nieogarniam 29.07.2023 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 warunki przyłaczenia sa, projekt instalacji wewnetrznej i WLZ jest.I co dalej? Zaprojektowano jeden wyłącznik róznicowy 3 fazowy. W internecie piszą ,ze lepiej miec roznicowkę na kazdej fazie. Mozna samodzielnie zamontować instalacje elktryczna?Ktoś ja pozniej odbiera? Co w przypadku gdy instalacje bedzie sie rózniła od projektu? Czy ktos sprawdza projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.07.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 warunki przyłaczenia sa, projekt instalacji wewnetrznej i WLZ jest. I co dalej? Jeśli Twój longin ma istotne znaczenie to szukaj elektryka. Zaprojektowano jeden wyłącznik róznicowy 3 fazowy. W internecie piszą ,ze lepiej miec roznicowkę na kazdej fazie. Zadaj sobie podstawowe pytanie, wierzysz wykształconemu projektantowi czy osobom piszącym różnorakie opinie o niewiadomym wykształceniu. To wszystko jest uzależnione od wielkości instalacji elektrycznej i rozwiązań jakie przyjął projektant. Mozna samodzielnie zamontować instalacje elktryczna? Ktoś ja pozniej odbiera? Co w przypadku gdy instalacje bedzie sie rózniła od projektu? Czy ktos sprawdza projekt? Można ją zrobić samodzielnie, nie musi się ona zgadzać z projektem chociaż szanujący się elektryk dołącza do protokołu lub instalacji schemat wraz z opisem poszczególnych obwodów itp. Ekektryka tak czy inaczej będziesz potrzebował do wykonania pomiarów oraz uzyskania protokołu z badań instalacji. Jego oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia jest potrzebne i dołączane dla zakładów energetycznych z którym podpisujesz umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.07.2023 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Zaprojektowano jeden wyłącznik róznicowy 3 fazowy. W internecie piszą ,ze lepiej miec roznicowkę na kazdej fazie. To zależy co tam zasilisz w instalacji, jak urządzenia na dwie, trzy fazy to wyłącznik różnicowy 3 fazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.07.2023 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Zaprojektowano jeden wyłącznik róznicowy 3 fazowy Bo tego wymaga prawo. Jednak w użytkowaniu to jest tak, jakbyś miał jeden klucz do wszystkich zamków w domu. Zgubisz go i wszystkie zamki trzeba wypruwać. Kompletnie się nie opłaca. Trzeba instalować co najmniej kilka, w zależności od wielkości instalacji i potrzeb użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.07.2023 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 warunki przyłaczenia sa, projekt instalacji wewnetrznej i WLZ jest. I co dalej? Projekt jest do papierów, a instalację trzeba zrobić według potrzeb, ale musi odpowiadać normom prawnym i być bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.07.2023 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Mozna samodzielnie zamontować instalacje elktryczna? Pewnie, że można. Na takiej samej zasadzie, jak wygrać z Małyszem na skoczni. Uważasz, że pierwszy raz przypinając narty dasz se radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 04.08.2023 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Jeśli Twój longin ma istotne znaczenie to szukaj elektryka. Zadaj sobie podstawowe pytanie, wierzysz wykształconemu projektantowi czy osobom piszącym różnorakie opinie o niewiadomym wykształceniu. To wszystko jest uzależnione od wielkości instalacji elektrycznej i rozwiązań jakie przyjął projektant. Można ją zrobić samodzielnie, nie musi się ona zgadzać z projektem chociaż szanujący się elektryk dołącza do protokołu lub instalacji schemat wraz z opisem poszczególnych obwodów itp. Ekektryka tak czy inaczej będziesz potrzebował do wykonania pomiarów oraz uzyskania protokołu z badań instalacji. Jego oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia jest potrzebne i dołączane dla zakładów energetycznych z którym podpisujesz umowę. nauczony krótkiem doswiadczeniem budowalnym: -wiele osob tutaj wypisuje bzdury, trzeba traktować tutejsze wpisy nalezy traktowac z przymrózniem oka. - projekntant to tylko człowiek itez sie myli, dodatkowo wiekszość idzie po najmnijszej linii oporu bo tak jest im wygodniej. - projekantów trzeba weryfikować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 04.08.2023 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Jeśli Twój longin ma istotne znaczenie to szukaj elektryka. Zadaj sobie podstawowe pytanie, wierzysz wykształconemu projektantowi czy osobom piszącym różnorakie opinie o niewiadomym wykształceniu. To wszystko jest uzależnione od wielkości instalacji elektrycznej i rozwiązań jakie przyjął projektant. Można ją zrobić samodzielnie, nie musi się ona zgadzać z projektem chociaż szanujący się elektryk dołącza do protokołu lub instalacji schemat wraz z opisem poszczególnych obwodów itp. Ekektryka tak czy inaczej będziesz potrzebował do wykonania pomiarów oraz uzyskania protokołu z badań instalacji. Jego oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia jest potrzebne i dołączane dla zakładów energetycznych z którym podpisujesz umowę. nauczony krótkiem doswiadczeniem budowalnym: -wiele osob tutaj wypisuje bzdury, trzeba traktować tutejsze wpisy nalezy traktowac z przymrózniem oka. - projekntant to tylko człowiek itez sie myli, dodatkowo wiekszość idzie po najmnijszej linii oporu bo tak jest im wygodniej. - projekantów i ich prace trzeba weryfikować... np projekt instalacji swoje a 2 oddzielnych wykonawców ogladajac projekt i parametry stwierdziło za małe przekrtoje przy danym zapotrzebowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanick 27.12.2023 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Witam. Robię generalkę, zostały ściany zewnętrzne, reszta od nowa. Teraz muszę się zdecydować co chcę, jeżeli chodzi o instalacje elektryczną i takie pytanie co warto zrobić żeby instalcja była naprawdę użytkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanick 29.12.2023 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Dzięki, to co napisałeś jest istotne że strony bezpieczeństwa, mi chodzi już o sprawy typu "mogłem pociągnąć jeszcze jeden obwód tutaj skoro robiłem od nowa" tzn żeby o czymś nie zapomnieć no np. gniazdo niedaleko kibla żeby ładowarkę do telefonu podłączyć albo gniazdo na każdej ścianie min. co 2m. puszki kieszeniowe na automatykę gdzieśtam. kable z większa ilością żył itp. Potrafię pociagnąć kable, pomierzyć, fachowo ogarnąć temat, ale nie robiłem tego na co dzień, pracuje w innej branży, tylko na własne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.12.2023 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Dzięki, to co napisałeś jest istotne że strony bezpieczeństwa, mi chodzi już o sprawy typu "mogłem pociągnąć jeszcze jeden obwód tutaj skoro robiłem od nowa" tzn żeby o czymś nie zapomnieć no np. gniazdo niedaleko kibla żeby ładowarkę do telefonu podłączyć albo gniazdo na każdej ścianie min. co 2m. puszki kieszeniowe na automatykę gdzieśtam. kable z większa ilością żył itp. Potrafię pociagnąć kable, pomierzyć, fachowo ogarnąć temat, ale nie robiłem tego na co dzień, pracuje w innej branży, tylko na własne potrzeby. Najlepiej jeśli przyszłą instalację dostosujesz do planowanego umeblowania oraz do funkcji pomieszczenia. W przyszłej kuchni gniazd nigdy nie jest za dużo. W pomieszczeniach zamiast w każdym rogu sciany planuj tak aby gniazda nie wyszły za szafą lub blisko odbiorników ( TV SAT, itp ) Reszta według upodobań, gniazdo przy WC potrzebne raczej dla osób uzależnionych. W łazience kinkiety przy lustrze, i umywalve oraz gniazda do szczoteczki, golarki itp. O tym czy zapomniałeś okaże się dopiero podczas uzytkowania dlatego musisz przewidywać sytuacje które mogą się zdażyć. Krótki kabel od odkurzacza wyznaczy jego miejsce w długim przedpokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts