Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w starym domu

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w starym domu i od pewnego czasu mam problem z wilgocią, a nie ma kanału wentylacyjnego. W domu mam stary komin, nie używany od ~50lat(jest on zaślepiony pod samym dachem na poddaszu nieużytkowym), z którego chcę zrobić kanał wentylacyjny. Czy jeśli na poddaszu zrobię wyprowadzenie poziome o długości 5m, fi 150mm(izolowane) wentylacja grawitacyjna powinna działać bez zarzutu, czy przy tej długości może być z tym problem?

Z góry dzięki za odpowiedź

Musisz się nauczyć, że chcieć moożesz wszystko, ale nie wszystko co chcesz zadziała dobrze.

Latem otwierasz okna a zimą palisz w piecu-kaflaku i jest dobrze.

Wentylację popsuli z 50 lat temu jak kaflak zlikwidowali.

Adam M.

Ja bym się podłączył do tego komina, ale mimo wszystko dał wentylator. Grawitacyjna raz będzie działać a raz nie. No i musisz zadbać, żeby to powietrze miało się jak do środka dostać. Problem z wilgocią może oznaczać wymianę okien na szczelne bez zapewnienia dopływu świeżego powietrza inną drogą.

Zamiast psuć okna nawiewnikami, rozważ dziurę w ścianie i w niej nawietrzak.

Mam w mieszkaniu nawiewniki okienne i ciągle pluję sobie w brodę, że nie kazałem zamiast nich zrobić nawietrzaków. Domyślnie tak było jak ktoś dopłacał do okien wzmocnionych antywłamaniowo, ale do zwykłych na pewno też by się dało. Nawiewniki kierują strumień powietrza w nadproże i robią na nim paskudną czarną krechę. Do tego ich wąska szczelina zapycha się latającymi farfoclami z drzew, a jej czyszczenie jest uciążliwe.

Dodatkowo nawietrzak może mieć grzałkę i jak napływające zimne powietrze będzie powodować dyskomfort, a czasem się zdarza, można je sobie podgrzać.