Trader33 20.07.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Z góry przepraszam za lakoniczność pytania, nie jestem jeszcze biegły we wszystkich określeniach związanych z tematem. Moje pytanie dotyczy przewodu ochronnego tzw. uziemienia. Może od początku. Jestem na etapie kładzenia kabli energetycznych w ziemi. Na granicy działki PGE postawiło skrzynkę. Skrzynka jest uziemiona. Od skrzynki PGE do przyszłego domu jest ok. 50m ale na tym etapie chciałbym stworzyć dodatkową skrzynkę roboczą z gniazdkami w głębi działki, powiedzmy na 30-ym metrze, a dodatkowe 20m kabla zakopać w ziemi (żeby w przyszłości wprowadzić do domu). Pojawiło się pytanie jaki kabel. Na początku chciałem położyć 5-cio żyłowy (poradził jeden elektryk) ale po lekturze wielu wątków na forum, a także wizycie w hurtowni elektrotechnicznej zrozumiałem, że jeśli skrzynka robocza w głębi działki zostanie uziemiona, to nie ma potrzeby prowadzenia pomiędzy dwoma skrzynkami kabla 5-cio żyłowego, 4 żyły wystarczą. Dodam tylko, że człowiek z którym rozmawiałem w hurtowni użył określenia cytuję: "na takiej odległości (50m) ochrona nie występuje, zatem kabel 4-żyłowy, najlepiej aluminiowy 4x25mm kwadrat". Moje pytanie jest takie: co miała na myśli ta osoba mówiąc, że na takiej odległości ochrona nie występuje? czy istnieje w jakiś sposób zdefiniowana max. długość przewodu ochronnego, która zapewnia ochronę, a powyżej tej długości kabel ochronny nie spełnia już swojego zadania? Pytanie ma również inne podłoże. Na działce mam studnie głębinową a w niej zostanie zamontowana pompa głębinowa trójfazowa. Odległość pomiędzy przyszłym domem a studnią to ok. 30 metrów. Czy żeby podłączyć pompę z domu mogę wtedy po prostu użyć kabla 5-cio żyłowego i rozwiąże to kwestię ochrony/uziemienia? Założenie jest oczywiście takie, że kabel będzie wychodził z domu, a tam będą wszystkie niezbędne uziomy. Czy 30 metrów kabla/żyły ochronnego(ej) jest ok i zapewni to niezbędną ochronę? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.07.2023 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 (edytowane) Może pierw wspomnij na jakim etapie znajduje się obecnie budowa Twojego domu. Jeśli jest to minimum stan surowy otwarty to zostawianie skrzynki 20mb przed domem mija się z celem.Do studni będzie szedł tak czy inaczej osobny kabel z domu.Dlatego wykonaj docelowe przyłącze WLZ do domu i z rozdzielni domowej poprowadź docelowy kabel do pompy.Długość przewodu ma znaczenie pod względem jego późniejszej rezystancji i spadków napięcia.Zasadą jest aby dłuższy kabel kompensować jego średnicą.Piątej żyły tak czy inaczej żaden zakład energetyczny w swoim złączu nie podłącza.Prowadzona jest żyła neutralno-ochronna PEN którą w skrzynce można rozdzielić na PE i N dokonując podziału i stosując wyłącznik różnicowo prądowy.Ochrona zawsze istnieje..... choćby ochrona dodatkowa poprzez impedancję pętli zwarcia.Stąd ważne jest powiązanie długości przewodów z ich średnicą, lub zastosowanie wyłącznika różnicowo prądowego Edytowane 20 Lipca 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trader33 20.07.2023 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Dziękuję za odpowiedź. Dom ani jego nawet jego projekt jeszcze nie istnieje. Potrzebuję prąd na działce stąd pomysł ze skrzynką roboczą ale jak już to robię to staram się przewidzieć to i owo. np. jak wykopię ten 30 metrowy dół pod kabel do skrzynki roboczej, to od razu położę w nim peszel (na wszelki wypadek) ale również kabel zasilający pompę głębinową (studnia jest zlokalizowana kilka metrów od przebiegu kabla energetycznego). Stąd pytanie o ochronę. Z tego co napisałeś wnioskuję, że od przyszłego domu do pompy trójfazowej może iść kabel 5-cio żyłowy i to wystarczy w temacie ochrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2023 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Kolego Mareks77, przestań operować pojęciem "średnica" kabla, bo elektrykowi to nie przystoi.I zapomniałeś, że występują sieci w układzie TT, a wówczas nie ma mowy o PEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.07.2023 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) Kolego Mareks77, przestań operować pojęciem "średnica" kabla, bo elektrykowi to nie przystoi. . Masz rację.....średnica żyły kabla będzie tu bardziej odpowiednią nazwą chociaż potocznie także wszyscy wiedzą że chodzi o przekrój czyli pole powierzchni... I zapomniałeś, że występują sieci w układzie TT, a wówczas nie ma mowy o PEN. Są..... i owszem, na wymarciu, raczej jednostkowe ilości niektóre w trakcie przekształcania, inne przygotowane. Dane z Lubuskiego niestety mogą odbiegać od tych z Sosnowca. Układ sieci i instalacji odbiorczej dostał w warunkach . Edytowane 22 Lipca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts