Błażej86 13.07.2023 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Cześć, Niedawno przeprowadziłem się w końcu "na swoje", bliźniak z rynku wtórnego. Staram się ogarnąć niedoróbki po poprzednich właścicielach, więc to na pewno nie mój ostatni post na tym forum. Do rzeczy, w garażu mam filtr sznurkowy w dużej obudowie (niebieski dół i czarna czapka) 10 cali. Próbowałem go odkręcić specljalnym kluczem z zestawu, nie drgnie w żadną stronę! Przy okazji, od siłowania sie z tą obudową zaczeły mi sie rozkręcać delikatnie rury i mocowania (nawet polała sie jakaś woda z rury obok). Żeby więcej nie ryzykować dwa pytania: 1.W którą stone odkręca sie ten filtr? jak wskazówki zegara czy przeciwnie? 2. Czy te rury i łączniki powinny być tak nie stabilne, że to wszystk osię rusza/ rozkręca itd? Z góry dziękuje za odpowiedzi i dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 13.07.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Gwint normalny czyli odkręcasz w lewą ale sprawdź na łączeniu bańki z obudow a czy nie masz tam takiego języczka ok 2 cm jak jest to trzeba go podważyć aby odblokować do odkręcenia to taka jak by blokada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.07.2023 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Języczka nie ma. Potrzebny jest klucz, podobny do odkręcania słoików tylko większy i z rowkami wchodzącymi w odpowiednie wypusty obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 13.07.2023 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Języczka nie ma. Potrzebny jest klucz, podobny do odkręcania słoików tylko większy i z rowkami wchodzącymi w odpowiednie wypusty obudowy. I to jest słuszna droga: do takich rzeczy używam boa do otwierania słoików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błażej86 13.07.2023 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Dzięki, tak jak pisałem posiadam taki klucz, był dodawany razem z obudową filtra, niestety niewiele on daje.Ważna jest dla mnie informacja, w którą stronę odkręca sie ten zbiornik, więc jeśli ktoś wie na 100% byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 13.07.2023 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 musisz spuścić ciśnienie z filtra, u mnie jest śrubka z oringiem, jak jest pod ciśnieniem, to urwiesz a nie odkręcisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.07.2023 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) musisz spuścić ciśnienie z filtra, u mnie jest śrubka z oringiem, jak jest pod ciśnieniem, to urwiesz a nie odkręcisz Co za bzdury. Tam by musiało być podciśnienie i zassać tak jak we wspomnianym słoiku po zagotowaniu. Gwint oczywiście normalny prawy i odkręcanie przeciwne do wskazówek zegara. Nałóż klucz, ściśnij prawą ręką i ciągnij a lewą trzymaj Zaprzyj się o rurę wyjściową. To musi puścić. Klipsy zabezpieczające bywają ale z tego co widzę to nie w tym modelu. Można spróbować podgrzać lekko opalarką lub suszarką do włosów. Oczywiście zamknij przedtem zawory a jeśli nie masz zaworu na wyjściu to spuść wodę z instalacji. Edytowane 13 Lipca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.07.2023 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Co za bzdury. Tam by musiało być podciśnienie i zassać tak jak we wspomnianym słoiku po zagotowaniu. Nie żadne bzdury - właśnie tak to działa. Ciśnienie doszczelnia obudowę, a po zamknięciu zaworów I SPUSZCZENIU CIŚNIENIA Z SAMEJ OBUDOWY zazwyczaj lekko się odkręca. I nie potrzeba tam żadnego podciśnienia. Można spróbować podgrzać lekko opalarką lub suszarką do włosów. To dopiero jest bzdurny pomysł... Oczywiście zamknij przedtem zawory a jeśli nie masz zaworu na wyjściu to spuść wodę z instalacji. To jest dokładnie to o czym pisał Tinek i co nazwałeś bzdurą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.07.2023 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 2. Czy te rury i łączniki powinny być tak nie stabilne, że to wszystk osię rusza/ rozkręca itd? To są śrubunki i one mogę dawać takie objawy. Po wymianie filtra należy je tylko dokręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.07.2023 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Nie żadne bzdury - właśnie tak to działa. Ciśnienie doszczelnia obudowę, a po zamknięciu zaworów I SPUSZCZENIU CIŚNIENIA Z SAMEJ OBUDOWY zazwyczaj lekko się odkręca. I nie potrzeba tam żadnego podciśnienia. Tam się nic nie doszczelnia. To zwykły BB10 Są dwa gumowe oringi jeden na szczycie a drugi na samym dole. Zakręcenie wody przed odkręceniem filtra jest chyba czymś normalnym.............. to raczej przypomnienie a nie rada związana z możliwością odkręcenia. Czasem w instalacji są dwa zawory jeden przed filtrem a drugi za nim............ ciekawe jak wtedy zdejmiesz ciśnienie. Na fotce może sobie prześledzić zwoje gwintu aby czasem nie próbował odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.07.2023 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Tam się nic nie doszczelnia. To zwykły BB10 Są dwa gumowe oringi jeden na szczycie a drugi na samym dole. [ATTACH=CONFIG]465669[/ATTACH] Zakręcenie wody przed odkręceniem filtra jest chyba czymś normalnym.............. to raczej przypomnienie a nie rada związana z możliwością odkręcenia. Czasem w instalacji są dwa zawory jeden przed filtrem a drugi za nim............ ciekawe jak wtedy zdejmiesz ciśnienie. Na tej samej fotce sobie możesz prześledzić czerwony odpowietrznik - tamtędy możesz upuścić ciśnienie po zamknięciu zaworów. Każdy oring i każdy filtr tego typu będzie dociskany ciśnieniem wody. Jak go nie zdejmiesz to odkręcanie jest bardzo utrudnione - co właśnie opisuje Błażej86. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levabkomo 02.08.2023 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 (edytowane) Przepraszam, ludzie prawdopodobnie pytali o to wiele razy, ale nie mogłem znaleźć dobrych odpowiedzi. Próbuję wymienić filtr wody, ale obudowa jest zablokowana. Próbowałem odciąć wodę do filtra (mam jedną dźwignię, która najwyraźniej zatrzymuje wodę wpływającą i wypływającą z filtra), a następnie nacisnąć zawór spustowy, ale to nie pomaga. Raz spędziłem pół dnia naciskając zawór spustowy i woda po prostu kapała, a obudowa nigdy nie stała się mniej zakleszczona.... 10.0.0.0.1 192.168.1.254 Czytałem o otwieraniu kranów na górze, ale nie jestem pewien, czy ma to sens w moim domu, ponieważ kiedy odcinam wodę do mojego filtra, wygląda na to, że woda po prostu omija filtr i wciąż wpływa do moich kranów. Co powinienem zrobić? Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez levabkomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.08.2023 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Zobacz na obudowie czy nie ma jakiejś blokady....... powinien być na obwodzie w miejscu łączenia pokrywki z korpusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.08.2023 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Przepraszam, ludzie prawdopodobnie pytali o to wiele razy, ale nie mogłem znaleźć dobrych odpowiedzi. Próbuję wymienić filtr wody, ale obudowa jest zablokowana. Próbowałem odciąć wodę do filtra (mam jedną dźwignię, która najwyraźniej zatrzymuje wodę wpływającą i wypływającą z filtra), a następnie nacisnąć zawór spustowy, ale to nie pomaga. Raz spędziłem pół dnia naciskając zawór spustowy i woda po prostu kapała, a obudowa nigdy nie stała się mniej zakleszczona.... Czytałem o otwieraniu kranów na górze, ale nie jestem pewien, czy ma to sens w moim domu, ponieważ kiedy odcinam wodę do mojego filtra, wygląda na to, że woda po prostu omija filtr i wciąż wpływa do moich kranów. Co powinienem zrobić? Wrzuć zdjęcie tego filtra (najlepiej takie żeby było widać najbliższe zawory)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts