Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiększenie instalacji powyżej 10kwp - pytanie o net-metering

ezg2014

Recommended Posts

Mam instalację 10kwp. Wg faktury z roku poprzedzającego założenie instalacji mój dom zużywał 9600kwh rocznie. Co ciekawe był to rok pandemii. Przed pandemią zużycie było 7100-8500kwh rocznie. Czy u Was też było zwiększone zużycie w czasie pandemii?

Moja instalacja ruszyła w 2022roku i po 12 miesiącach zużycie mam 7000kwh. Czyli niskie. Może dlatego, że zima była łagodna? A może dlatego, że źle odczytałem skomplikowaną fakturę? Jestem w starym systemie. Na razie instalacja pokrywa moje zapotrzebowanie. Ale chciałbym ją powiększyć. Czy powiększając instalację zostanę w starym systemie? Czy automatycznie zostanę przeniesiony do net-billingu?

Czy ktoś z Was już robił taki manewr?

Właśnie się zastanawiam i liczę. Obecnie instalacja produkuje 10000kwh. Z tego 1000kwh mam autokonsumpcji.Reszta idzie do sieci i odbieram z tego 80%. Żeby więc pokryć zapotrzebowanie w razie mroźnej zimy wychodzi mi minumum 15kwp. TYlko co się będzie lepiej opłacać. Dołożyć te 5kwp i przejść w 0,7? Czy może zainstalować magazyn energii?

Mam instalację 10kwp. Wg faktury z roku poprzedzającego założenie instalacji mój dom zużywał 9600kwh rocznie. Co ciekawe był to rok pandemii. Przed pandemią zużycie było 7100-8500kwh rocznie. Czy u Was też było zwiększone zużycie w czasie pandemii?

Moja instalacja ruszyła w 2022roku i po 12 miesiącach zużycie mam 7000kwh. Czyli niskie. Może dlatego, że zima była łagodna? A może dlatego, że źle odczytałem skomplikowaną fakturę? Jestem w starym systemie. Na razie instalacja pokrywa moje zapotrzebowanie. Ale chciałbym ją powiększyć. Czy powiększając instalację zostanę w starym systemie? Czy automatycznie zostanę przeniesiony do net-billingu?

NIe możesz rozbudować instalację do 50 kilowatopików o ile masz takie przyłącze.

Właśnie się zastanawiam i liczę. Obecnie instalacja produkuje 10000kwh. Z tego 1000kwh mam autokonsumpcji.Reszta idzie do sieci i odbieram z tego 80%. Żeby więc pokryć zapotrzebowanie w razie mroźnej zimy wychodzi mi minumum 15kwp. TYlko co się będzie lepiej opłacać. Dołożyć te 5kwp i przejść w 0,7? Czy może zainstalować magazyn energii?

2 kwp to krew w piach z powodu zmiany upustu z z 0,7/0,8 ja na razie bym zaczekał i nie histeryzował.

Mam zapotrzebowanie na prąd <6 MWh rocznie, a produkcję <6MWh na rok różnicę dopłacam w II strefie za I półrocze tego roku to 180 złotych . Pomnóż to przez 2. Nie dożyłbym chyba zwrotu tych dodatkowych paneli. Może spróbuj zmniejszyć zużycie prądu zlikwiduj mostki termiczne. Ja zainwestowałem w to może z 4 tys i zużycie prądu spadło o 1000 kwh

Edytowane przez gawel

Możesz dołożyć drugą instalację ale OFF-grid o wielkości potrzebnej do zaspokojenia części konsumpcji w domu.

To co masz w ON-grid wysyłasz wtedy w większości do sieci na zimowe potrzeby.

W ten sposób pozostaniesz w opuście 0.8 i będziesz miał dość energii, bo instalacji OFF-grid nie trzeba zgłaszać.

OFF-grid nie koniecznie musi mieć magazyn ale z nim zyskasz znacznie więcej.

Musisz tylko kupić inwerter który może pracować w OFF bez magazynu i z nim.

Było 9.600 kWh i też 7.100-8.500 kWh.

Po założeniu instalacji zużycie wynosi 7.000 kWh.

To jest zużycie całościowe z produkcją z PV? Tyle pobrałeś z sieci ee ?

Musiałeś za coś zapłacić?

Zapłaciłem tylko opłaty typu kogeneracyjne, OZE, przejściowe itd. Instalacja pokryła w pełni zapotrzebowanie. Ale jak dom zużyje ponad 9000kwh to będę musiał dopłacać. I tak będzie się opłacało, ale stąd moje myślenie o powiększeniu instalacji.Oczywiście są różne zimy i w jednym roku dopłacę a w innym nie dopłacę. Ale nie wiadomo, co przyniesie przyszłość, tzn. czy zapotrzebowanie nie wzrośnie z jakiś powodów. Nie wiem , jakie są teraz ceny PV. Sąsiad , który teraz instaluje powiedział, że około 8tys. za 1kw. Drogo, ale jak trzeba będzie się przesiąść na auto elektryczne, to może będzie warto. Pytanie tylko czy więcej paneli czy magazyn i przez to zwiększenie autokonsumpcji. No i czy po powiększeniu instalacji nie przeniosą mnie automatycznie do nowego systemu.

P.S. Jest jeszcze opcja, że źle odczytałem i obliczyłem autokonsumpcję , zużycie domu itp. Faktury PGE nie należą do najbardziej czytelnych....

Przykładowa cena

PV 6,24 kWp z montażem - 22.900 zł z 8% VAT czyli 3.670 zł/kWp

* Panele Hyundai 390W czarna rama Model HiE-S390UF 16 szt.

* Falownik FoxESS T6 G3

* Rozdzielnie DC oraz AC 2 stringi + kable, uziom, wszelkie akcesoria

* Konstrukcja na dach z blachodachówką, gontem (dachówka z uchwytami podwójnie regulowanymi +800zł)

* Pełen montaż z formalnościami z licznikiem dwukierunkowym oraz konsultacja-projekt inspektor PPOŻ jeśli wymagane.

* Powielone bezpieczeństwo - firmowa gwarancja na całą instalacje 10 lat + gwarancje produktowe producenta na falownik 10 lat oraz panele 25 lat