tymoteusz.rogalewski 14.07.2023 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Przygotowuję się do domu pasywnego szkieletowego na płycie fundamentowej.Pod płytą będzie (prawdopodobnie) tylko około 15cm, a z powodu chęci maksymalnej ciągłości izolacji ze ścianami zewnętrznymi chcę dać dużo izolacji "nad" płytą fundamentową, czyli pod posadzkami parteru. Ale...nie chcę posadzek betonowych, a jakąś podłogę pływającą np. z OSB/Fermacel...a na to potem panele typu barlinek.Nie chcę tez robić legarów pod OSB z izolacją ze styropianu/wełny pomiędzy legarami, a po prostu dać na płytę fundamentową 20cm styropianu (EPS200 ???) i na to położyć OSB (jeżeli trzeba, to pióro-wpust) Pytanie do specjalistów:- czy taka podłoga pływająca będzie miała jakieś wady? Jakieś ugięcia? Efekt pływania? Czy będzie to spokojnie stabilne?- o jakich parametrach musi być styropian, żeby to było stabilne? EPS 200?- co polecacie na wierzch tego? OSB o jakiej grubości? Czy coś innego? Powtarzam: nie chcę betonu.największe pomieszczenie na parterze to będzie salon z aneksem kuchennym 25m2. Reszta to pomieszczenie techniczne, sypialnia, przedsionek, schody na poddasze. pozdrufka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 17.07.2023 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 proponuję Ci zamiast styropianu płyty PIR z płyt warstwowowych zerknij na skład AMAN wpisz sobie w google... bedzies zmiał tanio twardo i ciepło duzo bardzoej niz na jakimkolwiek styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2023 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 z powodu chęci maksymalnej ciągłości izolacji ze ścianami zewnętrznymi chcę dać dużo izolacji "nad" płytą fundamentową, czyli pod posadzkami parteru. Ale...nie chcę posadzek betonowych, a jakąś podłogę pływającą np. z OSB/Fermacel...a na to potem panele typu barlinek. Będziesz tego żałował. Właśnie w domu szkieletowym, którego pojemność cieplna jest znikoma, grzewcza płyta daje największą korzyść. Najlepiej całość izolacji dać pod płytą. Stabilizuje temperaturę i zimą (zwłaszcza gdy jest w niej ogrzewanie), i latem (już samą masą, bo chłodzenie podłogą jest słabym pomysłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts