Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie budynku sąsiada po mojej stronie działki.

Recommended Posts

Witam,

jakiś czas temu kupiliśmy dom i na wjeździe na działkę z jednej strony mam budynek sąsiada.

Niedawno sąsiad zburzył dużą część tego budynku i postawił nowy, ale ściana, którą mam na wjeździe została nieruszona.

No i teraz on sobie wymyślił, że będzie chciał to ocieplić i z mojej strony chce położyć styropian, ale jak tak naprawdę nie mam tam miejsca.

Nie wiem co mam zrobić, bo w zasadzie pogrubienie tej ściany od mojej strony nie wchodzi w grę.

Szczerze to wydaje mi się, że skoro on chciał to zrobić, to powinien tą ścianę wyburzyć i postawić nową tak, aby razem z ociepleniem

była dokładnie w tym miejscu jak jest teraz. No i nie wiem co mam zrobić. Nie mam ochoty na jakieś sąsiedzkie niesnaski.

Czy ja muszę się zgodzić na pogrubienie tej ściany? Mam nadzieję, że dobrze to opisałem, niżej są zdjęcia jak to wygląda teraz.

[ATTACH=CONFIG]465831[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]465832[/ATTACH]

15-20cm może być kluczowe bo brama wjazdowa otwiera się na ścianę która ma być ocieplona.

Może się też okazać, że jarekdki da zgodą a jak sam będzie chciał jakąś zgodę uzyskać to już nie uzyska.

Całość zależy też od wzajemnych stosunków miedzy sąsiedzkich :)

nigdy nie pojmę, co za cymbały dawały pozwolenia na budowe w granicach działki. dziś tez widuje takie budowlne na nowych osiedlach, zastanawiam się jakim cudem? Teraz chłop ma naprzeciwko okna kuchennego ściane garażu sąsiada!

15cm może nie być problemem, ale problemem może być brama garażowa.

Sam nie wiem jakbym postąpił bo z sąsiadem chciałbym życ w dobrej relacji, no ale są gdzieś granice której przekraczać nienależy. Trudna decyzja.