Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

filtr sznurkowy obudowa nie moge odkręcić!

Błażej86

Recommended Posts

Cześć,

Niedawno przeprowadziłem się w końcu "na swoje", bliźniak z rynku wtórnego.

Staram się ogarnąć niedoróbki po poprzednich właścicielach, więc to na pewno nie mój ostatni post na tym forum.

Do rzeczy, w garażu mam filtr sznurkowy w dużej obudowie (niebieski dół i czarna czapka) 10 cali.

Próbowałem go odkręcić specljalnym kluczem z zestawu, nie drgnie w żadną stronę!

Przy okazji, od siłowania sie z tą obudową zaczeły mi sie rozkręcać delikatnie rury i mocowania (nawet polała sie jakaś woda z rury obok).

Żeby więcej nie ryzykować dwa pytania:

1.W którą stone odkręca sie ten filtr? jak wskazówki zegara czy przeciwnie?

2. Czy te rury i łączniki powinny być tak nie stabilne, że to wszystk osię rusza/ rozkręca itd?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i dobre rady.

123123.JPG123123123123.jpg123123123.jpg

musisz spuścić ciśnienie z filtra, u mnie jest śrubka z oringiem, jak jest pod ciśnieniem, to urwiesz a nie odkręcisz

Co za bzdury. Tam by musiało być podciśnienie i zassać tak jak we wspomnianym słoiku po zagotowaniu.

Gwint oczywiście normalny prawy i odkręcanie przeciwne do wskazówek zegara.

Nałóż klucz, ściśnij prawą ręką i ciągnij a lewą trzymaj Zaprzyj się o rurę wyjściową.

To musi puścić.

Klipsy zabezpieczające bywają ale z tego co widzę to nie w tym modelu.

Można spróbować podgrzać lekko opalarką lub suszarką do włosów.

Oczywiście zamknij przedtem zawory a jeśli nie masz zaworu na wyjściu to spuść wodę z instalacji.

Edytowane przez Mareks77

Co za bzdury. Tam by musiało być podciśnienie i zassać tak jak we wspomnianym słoiku po zagotowaniu.

Nie żadne bzdury - właśnie tak to działa. Ciśnienie doszczelnia obudowę, a po zamknięciu zaworów I SPUSZCZENIU CIŚNIENIA Z SAMEJ OBUDOWY zazwyczaj lekko się odkręca. I nie potrzeba tam żadnego podciśnienia.

Można spróbować podgrzać lekko opalarką lub suszarką do włosów.

To dopiero jest bzdurny pomysł...

Oczywiście zamknij przedtem zawory a jeśli nie masz zaworu na wyjściu to spuść wodę z instalacji.

To jest dokładnie to o czym pisał Tinek i co nazwałeś bzdurą ;)

Nie żadne bzdury - właśnie tak to działa. Ciśnienie doszczelnia obudowę, a po zamknięciu zaworów I SPUSZCZENIU CIŚNIENIA Z SAMEJ OBUDOWY zazwyczaj lekko się odkręca. I nie potrzeba tam żadnego podciśnienia.

Tam się nic nie doszczelnia.

To zwykły BB10

Są dwa gumowe oringi jeden na szczycie a drugi na samym dole.

filtr_wody_big_blue_10_cali_otwarty.jpg

Zakręcenie wody przed odkręceniem filtra jest chyba czymś normalnym.............. to raczej przypomnienie a nie rada związana z możliwością odkręcenia.

Czasem w instalacji są dwa zawory jeden przed filtrem a drugi za nim............ ciekawe jak wtedy zdejmiesz ciśnienie.

Na fotce może sobie prześledzić zwoje gwintu aby czasem nie próbował odwrotnie.

Tam się nic nie doszczelnia.

To zwykły BB10

Są dwa gumowe oringi jeden na szczycie a drugi na samym dole.

[ATTACH=CONFIG]465669[/ATTACH]

Zakręcenie wody przed odkręceniem filtra jest chyba czymś normalnym.............. to raczej przypomnienie a nie rada związana z możliwością odkręcenia.

Czasem w instalacji są dwa zawory jeden przed filtrem a drugi za nim............ ciekawe jak wtedy zdejmiesz ciśnienie.

Na tej samej fotce sobie możesz prześledzić czerwony odpowietrznik - tamtędy możesz upuścić ciśnienie po zamknięciu zaworów.

Każdy oring i każdy filtr tego typu będzie dociskany ciśnieniem wody. Jak go nie zdejmiesz to odkręcanie jest bardzo utrudnione - co właśnie opisuje Błażej86.

• 3 weeks później...

Przepraszam, ludzie prawdopodobnie pytali o to wiele razy, ale nie mogłem znaleźć dobrych odpowiedzi.

Próbuję wymienić filtr wody, ale obudowa jest zablokowana. Próbowałem odciąć wodę do filtra (mam jedną dźwignię, która najwyraźniej zatrzymuje wodę wpływającą i wypływającą z filtra), a następnie nacisnąć zawór spustowy, ale to nie pomaga. Raz spędziłem pół dnia naciskając zawór spustowy i woda po prostu kapała, a obudowa nigdy nie stała się mniej zakleszczona.... 10.0.0.0.1 192.168.1.254

Czytałem o otwieraniu kranów na górze, ale nie jestem pewien, czy ma to sens w moim domu, ponieważ kiedy odcinam wodę do mojego filtra, wygląda na to, że woda po prostu omija filtr i wciąż wpływa do moich kranów.

Co powinienem zrobić?

Edytowane przez levabkomo

Przepraszam, ludzie prawdopodobnie pytali o to wiele razy, ale nie mogłem znaleźć dobrych odpowiedzi.

Próbuję wymienić filtr wody, ale obudowa jest zablokowana. Próbowałem odciąć wodę do filtra (mam jedną dźwignię, która najwyraźniej zatrzymuje wodę wpływającą i wypływającą z filtra), a następnie nacisnąć zawór spustowy, ale to nie pomaga. Raz spędziłem pół dnia naciskając zawór spustowy i woda po prostu kapała, a obudowa nigdy nie stała się mniej zakleszczona....

Czytałem o otwieraniu kranów na górze, ale nie jestem pewien, czy ma to sens w moim domu, ponieważ kiedy odcinam wodę do mojego filtra, wygląda na to, że woda po prostu omija filtr i wciąż wpływa do moich kranów.

Co powinienem zrobić?

Wrzuć zdjęcie tego filtra (najlepiej takie żeby było widać najbliższe zawory)...