rypek1 07.07.2023 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Hej, stawiam u siebie domek ogrodowy 4x2.5m z kantówke 8x8. Calą konstrukcję już mam, prócz dachu ponieważ zastanawiam się jak zrobić krokwie. Mam kantówki o długości 2m a długość potrzebuje 2.5m. Jeśli chodzi o konstrukcję główną to nie było problemu przedłużyć kantówki - zastosowałem nakładę prostą i kantówka pionowo pod łączeniem. Ale przy dachu nie będzie takiego wsparcia. Na dachu planuje osb+papa, albo blacha. Zastanawiam się czy takie łącznie będzie wystarczające? czy nie obejdzie się bez zamówienia dłuższego drewna? Nie chcę też przekobminować, to tylko szopka na łopaty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.07.2023 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Łączenie w ten sposób wystarczy.Najlepiej nie 2,5 ale 3m bo daszek mógłby wystawać z obu stron na owe 20cm a poza tym lepiej aby był spadzisty.Ta szopka ma być jakimś materiałem kryta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rypek1 07.07.2023 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, elewacja będzie z desek. Spadek na dachu - przód jest wyżej od tyłu o 16cm, myślę, że na 2.5m taki spadek wystarczy. Tak, dam dłuższe jednak. Na początku myślałem, żeby samą OSB wysunąć po prostu trochę dalej. Te łączenie na grafice jest wykonane z deski - ja bym tam pewnie dołączył te kantówki 8x8. Tylko pytanie jak długie powinny być te boczne? PS. mam deski 1m 10x2cm, ale one pewnie nie będą wystarczające na łączenie? Edytowane 7 Lipca 2023 przez rypek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.07.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Wysuń z 15 - 20 cm z każdej strony. Podczas deszczu bez porwistego wiatru elewacja będzie sucha.W zależności od materiału na pokrycie dachu pomyśl nad jakimś okapnikiem np. z blachy.Wywinięcie papy na brzeg z biegiem czasu potrafi się zemścić zawilgoceniem obrzeża płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts