Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła na 2024 - Dom w Malinówkach 11GA

piotr1991

Recommended Posts

Witam,

w przyszłym roku czeka nas wybór systemu ogrzewania. Na 90% jestem zdecydowany na pompę ciepła. Projekt domu to Dom w Malinówkach 11GA. Robimy wg projektu, bez znaczących zmian. Nie będzie rekuperacji.

Sprawdziłem sobie parametry dla takiego domu i wychodzi mi jn.

[ATTACH=CONFIG]465749[/ATTACH]

Pytanie czy prawidłowo wszystko uzupełniłem, czy dla takiego domu z poddaszem wybrałem dobrą ilość kondygnacji ? Bo będzie jeszcze strych nad poddaszem nie ogrzewany..

Na ile te wyniki mogą się sprawdzać w rzeczywistości ?

Jak to jest, że roczne zużycie ciepła na ogrzewanie pokazuje mi 18tys kWh a już poniżej w szacunkach jest np 3300. Jak interpretować tą wartość 18tys?

Wiem że dom w malinówkach 4 jest ogrzewany pompą ciepła haier 8 kw , dom świeży i dopiero 1 warstwa styropianu 5 cm reszta w tym roku do 20 cm łącznie ale już te 5 cm pozwoliło aby pompa świetnie sobie radziła nawet przy minus 18 stopniach w duże te minus 18 stopni pobierała do 50 kwh doba ale po zejściu mrozów szło ok 12-16kwh , nie ma grzałek wewnętrznych to pewna informacja bez ściemy.

O jakich wyliczeniach z projektu dokładnie mowa? Mam stronę odnośnie sprawdzenia warunku EP, wg adaptacji projektanta wychodzi mi 51,15 kWh(m2rok) - ale podejrzewam, że nie o to chodzi ?

Nie masz PCHE ani świadectwa energetycznego? Dla doboru źródła ciepła ważne EU.

[ATTACH=CONFIG]465749[/ATTACH]

Pytanie czy prawidłowo wszystko uzupełniłem, czy dla takiego domu z poddaszem wybrałem dobrą ilość kondygnacji ?

Bo będzie jeszcze strych nad poddaszem nie ogrzewany..

Na ile te wyniki mogą się sprawdzać w rzeczywistości ?

Jak to jest, że roczne zużycie ciepła na ogrzewanie pokazuje mi 18tys kWh a już poniżej w szacunkach jest np 3300.

Jak interpretować tą wartość 18tys?

Nie otwiera się strona, nie ma możliwości analizy