Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pianą do dociepleń na poddaszu

Dominikos95

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim!

Borykam się z pewnym problemem- przygotowuję budynek gospodarczy który wcześniej pełnił funkcję gratowiska na warsztat. Wszystko robię samodzielnie. I w momencie docieplania stropu natrafiłem na problem. Otóż użyłem piany pur z którą wcześniej nie miałem żadnych problemów (miałem z nią styczność 5-6 razy). Chodzi mi oczywiście o pianę nakładaną samodzielnie pistoletem. Po ok. 6msc od nałożenia z piany zaczęły się robić bąble, wypuklenia- myślę że zdjęcia wszystko pokażą. Co może być przyczyną? Materiał na jaki nakładałem to folia paroizolacyjna, gdzie sprzedawca twierdzi że piana jest stworzona do takich powierzchni. Bąble są puste w środku. Robiłem wszystko według instrukcji producenta. Sprzedawca dosłał nową partię bez dopłacania, jednak nie chce aby sytuacja się powtórzyła. Jakieś porady? Bardzo proszę bez komentarzy typu- weź ekipę, fachowca itp,

Z góry dziękuję

.[ATTACH=CONFIG]465814[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465815[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465816[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465817[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465818[/ATTACH]

Hej wszystkim, czaję się tu od jakiegoś czasu i mam pytanie, którego nie do końca mogę rozgryźć. Jestem w trakcie uzyskiwania ofert na nową konstrukcję i pewnego dnia rozmawiałem z facetem od pianki w sprayu. Zdecydowanie zalecił mi wykonanie pianki natryskowej o zamkniętych komórkach w moich krokwiach dachowych (2 cale). Nie myślałem o tym ani nie słyszałem o tym, więc zastanawiałem się, co wszyscy tutaj polecają. Mój pierwotny plan zakładał zrobienie ścian z wełny mineralnej i celulozy na poddaszu, ale zastanawiam się nad pianką natryskową na ściany.

Facet od pianki w sprayu powiedział mi, że umieszczenie go w krokwiach sprawi, że strych będzie klimatyzowaną przestrzenią i nie będzie wymagał wentylacji. Jednak po przeprowadzeniu badań zrozumiałem, że jeśli to zrobię, będę musiał ogrzać i schłodzić strych. Zalecił również tutaj tylko 2 cale zamkniętej komórki, co daje mi wartość R-13. W Kansas powinienem mieć wartość R-38 dla mojego sufitu, więc jak działa tylko 2 cale zamkniętych komórek (on zachowuje się, jakbym nie potrzebował niczego więcej). Słyszałem również, że zamknięte komórki na poszyciu dachu mogą powodować problemy z gniciem. Wreszcie, umieszczając wszędzie zamkniętą komórkę, jestem prawie pewien, że potrzebowałbym wymiennika powietrza, który pomógłby usunąć zużyte powietrze. Gdybym zrobił tylko zamkniętą komórkę w ścianach, nadal potrzebowałbym wymiennika powietrza.

Dzięki!

Dzień dobry wszystkim!

Borykam się z pewnym problemem- przygotowuję budynek gospodarczy który wcześniej pełnił funkcję gratowiska na warsztat. Wszystko robię samodzielnie. I w momencie docieplania stropu natrafiłem na problem. Otóż użyłem piany pur z którą wcześniej nie miałem żadnych problemów (miałem z nią styczność 5-6 razy). Chodzi mi oczywiście o pianę nakładaną samodzielnie pistoletem. Po ok. 6msc od nałożenia z piany zaczęły się robić bąble, wypuklenia- myślę że zdjęcia wszystko pokażą. Co może być przyczyną? Materiał na jaki nakładałem to folia paroizolacyjna, gdzie sprzedawca twierdzi że piana jest stworzona do takich powierzchni. Bąble są puste w środku. Robiłem wszystko według instrukcji producenta. Sprzedawca dosłał nową partię bez dopłacania, jednak nie chce aby sytuacja się powtórzyła. Jakieś porady? Bardzo proszę bez komentarzy typu- weź ekipę, fachowca itp,

Z góry dziękuję

.[ATTACH=CONFIG]465814[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465815[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465816[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465817[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465818[/ATTACH]

I chciałeś aby pianka trzymała się membrany.

Przecież pęczniejąc zwiększa ona swoją objętości tak samo na grubości jak i szerokości.

Jeśli już tam była membrana to należało pomiędzy krokwie przed nią zamocować siatkę najlepiej metalową naprężoną, lub dodatkowe deski.

Piankę, najlepiej otwarto komórkową daje się na deskowanie dachu...... i to jest czymś normalnym.

Edytowane przez Mareks77