Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akrylowanie szczelin przy glifach okna.

RAL 5022

Recommended Posts

Cześć.

Mam taki problem. Chciałem pomalować glify okna, ale poprzedni właściciel mieszkania rozprowadził akryl po całym plastiku ościeżnicy i jeszcze to pomalował. Więc postanowiłem usunąć stary akryl tym bardziej że pękał w niektórych miejscach.

Teraz mam problem ten glif czyli częściowy płyta GK a częściowo szpachla nachodzi na ościeżnicę i wyciąłem też w niektórych miesjcach trochę za dużo. Oglądam tutoriale na YT na temat akrylowania takich szczelin ale tam wszędzie te glify stykają się z krańcem okna i wystarczy po w tą szczelinę wcisnąć akryl.

U mnie tak to wygląda:[ATTACH=CONFIG]465822[/ATTACH]

Taki rysunek popełniłem:

[ATTACH=CONFIG]465823[/ATTACH]

Nie da się tej dziury w całości wypełnić akrylem. I teraz nie wiem czy wcisnąć tam akryl i to zaszpachlować, czy odwrotnie - zaszpachlować tą dziurę i i tylko na krawędzi położyć akryl.

Nie wiem w czym widzisz problem. Zamaskuj ramę okna oraz gif taśmą w okolicach 0,5 cm od szczeliny i wciśnij akryl a następnie uformuj palcem zwilżonym w płynie do naczyń Ludwik lub odpowiednim narzędziem ładny ćwierćwałek.

Za świeża zerwij taśmy razem z nadmiarem akrylu i poczekaj na wyschnięcie akrylu.

Następnie zamaskuj ramę okna na styku akrylu i maluj.

Po pomalowaniu za świeża zerwij taśmę.

Palec namoczony w płynie daje poślizg i nie brudzi się akrylem lub silikonem.

Edytowane przez Mareks77

Cześć Mareks77.

Dziękuję za odpowiedź. Ok tak zrobię. Po prostu na wszystkich zdjęciach i tutorialach w necie widziałem że ta linia akrylu była bardzo cienka a w u mnie najszerszym miejscu szczelina ma szerokość i głębokość ok. 0,5 cm. Więc nie widziałem czy mogę tam wcisnąć tak dużo akrylu.