Elek52 18.07.2023 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 Witam Mieszkam w starym domu i od pewnego czasu mam problem z wilgocią, a nie ma kanału wentylacyjnego. W domu mam stary komin, nie używany od ~50lat(jest on zaślepiony pod samym dachem na poddaszu nieużytkowym), z którego chcę zrobić kanał wentylacyjny. Czy jeśli na poddaszu zrobię wyprowadzenie poziome o długości 5m, fi 150mm(izolowane) wentylacja grawitacyjna powinna działać bez zarzutu, czy przy tej długości może być z tym problem? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 18.07.2023 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 (edytowane) To zależy od długości tego komina. Ile metrów będzie w pionie od tej rury do wylotu komina? I jeszcze od jakości ocieplenia rury. Jak będzie marne to się powietrze w niej schłodzi i ciągu nie będzie. Edytowane 18 Lipca 2023 przez Juan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elek52 19.07.2023 04:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Długość komina to 4m. Chciałbym dać rurę o izolacji 25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2023 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Musisz się nauczyć, że chcieć moożesz wszystko, ale nie wszystko co chcesz zadziała dobrze.Latem otwierasz okna a zimą palisz w piecu-kaflaku i jest dobrze.Wentylację popsuli z 50 lat temu jak kaflak zlikwidowali. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 19.07.2023 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Ja bym się podłączył do tego komina, ale mimo wszystko dał wentylator. Grawitacyjna raz będzie działać a raz nie. No i musisz zadbać, żeby to powietrze miało się jak do środka dostać. Problem z wilgocią może oznaczać wymianę okien na szczelne bez zapewnienia dopływu świeżego powietrza inną drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elek52 20.07.2023 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Oczywiście mam zamiar założyć nawiewniki do okien, żeby powietrze mogło przepływać przez pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 20.07.2023 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Zamiast psuć okna nawiewnikami, rozważ dziurę w ścianie i w niej nawietrzak.Mam w mieszkaniu nawiewniki okienne i ciągle pluję sobie w brodę, że nie kazałem zamiast nich zrobić nawietrzaków. Domyślnie tak było jak ktoś dopłacał do okien wzmocnionych antywłamaniowo, ale do zwykłych na pewno też by się dało. Nawiewniki kierują strumień powietrza w nadproże i robią na nim paskudną czarną krechę. Do tego ich wąska szczelina zapycha się latającymi farfoclami z drzew, a jej czyszczenie jest uciążliwe.Dodatkowo nawietrzak może mieć grzałkę i jak napływające zimne powietrze będzie powodować dyskomfort, a czasem się zdarza, można je sobie podgrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 22.07.2023 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Mozna tez rozwazyc rekuperator scienny jesli finanse na to pozwalaja. Wtedy nie trzeba nic robic z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts