Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna od poczatku

Recommended Posts

warunki przyłaczenia sa,

projekt instalacji wewnetrznej i WLZ jest.

I co dalej?

Zaprojektowano jeden wyłącznik róznicowy 3 fazowy.

W internecie piszą ,ze lepiej miec roznicowkę na kazdej fazie.

Mozna samodzielnie zamontować instalacje elktryczna?

Ktoś ja pozniej odbiera? Co w przypadku gdy instalacje bedzie sie rózniła od projektu? Czy ktos sprawdza projekt?

warunki przyłaczenia sa,

projekt instalacji wewnetrznej i WLZ jest.

I co dalej?

Jeśli Twój longin ma istotne znaczenie to szukaj elektryka.

Zaprojektowano jeden wyłącznik róznicowy 3 fazowy.

W internecie piszą ,ze lepiej miec roznicowkę na kazdej fazie.

Zadaj sobie podstawowe pytanie, wierzysz wykształconemu projektantowi czy osobom piszącym różnorakie opinie o niewiadomym wykształceniu.

To wszystko jest uzależnione od wielkości instalacji elektrycznej i rozwiązań jakie przyjął projektant.

Mozna samodzielnie zamontować instalacje elktryczna?

Ktoś ja pozniej odbiera? Co w przypadku gdy instalacje bedzie sie rózniła od projektu? Czy ktos sprawdza projekt?

Można ją zrobić samodzielnie, nie musi się ona zgadzać z projektem chociaż szanujący się elektryk dołącza do protokołu lub instalacji schemat wraz z opisem poszczególnych obwodów itp.

Ekektryka tak czy inaczej będziesz potrzebował do wykonania pomiarów oraz uzyskania protokołu z badań instalacji.

Jego oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia jest potrzebne i dołączane dla zakładów energetycznych z którym podpisujesz umowę.

Zaprojektowano jeden wyłącznik róznicowy 3 fazowy

Bo tego wymaga prawo. Jednak w użytkowaniu to jest tak, jakbyś miał jeden klucz do wszystkich zamków w domu. Zgubisz go i wszystkie zamki trzeba wypruwać. Kompletnie się nie opłaca. Trzeba instalować co najmniej kilka, w zależności od wielkości instalacji i potrzeb użytkownika.

Zadaj sobie podstawowe pytanie, wierzysz wykształconemu projektantowi czy osobom piszącym różnorakie opinie o niewiadomym wykształceniu.

To wszystko jest uzależnione od wielkości instalacji elektrycznej i rozwiązań jakie przyjął projektant.

Można ją zrobić samodzielnie, nie musi się ona zgadzać z projektem chociaż szanujący się elektryk dołącza do protokołu lub instalacji schemat wraz z opisem poszczególnych obwodów itp.

Ekektryka tak czy inaczej będziesz potrzebował do wykonania pomiarów oraz uzyskania protokołu z badań instalacji.

Jego oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia jest potrzebne i dołączane dla zakładów energetycznych z którym podpisujesz umowę.

nauczony krótkiem doswiadczeniem budowalnym:

-wiele osob tutaj wypisuje bzdury, trzeba traktować tutejsze wpisy nalezy traktowac z przymrózniem oka.

- projekntant to tylko człowiek itez sie myli, dodatkowo wiekszość idzie po najmnijszej linii oporu bo tak jest im wygodniej.

- projekantów trzeba weryfikować...

nauczony krótkiem doswiadczeniem budowalnym:

-wiele osob tutaj wypisuje bzdury, trzeba traktować tutejsze wpisy nalezy traktowac z przymrózniem oka.

- projekntant to tylko człowiek itez sie myli, dodatkowo wiekszość idzie po najmnijszej linii oporu bo tak jest im wygodniej.

- projekantów i ich prace trzeba weryfikować... np projekt instalacji swoje a 2 oddzielnych wykonawców ogladajac projekt i parametry stwierdziło za małe przekrtoje przy danym zapotrzebowaniu

• 4 months później...
rozłącznik izol, RCD, nadprądowy oddzielne na lodówkę, na resztę obwodów conajmniej 2 RCD (a więc w sumie 3), każde urządzenie w kuchni oddzielny obwód (zmywarka, piekarnik, gniazda ogólne z mikrofalówką). Każdy pokój na oddzielnym wył. nadprądowym. Na korytarzu schodowe z krzyżowymi (aby można było zapalić gdy wychodzimy z każdego pokoju). Dzwonek też na oddzielnym wył. (aby można było wyłączyć jak dziecko śpi). RG nie nad drzwiami tylko w łatwo dostępnym miejscu bez wchodzenia na drabinę/taboret/krzesło. Obwody na zewnątrz włączane włącznikiem 16 A.

Dzięki, to co napisałeś jest istotne że strony bezpieczeństwa, mi chodzi już o sprawy typu "mogłem pociągnąć jeszcze jeden obwód tutaj skoro robiłem od nowa" tzn żeby o czymś nie zapomnieć no np. gniazdo niedaleko kibla żeby ładowarkę do telefonu podłączyć :p albo gniazdo na każdej ścianie min. co 2m. puszki kieszeniowe na automatykę gdzieśtam. kable z większa ilością żył itp. Potrafię pociagnąć kable, pomierzyć, fachowo ogarnąć temat, ale nie robiłem tego na co dzień, pracuje w innej branży, tylko na własne potrzeby.

Dzięki, to co napisałeś jest istotne że strony bezpieczeństwa, mi chodzi już o sprawy typu "mogłem pociągnąć jeszcze jeden obwód tutaj skoro robiłem od nowa" tzn żeby o czymś nie zapomnieć no np. gniazdo niedaleko kibla żeby ładowarkę do telefonu podłączyć :p albo gniazdo na każdej ścianie min. co 2m. puszki kieszeniowe na automatykę gdzieśtam. kable z większa ilością żył itp. Potrafię pociagnąć kable, pomierzyć, fachowo ogarnąć temat, ale nie robiłem tego na co dzień, pracuje w innej branży, tylko na własne potrzeby.

Najlepiej jeśli przyszłą instalację dostosujesz do planowanego umeblowania oraz do funkcji pomieszczenia.

W przyszłej kuchni gniazd nigdy nie jest za dużo.

W pomieszczeniach zamiast w każdym rogu sciany planuj tak aby gniazda nie wyszły za szafą lub blisko odbiorników ( TV SAT, itp )

Reszta według upodobań, gniazdo przy WC potrzebne raczej dla osób uzależnionych.

W łazience kinkiety przy lustrze, i umywalve oraz gniazda do szczoteczki, golarki itp.

O tym czy zapomniałeś okaże się dopiero podczas uzytkowania dlatego musisz przewidywać sytuacje które mogą się zdażyć. Krótki kabel od odkurzacza wyznaczy jego miejsce w długim przedpokoju

U mnie kuchnia ma jakieś 2,2 x 2,5 m i gniazd ogólnych (nad blatem) tylko 4 podwójne (czyli 8 gniazd).

W korytarzu dostępne 2 gniazda (do podłączania odkurzacza i prac na klatce schodowej).

W łazience daj do pralki, suszarki (jak chcesz), suszarki do włosów/ładowania urządzeń.

W pokoju przy urządzeniach gniazda sieciowe i na wtyk F. Ilość to w zależności ile urządzeń (TV, tuner naziemnej, sat, dvd, zasilacz antenowy, głośniki).