Merq91 20.07.2023 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 (edytowane) Witam serdecznie Chcę kupić wełnę na poddasze i chciałbym się dowiedzieć jaka wełna będzie najlepsza i jaka gruba musi być, biorąc pod uwagę wszystkie szczeliny, które muszą być zachowane itp itd, wysokość krokwi to 15cm. Jestem zielony w temacie kompletnie to już mówię, ale chciałbym uzyskać opinie doświadczonych ludzi, zanim będę szukał do tego majstra Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 20 Lipca 2023 przez Merq91 poddasze, wełna, izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 20.07.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Jeśli jest deskowanie to w krokwie max 12cm a pod to już kwestia upodobań. A ile jest w projekcie? Bo u mnie 15 między krokwie (wys krokwi 20cm)i 10 pod ale chyba dam dwa razy 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.07.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Dawaj dwa razy i wcale nie musi być wełna droga ba wręcz może być jedną z najtańszych bo różnica między najgorszą lambdą a najlepszą to tak jak by różnica 3 cm plus lub minus i tyle w temacie a cena potrafi być 4 krotnie większa no ale sam robisz to nikt ci nie będzie miałczał że gorzej się układa raz i zapominasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.07.2023 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Ino ta najtańsza po roku będzie wyglądała jak wyżęta szmata. Wełna zapakowana w rolki ma STAĆ na palecie w transporcie i jako jedna sztuka. Jeśli rolki w transporcie leżą bo muszą, to są ................... , oględnie mówiąc marnej jakości. Układasz raz, powinna służyć pół wieku. Chyba że front "W" przejdzie , to będzie wszystko jedno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 27.07.2023 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Dając dwa razy 15 cm lambda nawet 0.37 wychodzi UW dachu 0.123 (norma na wt2021 = 0.15) więc śmiało spełnisz normę. 0.10 to już przy domach pasywnych. Co kto lubi i ile ma kasy, ja nie lubię wychodzić przed szereg. UW ściany jak i dachu robię aby spełnić wymagania i się nie wychylam ale pewnie jak ktoś może to i 0.33 trzy warstwy niech kładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 27.07.2023 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Ja kładłem "czerwoną" lambda 035. Robi wrażenie naprawde solidnej, to nie te dmuchane ciulstwo ale układanie tez jest uciążliwe. Jest ciężko i pyli się bardziej od "żółtej" Ja dawałem 2x15 ale na poddaszu nie użytkowym położę jeszcze wartstwę jakiejś najtańszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 27.07.2023 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Czerwona czyli rockwool? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 27.07.2023 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Czerwona czyli rockwool? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.07.2023 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 A coś czego kuny nie lubią? styro zwykłe? pir? daje się w poddasze czy raczej zawsze wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 27.07.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Jak zrobisz podbitke, deskowanie i papę to i kuna nie powinna wejść. Przewaga wełny nad styropianem w przypadku ocieplenia połaci dachu jest to że ją możesz upchać między szczeliny, styro niekoniecznie. Niektórzy boją się myszy w styro. Płyty pir raczej nakrokwiowo i poza tym są drogie. Ja obecnie się zastanawiam co dać i będzie to raczej wełna dwa razy 15 cm, myślę nad styropianem między krokwie bo on się nie osunie jak wełna, ale sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.11.2023 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Wełnę jak dotniesz z naddatkiwem to ci sie nie bedzie obsuwała spomiędzy krokwi. Daj skalną o lambdzie 0,035 . Jej gęstośc i sprężystosc pozwala na to że sama utrzymuje sie między krokwiami. No chyba że rozstaw masz w okolicy 100cm to już moze być konieczne sznurowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts