Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie ściany działowej z bloczków gipsowych

Recommended Posts

Witam.

Proszę o pomoc w sprawie:

mam do wykończenia ściany działowe w mieszkaniu, które postawione zostały z bloczków VG-ORTH o szerokości 10 cm. Szczelina pomiędzy ścianą, a sufitem wypełniona jest pianką, na sufitach położny tynk gipsowy. Co wkleić na styku ściany i sufitu, żeby zapobiec pęknięciom, taśmę szklaną, papierową, flizelinę czy tuff tape? Oglądając film instruktażowy producenta z budowania ściany z podobnych bloczków, tj. Rigiroc taśma zbrojąca wklejana jest tylko na ścianę, czy tak wystarczy? Czy lepiej wywinąć połowę szerokości taśmy na sufi? Jaką gładź zastosować, myślałem o gotowej polimerowej, który produkt polecacie?

Edytowane przez Rtp

Żadna taśma ani zatopiona siatka nie zapewni braku pęknięć. Pierw wydłubać część pianki aby weszło tam trochę zaprawy gipsowej, następnie na sufit przykleić taśmę ślizgową tak aby zaprawa maskująca piankę nie przyklejała się z sufitem. Po wyszlifowaniu i zagruntowaniu na łączeniu ściany i sufitu zastosować silikon akrylowy którym wymodelować ćwierćwałek.

Akryl podczas ruchów ściany będzie się poddawał a taśma spowoduje że gips na ścianie nie będzie pękał.

• Like 1

Dzięki za odpowiedź. Wydłubałem część pianki, wygląda do tak jak na załączonym zdjęciu. Teraz na sufit mam nakleić taśmę ślizgowa, przykryć piankę masą gipsową np. Vario. Następnie mam zerwać taśmę ślizgową, dać gładź na ścianę i sufit, czy najpierw wygładzić ścianę, odciąć taśmę ślizgową, nakleić taśmę wygładzoną ścianę i obrabiać gładzią sufit, odciąć taśmę ślizgową i wypełnić łączenie akrylem? Pewnie opcja nr 1, ale wolę spytać.

Czy na łączeniach ścian jedna z płyty gipsowej "surowa" druga tynk gipsowy, też robić odcięcie taśmą ślizgową?

Edytowane przez Rtp