Bartullo 15.07.2023 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Cześć, Pewnie temat wałkowany już nie raz, ale nie mogę znaleźć az takiej odpowiedzi dla takiego laika jak ja.Zamierzam w mieszkaniu zamontować stacje uzdatniania wody (mieszkanie 71m, dla 2-3 osób, Krakow, woda twarda, ujście z Dlubni (jak ktoś z Krk jest)). Jak czytałem i pytałem się innych to zdecydowałem się na markę Viessmann. Jaki model najlepiej polecacie (nie zależy mi na banerach nikomu nie potrzebnych, ale dobrej jakości)? Ja czytałem o:- Aquastilla 25- Aquastilla DUO- to samo w wersji Aquahome (ale to chyba niepotrzebne bajery) Dodatkowo czy zamontować tez filtr mechaniczny? Oraz jakieś inne dodatkowe filtry (czy sama stacja plus filtr starczy)?Słyszałem od jednej osoby, ze kupując stacje z Viessmanna, sklep nie daje żadnych przyłączy itp żeby zamontować stacje, czy to jest prawda? Jeżeli tak to co jeszcze powinienem kupić aby zamontować stacje? Czy o czymś jeszcze powinienem wiedzieć bądź coś kupić? Pozdrawiam i dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 15.07.2023 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Cześć, Pewnie temat wałkowany już nie raz, ale nie mogę znaleźć az takiej odpowiedzi dla takiego laika jak ja. Zamierzam w mieszkaniu zamontować stacje uzdatniania wody (mieszkanie 71m, dla 2-3 osób, Krakow, woda twarda, ujście z Dlubni (jak ktoś z Krk jest)). Jak czytałem i pytałem się innych to zdecydowałem się na markę Viessmann. Jaki model najlepiej polecacie (nie zależy mi na banerach nikomu nie potrzebnych, ale dobrej jakości)? Ja czytałem o: - Aquastilla 25 - Aquastilla DUO - to samo w wersji Aquahome (ale to chyba niepotrzebne bajery) Dodatkowo czy zamontować tez filtr mechaniczny? Oraz jakieś inne dodatkowe filtry (czy sama stacja plus filtr starczy)? Słyszałem od jednej osoby, ze kupując stacje z Viessmanna, sklep nie daje żadnych przyłączy itp żeby zamontować stacje, czy to jest prawda? Jeżeli tak to co jeszcze powinienem kupić aby zamontować stacje? Czy o czymś jeszcze powinienem wiedzieć bądź coś kupić? Pozdrawiam i dzięki! Dlaczego wybór padł na stację firmy Viessmann i na jakiej podstawie została stacja dobrana ? Bo mam nadzieję, że nie na wielkość mieszkania i ilość osób, ale pod uwagę zostały zabrane rzeczywiste dane takie jak : miesięczne zużycie wody, zmierzona twardość wody testem kropelkowym. Osobiście bym celował w zestaw dwuelementowy ze złożem Lewatit czy TapTec oraz na głowicy Clack. W takich produktach jak BWT czy Viessmann, głowice są no-name, dedykowane specjalnie dla wybranych producentów. Okazać się może, że będziesz miał problem z serwisem, częściami zamiennymi, a co gorsze, jakikolwiek przy nich serwis może się okazać bardzo kosztowny. Z głowicami Clack takiego problemu nie ma, ponieważ ogarnie je praktycznie każda osoba, firma która zajmuje się tematem uzdatniania wody, a i z dostępnością części nie będzie problemu. Przed zmiękczaczem, a nawet zaraz za wodomierzem, dobrze jest, a nawet konieczne zamontowanie filtra wstępnego, czy to ze wstecznym płukaniem czy z dobrymi jakościowo filtrami nominalnymi. Podłączenie stacji, możesz zrobić poprzez węże przyłączeniowe, o ile masz przygotowane wyjścia, lub na sztywno za pomocą instalacji PP. Gdybyś miał jakieś pytania, kontakt pozostawiłem na priv, z chęcią pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2023 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Czy o czymś jeszcze powinienem wiedzieć bądź coś kupić? Czemu chcesz uzdatniać wodę uzdatnioną (wodociągową)? Czy nie chodziło Ci o zmiękczacz? A może o filtrację do celów spożywczych (mikroflitracja albo osmoza)? Wodę ogrzewasz w mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartullo 15.07.2023 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Sorki, widać jakim jestem laikiem Dokładnie oto mi chodziło. Zmiękczanie wody zimnej (gorącej nie mogę, wiem). Kolega powyżej tez mi fajnie odpisał - dziękuje. Im dłużej czytam i się zastanawiam to z Viessmanna zostaje(chyba najlepsza decyzja do mieszkania, małego zużycia wody i to tylko zimnej) jest Aquastilla 25. Jednakże jak kolega napisał sporo niewiadomych i drogie serwisy są. Znalazłem jeszcze EcoPerla Toro 20, na podzespolach dobrej jakości. Jakbyście mieli porównać te dwa systemy, to co byście wybrali (na małe mieszkanie zużycie)? Oczywiście filtr wstępny z wkładem sznurowymi przez zmiękczaczem obowiązkowy. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.07.2023 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Sorki, widać jakim jestem laikiem Dokładnie oto mi chodziło. Zmiękczanie wody zimnej (gorącej nie mogę, wiem). Kolega powyżej tez mi fajnie odpisał - dziękuje. Im dłużej czytam i się zastanawiam to z Viessmanna zostaje(chyba najlepsza decyzja do mieszkania, małego zużycia wody i to tylko zimnej) jest Aquastilla 25. Jednakże jak kolega napisał sporo niewiadomych i drogie serwisy są. Znalazłem jeszcze EcoPerla Toro 20, na podzespolach dobrej jakości. Jakbyście mieli porównać te dwa systemy, to co byście wybrali (na małe mieszkanie zużycie)? Oczywiście filtr wstępny z wkładem sznurowymi przez zmiękczaczem obowiązkowy. Dzięki! Zacznij od określenia twardości wody i jej miesięcznego zużycia. Dopiero po tym zabierasz się za wybór wielkości zmiękczacza. Sam mam w mieszkaniu zamontowany zmiękczacz (tylko do wody zimnej) i wiem, że może z tym być kilka niespodzianek. Czy w pobliżu miejsca na zmiękczacz masz odpływ do kanalizacji? Czy masz w pobliżu wolne gniazdko elektryczne? Czy masz miejsce na zbiornik soli (może być osobny od zmiękczacza)? Czy wiesz, że zmiękczacz się "rosi" czyli jak jest wilgotno to po nim płynie woda (więc montaż "w szafie" raczej odpada)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartullo 16.07.2023 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Twardość wody to 19/20 dH, miesięczne zużycie wody zimnej to około 2m3 (ale na pewno będzie więcej bo dziecko w drodze).Mam w pokoju dostęp do kanalizacji, prądu (deweloperka wiec mogę pociągnąć jak chce). Tak w szafie odpada. Co do pojemnika/ miejsca suchego na sól - tak tez jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Twardość wody to 19/20 dH, miesięczne zużycie wody zimnej to około 2m3 (ale na pewno będzie więcej bo dziecko w drodze). Mam w pokoju dostęp do kanalizacji, prądu (deweloperka wiec mogę pociągnąć jak chce). Tak w szafie odpada. Co do pojemnika/ miejsca suchego na sól - tak tez jest. Przy tak małym zużyciu wody zimnej, szukaj najmniejszych modeli bo każdy "standardowy" będzie za duży. Wystarczy Ci 5-7 litrów złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartullo 16.07.2023 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Ok, dzięki.A z producentów to co byś polecał? EcoPerla czy Viessmann? Biorąc pod uwagę ze Viessmann ma płatne uruchomienie i serwisy (jak się domyślam)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 A z producentów to co byś polecał? EcoPerla czy Viessmann? Biorąc pod uwagę ze Viessmann ma płatne uruchomienie i serwisy (jak się domyślam)? Viessmann to tylko marka, a producentem tego jest inna firma... i prawdopodobnie ta inna firma (i jej podwykonawcy) robią uruchomienia czy serwisy tych urządzeń. EcoPerla jest na pewno bardziej wyspecjalizowana w uzdatnianiu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartullo 16.07.2023 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Zgadzam się, ale EcoPerla nowa na rynku w miarę i boje się czy to nie jest jakiś bubel. A Viessmann to na rynku sporo już czasu siedzi, opinie ma dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2023 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Zgadzam się, ale EcoPerla nowa na rynku w miarę i boje się czy to nie jest jakiś bubel. A Viessmann to na rynku sporo już czasu siedzi, opinie ma dobre. Szukaj takiego, co ma 5-7l złoża. Viessmann chyba takich nie ma. Jak zamontujesz 20l złoża będziesz co dwa tygodnie zużywał ze trzy razy więcej wody i soli na regenerację, niż potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartullo 16.07.2023 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Rozumiem ze w moim wypadku wgl odpuścić złoże 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2023 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Zgadzam się, ale EcoPerla nowa na rynku w miarę i boje się czy to nie jest jakiś bubel. A Viessmann to na rynku sporo już czasu siedzi, opinie ma dobre. Viessmann ma doświadczenie na rynku "ogrzewania", a nie uzdatniania wody... to nie to samo A to że Ecoperla nie ma "stażu" to prawda, ale jeśli ma dobre komponenty to będzie działać dobrze. Podobnie jak i inne firmy/marki/producenci. Jak masz dużo czasu to poczytaj sobie ten wątek - nie ma znaczenia logo na obudowie, tylko to co siedzi w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2023 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Rozumiem ze w moim wypadku wgl odpuścić złoże 20? Zdecydowanie tak. Szukaj małego zmiękczacza. Viessmann nie zrobi Ci takiego specjalnie dla Ciebie, ale mała firma już owszem. Może warto popatrzeć w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 17.07.2023 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Zgadzam się, ale EcoPerla nowa na rynku w miarę i boje się czy to nie jest jakiś bubel. A Viessmann to na rynku sporo już czasu siedzi, opinie ma dobre. Pomimo tego, że marka jest na rynku względnie od niedawna, to właściciel marki jest w branży niemal od 20 lat Z najmniejszych modeli zobacz na Ecoperla Vita 12 lub Ecoperla Slimline 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts