Piotr43 11.07.2023 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Dzień dobry. Chciałem się poradzić. W budynku jest już parter, strop, ściany na poddaszu i wieniec poddasza. Na parterze w rogu salonu mam duże okno ( 3 m szerokości), z obydwu stron okna w projekcie są dwa trzpienie idące do wieńca. Natomiast wykonawca zrobił to tak, że wylał trzpienie do wysokości nadproża okna, wstawił nadproże prefabrykowane, a powyżej do wieńca wmurował pustaki. Zapytałem wykonawcy co on zrobił, a ten odpowiedział, że musiał tak zrobić, bo inaczej by nie mógł wstawić prefabrykowanych nadproży, a te trzpienie nie są w tym miejscu w ogóle potrzebne. Oczywiście się z nim nie zgadzam. I mówię mu, żeby to naprawił tak jak w projekcie, a on że się nie da. Zapytałem kierownika co on o tym sądzi. Ten mówi, że "ścianie nic nie będzie", a teraz jest za późno na poprawki. Kierownik budowy praktycznie na nią nie przyjeżdżał. I pewnie wpisywał w dzienniku wszystko bez patrzenia na stan na budowie. Nie potrafił odpowiedzieć, dlaczego w takim przypadku w projekcie są te trzpienie i jeśli nie są potrzebne to po co całe zbrojenie i betonowanie stopy i ściany fundamentowej i później części ściany.I jestem teraz zrozpaczony. Nie mogę przez to spać i martwię się, że mi się dom może zawalić. Bardzo proszę o pomoc, poradę - co mogę teraz zrobić? Czy da się to jakoś naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.07.2023 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 (edytowane) Nie załamuj się. Odnośnie trzpieni w ścianach parteru, są dwie wersje problemu.Istnieją one ze względu na rozwiązania konstrukcyjne i wtedy są one niezbędne, lub projektant mając takie upodobanie i gotowy inny podobny projekt umieszcza je tam bez zbytniej potrzeby.Ze względu na brak wiedzy praktycznej oraz wygodne rozwiązania softwarowe projekty dość często bywają przewymiarowane.Jeśli chcesz jakiejkolwiek konkretnej opinii to zamieść przynajmniej część rysunkową projektu. Odnośnie naprawy to wycięcie bloczków i wylanie betonowego trzpienia może niczego nie zmienić gdyż zbrojenie nie będzie zakotwione w wieńcu.Trzpień żelbetowy istnieje tam albo ze względu na np. podciąg, nadciąg i inne elementy konstrukcyjne lub może być tylko elementem wzmacniającym kruchy materiał ścienny. Edytowane 11 Lipca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.07.2023 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Piotr43 to jest typowy czy indywidualny projekt?Wykonawca i KB idą na łatwiznę i z nimi tematu nie załatwisz.W projekcie były prefabrykowane nadproża?Możliwe, że projektant też poszedł na łatwiznę. Naprawić się da tylko czy to jest konieczne.Nie ma co rozpaczać. Tak jak napisał Mareks77 pokaż rzuty i przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr43 11.07.2023 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Mareks77 i d7d dziękuję za słowa pocieszenia. Nie znam się na budownictwie. Myślałem, że jak dam do wykonania dom firmie, która zbudowała wcześniej domy moim dwóm znajomym i którzy ją chwalili, to będzie ok. Ogólnie, poza tym, że tak zrobili te trzpienie to reszta domu jest ok (albo ja o tym nie wiem co jest jeszcze źle). Zresztą brak wylania całości tych trzpieni był widoczny dopiero po zdęciu szalunku ze stropu. Ja to wtedy zauważyłem. Pewnie specjalista by to zobaczył szybciej. Jeśli chodzi o projekt to nie mam go. Egzemplarze ma kierownik budowy i wykonawca. Dom jest wg projektu Dom w przebiśniegach 21 (G2) firmy Archon, tylko poddasze jest podniesione o jeden pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr43 11.07.2023 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Chodzi o okno przy tarasie, na rzucie ze strony Archon jest w lewym górnym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.07.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Widzę okno tarasowe z opisem 360/240 - o te chodzi?Dwa filary po lewej i po prawej stronie tego okna?Wg projektu okna ma 3,60m szerokości a nie 3,00m jak piszesz.W projekcie jest nadproże prefabrykowane a nie monolityczne?Jaką masz wysokośc nadproża do spodu stropu i jakie masz stromy?Chyba na tym nadprożu opierają się stropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.07.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 (edytowane) Chodzi o okno przy tarasie, na rzucie ze strony Archon jest w lewym górnym rogu. To są drzwi tarasowe Zamieść rzuty z projektu po adaptacji ze zmniejszonymi ( oknem ) drzwiami tarasowymi. Fotka z budowy także by dużo wniosła. Rzuty podawane na stronie Archon są trochę nie jasne. Rozumiem że drzwi tarasowe zostały pomniejszone więc ze względu na rdzeń dłuższy mur jest tu na plus Według rzutów nadproże jest chyba zaraz pod wieńcem stropu a lewy słup na tarasie dzwiga tylko lekki podcień z wydłużonych murłat i krokwii. Edytowane 11 Lipca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.07.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Lewy słup dźwiga prefabrykowane nadproże na którym opiera się masywny strop, podwyższona ścianka kolankowa i więźba dachu.Prawy słup / ściana ma to samo obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr43 11.07.2023 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Przepraszam, źle się wyraziłem o tym oknie tarasowym i trzpieniach przy nim. To rzeczywiście drzwi, a nie okno i mają 3,6 m dokładnie (myślałem że 3 m) - ich nie zmienialiśmy. Na parterze zlikwidowaliśmy tylko spiżarnię i kominek. Nad nadprożem tych drzwi tarasowych są wmurowane dwa rzędy pustaków i dopiero wieniec. Na poddaszu ściana jest wyższa o jeden pustak. Strop z płyt filigranowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr43 11.07.2023 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Zdjęcia wrzucę jak będę na budowie. Jak się naprawia takie błędy? To jest w ogóle możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.07.2023 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Tytuł tematu toTrzpienie żelbetowe do połowy ściany parterua trzpienie są do wysokości ok. 2,40m ? Czyli znacznie wyżej niż połowa wysokości ścian?Jaka jest wysokość parteru? W oryginalnej dokumentacji jest nadproże prefabrykowane czy podciąg żelbetowy wykonywany na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr43 11.07.2023 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Do kogo się zwrócić w takiej sytuacji? Do rzeczoznawcy budowlanego? Jakiegoś projektanta? Jak zmusić wykonawcę do naprawy błędu, gdy będzie to konieczne, skoro on twierdzi, że jest dobrze? Przepraszam za tyle pytań, ale jeśli okaże się, że to jest nie do naprawy, to nie wiem już co zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr43 11.07.2023 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Z tą połową ściany to też się wyraziłem niekonkretnie. Są do wysokości nadproża, naproże prefabrykowane, przywiezione na budowę. Wysokość parteru to około 2,8 m w stanie wykończonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.07.2023 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Trzpienie 2,4m, nadproże 0,2m czyli razem 2,6m więc do wieńca dodał 1 - 2 warstwy pustaków. Oczywiście że nadproże powinno być szalowane i wylewane razem z rdzeniem i osadzonym zbrojeniem które następnie idzie do wieńca. Ba......dobrze było by aby kawałek nadproża zakręcał na boczną lewą ścianę a jeszcze lepiej aby nastąpiło wylewanie całości czyli nadproża razem z wieńcem. Nie wiem jak to zostało rozwiązane w projekcie. Jeśli określenie pustak oznacza ceramikę poryzowaną to nic się z tym nie stanie ( zawalić się nie zawali ) , ale wykonawca poszedł na łatwiznę osłabiając całość. Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości, więc po zamieszczeniu fotek powiem coś więcej, na dzisiaj można nakazać wykonawcy naprawę, lub na jego koszt zasięgnąć opinii rzeczoznawcy. Podparcie i wycinanie samego narożnika z podkuciem wieńca szalowanie a następnie kotwienie zbrojenia i zalewanie ze względu na sztukaterię przyniesie lekką poprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.07.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Do kogo się zwrócić w takiej sytuacji? Do rzeczoznawcy budowlanego? Jakiegoś projektanta? Jak zmusić wykonawcę do naprawy błędu, gdy będzie to konieczne, skoro on twierdzi, że jest dobrze? Przepraszam za tyle pytań, ale jeśli okaże się, że to jest nie do naprawy, to nie wiem już co zrobię Stropy masz już wykonane? Wiem, że nadproże jest prefabrykowane ale pytałem czy takie prefabrykowane nadproże było w projekcie konstrukcji? Jaki konkretny typ nadproża został zamontowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.07.2023 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Czy dobrze to patrz w projekt, jak w projekcie jest rdzeń do stropu - to ma być do stropu. Ma znaczenie także czy filigran jest oparty o tym nadprożu, Naprawić się tego nie da, ( można coś tam kleić ale sensu to nie ma) Z układu wynika że filigran opiera się o to nadproże, jeżeli nadproże jest zamiennie dobrane dobrze to jest ok, pod warunkiem że projektant o tych zmianach wie i przeliczył to. Tutaj nie walcz z wykonawcą tylko idź z tym do projektanta, to on ma podpisać się pod poprawnością wykonania ( a czy się zna na tym to inna kwestia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts