaniesz powiadomiony więc zawsze możesz dokonać rozbiórki W nowelizacji została uchylona furtka mówiąca o możliwości rozbudowy domu czyli ( schody zewnętrzne ) tylko na zgłoszenie o ile inwestycja będzie zachowywała minimalne odległości od granicy działki czyli wspomniane 4m gdyż po ich przekroczeniu zgodnie z art. 3 pkt 20 Prawa budowlanego działka sąsiada zostanie objęta obszarem oddziaływania a więc zostanie on powiadomiony, będzie miał wgląd w dokumenty oraz możliwość złożenia sprzeciwu. Dlatego powtarzam...... zgłoszenie rozbudowy domu o dodatkowe schody zewnętrzne będzie najlepszym wyjściem i tym samym zamknięciem drogi dla ewentualnych kar za brak pozwolenia itp. Rozbudowa domu na zgłoszenie wymaga wyłącznie złożenia w urzędzie pisma opisującego rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz wskazującego termin ich rozpoczęcia. Nie może być on krótszy niż 21 dni od daty dokonania zgłoszenia, ponieważ tyle czasu ma urząd na złożenie ewentualnego sprzeciwu. Do zgłoszenia trzeba dołączyć kilka dokumentów, m.in. projekt rozbudowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2023 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Schody zewnętrzne o drzwi wejściowe na zgłoszenie tak aby nie było później żadnych wątpliwości i problemów z nadzorem budowlanym. W urzędzie jakieś bajki opowiadają o możliwości odkręcenia stalowych słupów i ponownego wstawienia okna. Schody mają być przykręcane do ściany czy wstawione w gniazda w ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bangiel 09.07.2023 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 (edytowane) Schody mają być przykręcane do ściany, https://allegro.pl/oferta/schody-metalowe-zewnetrzne-c-system-np-na-poddasze-8105002956 identyczna sytuacja jak u mnie tylko ja planuje jeszcze dać słup pod podest i niżej bo dom podpiwniczony więc podłoga parteru na która potrzebuje zrobić osobne wejście zaczyna się na wysokości 2,14m od gruntu. Metalowe ze względu na prawo budowlane, przy betonowych bym potrzebował pozwolenia. Projektanci mi narobili kipisz w głowie, a że nienawidzę sytuacji gdy nie mam czegoś na papierze chce ten temat zacząć od spraw formalnych, jednak gdybym miał płacić 15k za sam papierek to bym odpuścił i ryzykował. Zrobię to zgłoszenie tylko pójdę jeszcze raz do starostwa i dowiem się co dokładnie chcą, czy wystarczy im tylko rzut na mapkę gdzie to ma być i rysunku co ma być robione, czy znowu będą mieszać. Też dziwna sprawa bo mam, co prawda starą ale jednak inwentaryzacje z 97r gdzie była modernizacja dachu, jednego jak i drugiego to nie interesowało i chcieli robić nową Edytowane 9 Lipca 2023 przez Bangiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2023 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Dziwne to prawo budowlane skoro wymaga pozwolenia a budowę bo schody są betonowe a dla stalowych już nie wymaga Rozgraniczenie - schody przykręcane lub kotwione w sposób nierozbieralny też nie powinno mieć znaczenia. Schody stalowe są łatwiejsze w montażu i w demontażu. Za co miałbyś zapłacić 15 kzl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bangiel 09.07.2023 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Tyle mi wycenili zrobienie całej inwentaryzacji budynku, projektu tego wejścia, projektu schodów i geodetę. Jeden 15k drugi zszedł do 11-12k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.07.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Dziwne to prawo budowlane skoro wymaga pozwolenia a budowę bo schody są betonowe a dla stalowych już nie wymaga Rozgraniczenie - schody przykręcane lub kotwione w sposób nierozbieralny też nie powinno mieć znaczenia. Dziwne to jest to że budujesz dom do 35m2 na zezwolenie a schody dostawione powyżej 3m związane z gruntem ( fundamenty ) już niekoniecznie Schody mają być przykręcane do ściany, https://allegro.pl/oferta/schody-metalowe-zewnetrzne-c-system-np-na-poddasze-8105002956 Masz zdjęcia więc ściągnij od producenta jakąś dokumentację w postaci rysunków.....może jakieś certyfikaty dopuszczenia i załącz wszystko do wniosku .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bangiel 09.07.2023 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 (edytowane) Jak czytam to prawo budowlane to... gdybym robił podjazd dla wózków inwalidzkich to nie musiał bym nic robić. Jeśli mi nie przyjmą zgłoszenia na schody stałe to wyśle im że będę po takim czymś wchodził hehe https://inter-technik.pl/pl/p/Schody-jezdne-wys.-pomostu-h-2070-mm/482?gad=1&gclid=EAIaIQobChMIk8qV2uaBgAMVnAqiAx0sSwcVEAQYAyABEgKbyvD_BwE Robię to zgłoszenie, napisałem na szybko takie coś, jeśli byście coś dodali lub czegoś jest za dużo to chętnie przyjmę krytykę Do tego dołączę projekt schodów z uwzględnieniem wykorzystanych materiałów, przekroje profili, wysokości/rozmiary stopni itd. rzut na stopę szerokość długość głębokość i zdjęcie obecne elewacji Nie wiem czy to nie na wyrost bo mam w sumie tylko dwóch sąsiadów, jeden zamurował drzwi do piwnicy, drugi zmieniał okna na większe i też robił osobne wejście tylko na poziomie gruntu bo ta sama sytuacja ( dwie rodziny) i wątpię że zawracali sobie głowę formalnościami, u mnie niestety papier to jest papier i tyle Edytowane 9 Lipca 2023 przez Bangiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bangiel 10.07.2023 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 Dzwoniłem dzisiaj do starostwa odnośnie zmiany okna na drzwi, otrzymałem odpowiedź że owszem mogę to zrobić na zgłoszenie ale i tak potrzebuje do tego projekt oraz ekspertyzę budowlaną. Na 60cm ściany pod parapetem.... Chyba krótko mówiąc to popie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.07.2023 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 Dziwne to jest to że budujesz dom do 35m2 na zezwolenie a schody dostawione powyżej 3m związane z gruntem ( fundamenty ) już niekoniecznie Masz zdjęcia więc ściągnij od producenta jakąś dokumentację w postaci rysunków.....może jakieś certyfikaty dopuszczenia i załącz wszystko do wniosku .. Schody dotyczą budynku który ma ponad 35m2 i ingerują w konstrukcję budynku. Może inna sytuacja była by w przypadku schodów niezależnych od budynku. Producent robi manufakturę i nie ma i nie będzie miał "certyfikatów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts