VCG 15.07.2023 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Domek ma lacznie z poddaszem 70m2 (40+30) co z dobra relacja cena do jakości by się nadawało jako Uwaga - główne ogrzewanie do takiego domku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Domek ma lacznie z poddaszem 70m2 (40+30) co z dobra relacja cena do jakości by się nadawało jako Uwaga - główne ogrzewanie do takiego domku? To nie m2 zużywają energię. Podaj OZC (tylko nie CW bo to nie OZC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.07.2023 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Jakiego typu ma być to ogrzewanie? Podłogowe wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VCG 16.07.2023 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Jakiego typu ma być to ogrzewanie? Podłogowe wodne? Elektryczne oczywiście. OZC nie wiem. Nowy maly, budynek z ociepleniem 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.07.2023 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Pompa powietrzna w rozumieniu klimatyzacja czyli PC PP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VCG 16.07.2023 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Pompa powietrzna w rozumieniu klimatyzacja czyli PC PP ? To sugerował budowlaniec - grzanie i klimatyzacja w jednym. Ale dużo ważniejsza jest funkcja grzewcza. Bo podłogowe będzie tylko na 14m2 na dole elektryczne (tam gdzie płytki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.07.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Chcesz założyć na dole i na górze?Multisplit czy dwa splity?Masz jakieś preferencje co do firmy, głośności specjalnych funkcji i ceny?Domek całoroczny i dobrze ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.07.2023 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Domek ma lacznie z poddaszem 70m2 (40+30) co z dobra relacja cena do jakości by się nadawało jako Uwaga - główne ogrzewanie do takiego domku? Tylko klimatyzator. Mitsubishi seria AP, niezbyt drogi a naprawdę ma dobre parametry i niskie zuzycie energii, opisywane w innym poście przez użytkownika. Ogrzewam klima 2,5kw 70m2 ale w parterze. Mam inne urządzenie ale trochę droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.07.2023 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Ile kosztuje taki niezbyt drogi Mitsubishi AP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 18.07.2023 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 Ile kosztuje taki niezbyt drogi Mitsubishi AP ? Koło 5500 zł brutto z montażem. Ale podejrzewam, że jak się poszuka dystrybutora i jest się osobą zdecydowaną i więdzącą czego chce to wyrwie się napewno taniej. Ceny katalogowe są dostępne a jeśli ktoś che znaćv rabaty +/- to tylko na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.07.2023 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 (edytowane) Na alle widzę MITSUBISHI MSZ-AP 3,5kW kosztujący 5.800 zł z montażem czyli z 8% VAT. Taki dobry jest ten MITSUBISHI MSZ-AP 3,5kW ?? Edytowane 18 Lipca 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 18.07.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 Moim zdaniem jest bardzo dobry. Kosztuje jak te najwyższe modele chińczyków ale moim zdaniem i tak warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.07.2023 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 W moich wycenach MSZ-AP kosztował więcej nie tylko niż najwyższe modele chińczyków ale nawet niż najwyższe modele Fujitsu (KG) i Panasonic (Etherea) z klasą a+++ na grzaniu. A to najniższy model Mitsu i katalogowo szału nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.07.2023 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 W moich wycenach MSZ-AP kosztował więcej nie tylko niż najwyższe modele chińczyków ale nawet niż najwyższe modele Fujitsu (KG) i Panasonic (Etherea) z klasą a+++ na grzaniu. A to najniższy model Mitsu i katalogowo szału nie robi. Najniższym modelem Mitsubishi jest HR i jest rzeczywiście nie wiele droższy od tanich chińczyków. Ja nie wierze w te katalogowe treści chińczyków. Z resztą wystarczy poczytać na temat Gree amber prestige, jak po kilku dniach użytkowania pewne treści z katalogu można wsadzić sobie miedzy bajki . Pisałem założycielowi wątku, żeby prześledził ostatnie kilkanaście stron wątku o grzaniu klimatyzacją. Tam jeden z użytkowników ma AP 5,0kW, wstawia zużycia i możliwości modulacyjne, o których inne urządzenia mogą zapomnieć. Dziwię się, jeszcze ktokolwiek zwraca uwagę na te wszystkie plusy przy klasie energetycznej. Ja tylko napisałem jakiego urządzenia bym szukał. A co do wycen. Ktoś mógł być dystrybutorem Fujitsu a urządzenia Mitsubishi kupować z 3 lub 4 reki. Każdy dołożył po 400zł i cena gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 19.07.2023 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) Najniższym modelem Mitsubishi jest HR i jest rzeczywiście nie wiele droższy od tanich chińczyków. Ja nie wierze w te katalogowe treści chińczyków. Z resztą wystarczy poczytać na temat Gree amber prestige, jak po kilku dniach użytkowania pewne treści z katalogu można wsadzić sobie miedzy bajki . Pisałem założycielowi wątku, żeby prześledził ostatnie kilkanaście stron wątku o grzaniu klimatyzacją. Tam jeden z użytkowników ma AP 5,0kW, wstawia zużycia i możliwości modulacyjne, o których inne urządzenia mogą zapomnieć. Dziwię się, jeszcze ktokolwiek zwraca uwagę na te wszystkie plusy przy klasie energetycznej. Ja tylko napisałem jakiego urządzenia bym szukał. A co do wycen. Ktoś mógł być dystrybutorem Fujitsu a urządzenia Mitsubishi kupować z 3 lub 4 reki. Każdy dołożył po 400zł i cena gotowa. Kolego który to wątek bo tyle tego.... szykuje mi się to do grzania https://forum.muratordom.pl/showthread.php?366092-Tania-energooszcz%C4%99dna-stalowo-warstwowo-szkieletowa-stodo%C5%82a-DIY-)&p=8196619#post8196619 84m na dole plus trochę antresoli ale ją pomijam... 5 metrów wysokoscie w srodku juz pominąć nie sposób Pozdrawiam Edytowane 19 Lipca 2023 przez glemp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.07.2023 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 To jest ten wątek: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99 Czyli na szybko licząc masz około 370m3 kubatury. Ja na ok 215m3 przy 70m2 mam klimę do grzania 2,5kW (3,4kW), połowa domu na wysokości 4m. Poczytaj wątek a później powiedz jaki masz pomysł "na siebie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 19.07.2023 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 z "ciepła właściwego" wychodzi mi minimalne zapotrzebowanie, mam ściany z PIRu 22 cm... podglądam Twoją robotę gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.07.2023 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 z "ciepła właściwego" wychodzi mi minimalne zapotrzebowanie, mam ściany z PIRu 22 cm... podglądam Twoją robotę gratki Dzięki. W którymś momencie zaprzestałem wklejania zdjęć bo był wieczny problem z tym. To ile Ci wyszło z tego ciepła właściwego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 20.07.2023 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 (edytowane) https://cieplo.app/wynik/1er06 Edytowane 20 Lipca 2023 przez glemp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 20.07.2023 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Chwile, chwila. Domek miał mieć 70m2 na dwóch kondygnacjach a tutaj Ci wyszło 150m2 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts