ezg2014 15.07.2023 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Mam instalację 10kwp. Wg faktury z roku poprzedzającego założenie instalacji mój dom zużywał 9600kwh rocznie. Co ciekawe był to rok pandemii. Przed pandemią zużycie było 7100-8500kwh rocznie. Czy u Was też było zwiększone zużycie w czasie pandemii? Moja instalacja ruszyła w 2022roku i po 12 miesiącach zużycie mam 7000kwh. Czyli niskie. Może dlatego, że zima była łagodna? A może dlatego, że źle odczytałem skomplikowaną fakturę? Jestem w starym systemie. Na razie instalacja pokrywa moje zapotrzebowanie. Ale chciałbym ją powiększyć. Czy powiększając instalację zostanę w starym systemie? Czy automatycznie zostanę przeniesiony do net-billingu?Czy ktoś z Was już robił taki manewr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.07.2023 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Masz zamiar zainstalować dodatkowe odbiorniki prądu?Powiększając instalację 10 kWp zmienisz magazynowanie z 0,8 na 0,7.Do ilu kWp chcesz zwiększyć instalcję PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 15.07.2023 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Właśnie się zastanawiam i liczę. Obecnie instalacja produkuje 10000kwh. Z tego 1000kwh mam autokonsumpcji.Reszta idzie do sieci i odbieram z tego 80%. Żeby więc pokryć zapotrzebowanie w razie mroźnej zimy wychodzi mi minumum 15kwp. TYlko co się będzie lepiej opłacać. Dołożyć te 5kwp i przejść w 0,7? Czy może zainstalować magazyn energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.07.2023 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Ile będzie Ciebie kosztować dodatkowe 5 kWp?25 tysięcy zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.07.2023 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Mam instalację 10kwp. Wg faktury z roku poprzedzającego założenie instalacji mój dom zużywał 9600kwh rocznie. Co ciekawe był to rok pandemii. Przed pandemią zużycie było 7100-8500kwh rocznie. Czy u Was też było zwiększone zużycie w czasie pandemii? Moja instalacja ruszyła w 2022roku i po 12 miesiącach zużycie mam 7000kwh. Czyli niskie. Może dlatego, że zima była łagodna? A może dlatego, że źle odczytałem skomplikowaną fakturę? Jestem w starym systemie. Na razie instalacja pokrywa moje zapotrzebowanie. Ale chciałbym ją powiększyć. Czy powiększając instalację zostanę w starym systemie? Czy automatycznie zostanę przeniesiony do net-billingu? Czy ktoś z Was już robił taki manewr? NIe możesz rozbudować instalację do 50 kilowatopików o ile masz takie przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.07.2023 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) Właśnie się zastanawiam i liczę. Obecnie instalacja produkuje 10000kwh. Z tego 1000kwh mam autokonsumpcji.Reszta idzie do sieci i odbieram z tego 80%. Żeby więc pokryć zapotrzebowanie w razie mroźnej zimy wychodzi mi minumum 15kwp. TYlko co się będzie lepiej opłacać. Dołożyć te 5kwp i przejść w 0,7? Czy może zainstalować magazyn energii? 2 kwp to krew w piach z powodu zmiany upustu z z 0,7/0,8 ja na razie bym zaczekał i nie histeryzował. Mam zapotrzebowanie na prąd <6 MWh rocznie, a produkcję <6MWh na rok różnicę dopłacam w II strefie za I półrocze tego roku to 180 złotych . Pomnóż to przez 2. Nie dożyłbym chyba zwrotu tych dodatkowych paneli. Może spróbuj zmniejszyć zużycie prądu zlikwiduj mostki termiczne. Ja zainwestowałem w to może z 4 tys i zużycie prądu spadło o 1000 kwh Edytowane 16 Lipca 2023 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.07.2023 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Właśnie się zastanawiam i liczę. Obecnie instalacja produkuje 10000kwh. Z tego 1000kwh mam autokonsumpcji.Reszta idzie do sieci i odbieram z tego 80%. Żeby więc pokryć zapotrzebowanie w razie mroźnej zimy wychodzi mi minumum 15kwp. TYlko co się będzie lepiej opłacać. Dołożyć te 5kwp i przejść w 0,7? Czy może zainstalować magazyn energii? Możesz dołożyć drugą instalację ale OFF-grid o wielkości potrzebnej do zaspokojenia części konsumpcji w domu. To co masz w ON-grid wysyłasz wtedy w większości do sieci na zimowe potrzeby. W ten sposób pozostaniesz w opuście 0.8 i będziesz miał dość energii, bo instalacji OFF-grid nie trzeba zgłaszać. OFF-grid nie koniecznie musi mieć magazyn ale z nim zyskasz znacznie więcej. Musisz tylko kupić inwerter który może pracować w OFF bez magazynu i z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.07.2023 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Zużycie masz 7000kWh, a tutaj nagle doszedłeś do wnisoku, że będziesz potrzebować ponad 2x tyle.Ładnie coś kombinujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.07.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Mam instalację 10kwp. Wg faktury z roku poprzedzającego założenie instalacji mój dom zużywał 9600kwh rocznie. Co ciekawe był to rok pandemii. Przed pandemią zużycie było 7100-8500kwh rocznie. Czy u Was też było zwiększone zużycie w czasie pandemii? Moja instalacja ruszyła w 2022roku i po 12 miesiącach zużycie mam 7000kwh. Czyli niskie. Może dlatego, że zima była łagodna? A może dlatego, że źle odczytałem skomplikowaną fakturę? Jestem w starym systemie. Na razie instalacja pokrywa moje zapotrzebowanie. Ale chciałbym ją powiększyć. Czy powiększając instalację zostanę w starym systemie? Czy automatycznie zostanę przeniesiony do net-billingu? Czy ktoś z Was już robił taki manewr? Było 9.600 kWh i też 7.100-8.500 kWh. Po założeniu instalacji zużycie wynosi 7.000 kWh. To jest zużycie całościowe z produkcją z PV? Tyle pobrałeś z sieci ee ? Musiałeś za coś zapłacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 16.07.2023 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Zapłaciłem tylko opłaty typu kogeneracyjne, OZE, przejściowe itd. Instalacja pokryła w pełni zapotrzebowanie. Ale jak dom zużyje ponad 9000kwh to będę musiał dopłacać. I tak będzie się opłacało, ale stąd moje myślenie o powiększeniu instalacji.Oczywiście są różne zimy i w jednym roku dopłacę a w innym nie dopłacę. Ale nie wiadomo, co przyniesie przyszłość, tzn. czy zapotrzebowanie nie wzrośnie z jakiś powodów. Nie wiem , jakie są teraz ceny PV. Sąsiad , który teraz instaluje powiedział, że około 8tys. za 1kw. Drogo, ale jak trzeba będzie się przesiąść na auto elektryczne, to może będzie warto. Pytanie tylko czy więcej paneli czy magazyn i przez to zwiększenie autokonsumpcji. No i czy po powiększeniu instalacji nie przeniosą mnie automatycznie do nowego systemu. P.S. Jest jeszcze opcja, że źle odczytałem i obliczyłem autokonsumpcję , zużycie domu itp. Faktury PGE nie należą do najbardziej czytelnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.07.2023 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Nie spisałeś stanu licznika na koniec roku?Koszt 5 kWp szacuję na ok. 25 tys. zł +/- 2-3 tys. zł w zależności od systemu montażowego, modułów, falownika itp.Czyli ok. 5.000 zł/kWp a nie 8.000 zł/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.07.2023 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Przykładowa cena PV 6,24 kWp z montażem - 22.900 zł z 8% VAT czyli 3.670 zł/kWp * Panele Hyundai 390W czarna rama Model HiE-S390UF 16 szt.* Falownik FoxESS T6 G3* Rozdzielnie DC oraz AC 2 stringi + kable, uziom, wszelkie akcesoria* Konstrukcja na dach z blachodachówką, gontem (dachówka z uchwytami podwójnie regulowanymi +800zł)* Pełen montaż z formalnościami z licznikiem dwukierunkowym oraz konsultacja-projekt inspektor PPOŻ jeśli wymagane.* Powielone bezpieczeństwo - firmowa gwarancja na całą instalacje 10 lat + gwarancje produktowe producenta na falownik 10 lat oraz panele 25 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts