Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata ogrodowa - zadaszenie

Energy Partner

Recommended Posts

Witajcie. Zabieram się budowę wiaty ogrodowej z dachem dwuspadowym. Wymiary podstawy 4x4m, wysokość przy szczycie 3,5m, konstrukcja niezabudowana.

Mam zagwozdkę odnośnie konstrukcji dachu. Materiałem na krycie będzie gont lub blacha.

Czy mogę zrobić deskowanie pod gont od razu na krokwiach? Czy jednak łaty, kontrłaty i ew folia?

Możesz zrobić deskowanie na krokwiach ale pojawi się wtedy problem. Na deskowanie wypadało by położyć jakąś izolację która uchroni drewno przed małymi przeciekami pojawiającymi się z zacinającego deszczu lub nawiewającego śniegu.

Membrana leżąca bezpośrednio na deskowaniu nie wchodzi w rachubę bo kontakt z drewnem będzie powodował pojawianie się na nim wilgoci, więc jeśli ona to tylko taka zalecana na pełne deskowanie Tyvek Soft , Solid , lub Dorken Delta-Vent S

Zwykła folia może może mieć problem i nie wytrzymać wysokiej temperatury pod blachą.

Na deskowaniu oczywiście łaty i kontrłaty pod blachę zapewniające odstęp i wentylację pomiędzy blachą a deskowaniem.

Po co jakiekolwiek membrany na deskowaniu wiaty? To nie dom, tylko wiata. Deskowanie wnosi inny, istotny minus. Deski pracują i wyginają się w miarę zmian wilgotności. Miałem wiatę z deskowaniem i papą. Deski tak się wykręcały, że na papie robiły się fale, w których stała woda. Wiata 4x4 nie jest duża, więc lepiej zrobić dach z osb i na to położyć gont.

Nie załączyła się moja odpowiedź, więc jeszcze raz:

Panowie czyli sprawa wygląda tak:

- jeśli gont, to wystarczy osb bezpośrednio na krokwie. Nie trzeba tutaj stosować łat, kontrłat ani membrany. OSB zamiast desek ze względu na trwałość.

- jeśli blacha to krokwie, łaty, kontrłaty i ew. odpowiednia membrana, aby uniknąć problemu z dostającą się wodą podczas zacinającego deszczu.

W obydwu przypadkach opcjonalnie deska podbitkowa (względy estetyczne).