jarekdki 28.07.2023 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Witam,jakiś czas temu kupiliśmy dom i na wjeździe na działkę z jednej strony mam budynek sąsiada.Niedawno sąsiad zburzył dużą część tego budynku i postawił nowy, ale ściana, którą mam na wjeździe została nieruszona.No i teraz on sobie wymyślił, że będzie chciał to ocieplić i z mojej strony chce położyć styropian, ale jak tak naprawdę nie mam tam miejsca.Nie wiem co mam zrobić, bo w zasadzie pogrubienie tej ściany od mojej strony nie wchodzi w grę.Szczerze to wydaje mi się, że skoro on chciał to zrobić, to powinien tą ścianę wyburzyć i postawić nową tak, aby razem z ociepleniembyła dokładnie w tym miejscu jak jest teraz. No i nie wiem co mam zrobić. Nie mam ochoty na jakieś sąsiedzkie niesnaski.Czy ja muszę się zgodzić na pogrubienie tej ściany? Mam nadzieję, że dobrze to opisałem, niżej są zdjęcia jak to wygląda teraz. [ATTACH=CONFIG]465831[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]465832[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 nie trzeba się godzić, jeśli to będzie kosztem powierzchni waszej działki. Ale on ma prawo wejść na działkę aby np. otynkować. Tak swoją drogą te 15-20 cm styropianu jest takie kluczowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.07.2023 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 15-20cm może być kluczowe bo brama wjazdowa otwiera się na ścianę która ma być ocieplona. Może się też okazać, że jarekdki da zgodą a jak sam będzie chciał jakąś zgodę uzyskać to już nie uzyska. Całość zależy też od wzajemnych stosunków miedzy sąsiedzkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 28.07.2023 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 nigdy nie pojmę, co za cymbały dawały pozwolenia na budowe w granicach działki. dziś tez widuje takie budowlne na nowych osiedlach, zastanawiam się jakim cudem? Teraz chłop ma naprzeciwko okna kuchennego ściane garażu sąsiada! 15cm może nie być problemem, ale problemem może być brama garażowa. Sam nie wiem jakbym postąpił bo z sąsiadem chciałbym życ w dobrej relacji, no ale są gdzieś granice której przekraczać nienależy. Trudna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2023 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 może dałoby się zaproponować przesunięcie bramy o 15 cm na koszt sąsiada, aby nie robić sobie wrogów za płotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2023 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 nigdy nie pojmę, co za cymbały dawały pozwolenia na budowe w granicach działki. . pewnie były to działki siedliskowe które potem były dzielone. Sama mam działkę z budynkiem w ostrej granicy po takim podziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts