Qba95 30.07.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) Witam wszystkich, potrzebuje pomocy w doborze przewodów. Posiadam licznik w granicy z którego WLZ jest wykonane przewodem YKY 4x16mm2 zabezpieczenie za licznikowe 40A moc przyłącza 21kw,ukłąd sieci TN-C WLZ jest prowadzone do hali gdzie jest wykonany podział PEN. Teraz potrzebuje poprowadzić przewody z hali do RG w domu która jest zasilana obecnie z innego przyłącza w domu nie ma dużego zapotrzebowania na prąd myslę około 10Kw maksymalnie. Drugi przewód potrzebuje wciągnąć do kotłowni i tam wykonać kolejna rodzielnie. Pytanie jest takie czy w domu musi być wykonany na nowo podział PEN ? czy można położyć przewód 5x10mm2 i wykorzystać już 5 przewodów. Długość przewodu 17-18m. Kolejne pytanie jaki przewód do kotłowni, będę chciał zamontować podgrzewać około 20kw i może kiedyś jakieś inne zródła do grzania o mocy 10-15kw. Wystarczy dla mocy 30-35 kw przewód 5x10? Czy lepiej 5x16mm2? Jaką ogólnie moc jestem w stanie bezpiecznie przepuścić WLZ 5x16? Nie planuje większego przydziału mocy niż 35kw. Dodam ze długość WLZ od skrzynki do RG to 36m + 15m kotłownia. Rozmawiałem z elektrykiem dziś i twierdzi ze przewód 5x6mm2 dla domu będzie wystarczający, a dla kotłowni 5x10mm2 kazał mi położyć takie przewody + na folie położyć bednarkę z której zrobi się dodatkowo doziemienie jeśli będzie to konieczne. Czy ma to sens? Wole położyć grubsze przewody 5x10 i 5x16 niż kombinować z bednarką Edytowane 30 Lipca 2023 przez Qba95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.07.2023 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Ma sens. Z uwagi na odległość ponad 50m połóż 5x10 i 5x16mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.07.2023 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Rozmawiałem z elektrykiem dziś i twierdzi ze przewód 5x6mm2 dla domu będzie wystarczający, Nie. Ponieważ PE w domu i tak trzeba uziemiać, to bardziej opłaci się (taniej!) wykonanie zasilania do domu przewodem YAKY 4 x 16. Oczywiście, podłączenie na hali przed podziałem PEN. Z kotłownią, jeśli prowadzisz odrębne zasilanie z hali - to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.07.2023 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Ma sens. Z uwagi na odległość ponad 50m połóż 5x10 i 5x16mm2 Właśnie ze względu na odległości, układanie kabli 5 x ... nie ma sensu, bo uziemianie PE i tak zrobić trzeba oddzielnie.. Tym bardziej że kable 4 x ... są bardziej dostępne i tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba95 31.07.2023 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Słyszałem że przewody powyżej 50metrow muszą być uziemiane. Tutaj od podziały pen mamy 15 Maks 16 metrów dla kotłowni i 18metrow dla domu z licząc z rozdzielni na hali do rozdzielni w domu i miejsca przyszłej rozdzielni w kotłowni. Czyli mówię koledzy aby położyć przewódy 4 zylowe? Ciężko mam się dogadać z elektrykiem bo chłop jest starej daty... Na hali chciał mi robić swoje uziemienie bez dzielenia pen. Twierdząc że tak będzie gdzie lepiej.... Bo ale co w sytuacji przerwy na przewodzie zero? Mamy problem. To jeszcze jedno pytanie jeśli mówicie u przewodach 4 zylowych będę musiał układać nowe uziemienie na każdej RG? Czy mogę wykorzystać sondy+ bednarke która mam na podziału pen w hali ? I tak przeciągajac przewódy z hali do domu i kotłowni będę musiał odkryta bednarke teoretycznie mógłbym połączyć nowa bednarke z istniejącym uziemieniem czy to ma sens? Powiem szczerze że już nie wiem sam co myśleć elektryk swoje ja elektrykiem nie jestem ale prowadzę warsztat i mam sporo wspólnego z instalacjami również także swoje coś tam wiem. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.07.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Słyszałem że przewody powyżej 50metrow muszą być uziemiane. a niby dlaczego tylko takie powyżej 50 metrów? Zawsze przewód PE ma być uziemiany, im częściej, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.07.2023 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Czyli mówię koledzy aby położyć przewódy 4 zylowe? Ciężko mam się dogadać z elektrykiem bo chłop jest starej daty... Zmień elektryka, bo wygląda na to, że on uczył się też od takiego który gdzieś coś słyszał, a Ty masz na głowie zbyt poważne instalacje, żeby dać je budować amatorom. Poczytaj sobie nieco o wykonawstwie instalacji elektrycznych. Artykuły, których ja jestem autorem. może się coś przyda? Na hali chciał mi robić swoje uziemienie bez dzielenia pen. Twierdząc że tak będzie gdzie lepiej.... Bo ale co w sytuacji przerwy na przewodzie zero? Przewodu ZERO nie ma prawa być na hali. Mają być przewody: neutralny N i ochronny PE. A od przerwy w przewodzie PE są właśnie jego uziemienia, im więcej tym lepiej. To jeszcze jedno pytanie jeśli mówicie u przewodach 4 zylowych będę musiał układać nowe uziemienie na każdej RG? A jakże. Jeśli pociągniesz przewód 5-żyłowy to i tak należy PE wszędzie uziemić, więc dodatkowej roboty nie masz żadnej. Ona czeka tak czy tak. Czy mogę wykorzystać sondy+ bednarke która mam na podziału pen w hali Nie bardzo rozumiem pytanie. W nowym miejscu chcesz wykorzystać sam materiał czy to uziemienie, które gdzieś tam jest? I tak przeciągajac przewódy z hali do domu i kotłowni będę musiał odkryta bednarke teoretycznie mógłbym połączyć nowa bednarke z istniejącym uziemieniem czy to ma sens? Chcesz razem z kablami prowadzić bednarkę? Po co? Powiem szczerze że już nie wiem sam co myśleć elektryk swoje ja elektrykiem nie jestem ale prowadzę warsztat i mam sporo wspólnego z instalacjami również także swoje coś tam wiem. No właśnie, chodzi o to, by budowaną instalacji rozumieć, a nie coś tam montować, bo się gdzieś takie coś widziało. Bednarkę wszyscy znają, ale zapytaj jaką ona pełni rolę w danym miejscu, to będzie kłopot. poczytaj trochę teorii do której linki wstawiłem, może coś pomoże w rozumieniu sensu. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba95 31.07.2023 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Hala jest postawiona w sąsiedztwie domu który kupiłem. W domu nie ma uziemienia, chociaz cała instalacja jest już zmodernizowana. Pozostało wciągnąć do domu nowy WLZ i tak samo do kotłowni. A o wykorzystanie istniejącego uziemienie, a konkretniej jak to nazwałem bednarki której w około hali jest sporo zakopane. Chodziło mi o to czy jest to uziemienie jest już podłączone do jednej rozdzielni to mogę odkopać bednarka i dokręcić 8metrow jej i wciągnąć ja do drugiej rozdzielni w domu i tak samo do kotłowni. Żebyśmy się dobrze zrozumieli chodzi mi o wykorzystanie jego samego uziemienia w 3 RG głównych. Dzięki za podpowiedzi już zrozumiałem że w każdej rozdzielni ma być wykonany podział PEN. A mówiąc zero miałem na myśli przerwę na przewodzie N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.07.2023 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 . A o wykorzystanie istniejącego uziemienie, a konkretniej jak to nazwałem bednarki której w około hali jest sporo zakopane. Chodziło mi o to czy jest to uziemienie jest już podłączone do jednej rozdzielni to mogę odkopać bednarka i dokręcić 8metrow jej i wciągnąć ja do drugiej rozdzielni w domu i tak samo do kotłowni. Żebyśmy się dobrze zrozumieli chodzi mi o wykorzystanie jego samego uziemienia w 3 RG głównych. Dzięki za podpowiedzi już zrozumiałem że w każdej rozdzielni ma być wykonany podział PEN. A mówiąc zero miałem na myśli przerwę na przewodzie N. Przewód zerowy nie jest przewodem N i odwrotnie. N nie jest przewodem zerowym. Nie można tych określeń stosować zamiennie. Przerwa w przewodzie N - jeśli istnieje PE - nie zagraża niczemu i nikomu, najwyżej zatrzyma się jakaś maszyna. Poza tym po to istnieje wymóg minimalnego przekroju przewodów, aby miały odpowiednio dużą wytrzymałość mechaniczną i aby ich przerwanie utrudnić czy wręcz uniemożliwić. Natomiast sposobem na przerwy na osprzęcie jest regularna kontrola instalacji, zgodnie z przepisami prawa. Jeśli natomiast chodzi o uziemienie i jego wykorzystanie, to uziemienie ochronne jest tym skuteczniejsze, im bliżej miejsca pracy użytkownika jest wykonane. To dlatego pisałem, że uziemienie hali jest dla domu mało przydatne, tak samo kotłowni. Dlatego PE w domu tak czy inaczej należy uziemić, i w kotłowni również. Dlatego właśnie pisałem, żebyś zmienił elektryka. Na takiego, który zna rozkład napięcia w ziemi, kiedy wykorzystujemy ją jako przewodnik. I jeśli nie masz w domu uziemienia fundamentowego - a powinieneś je mieć!!! - to musisz wykonać chociażby uziom pionowy. Jak go wykonać - masz w materiałach, do których linki zamieściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.08.2023 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Przerwa w przewodzie N - jeśli istnieje PE - nie zagraża niczemu i nikomu.Oj, żebyś się nie zdziwił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 05.08.2023 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Oj, żebyś się nie zdziwił! Za mało. Dawaj konkretniej, bom zmęczony i nie idzie wymyślanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.08.2023 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Za mało. Dawaj konkretniej, bom zmęczony i nie idzie wymyślanie.Skoro za mało, to może odepniesz sobie przewód zasilający N ze wspólnej listwy N dla np. odbiorników 1-fazowych. Albo słynne jedno RCD 4-polowe na całość instalacji. Odłącz przewód N z toru N RCD 3-fazowego. Życzę powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 08.08.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 elpapiotr ma rację, rozpięcie N usmaży większość urządzeń 1f! W temacie instalacji - dołożyć w skrzynce bezpiecznik 3 polowy na dom, do tego bezpiecznika i odległości dobrać kabel, uwzględnić wymagania jak dla WLZ. Kabel YKY4x10 lub YKxs 4x25 i zrobić porządnie instalację z podziałem PEN-a w budynku.Gów*o nie oszczędności na bezpieczeństwie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2023 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Tylko po grzyba kabel Cu, skoro Al jest o wiele tańszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puleksoy 11.08.2023 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Tylko po grzyba kabel Cu, skoro Al jest o wiele tańszy? Nie sądzę, żeby to było rozsądne. redactle unlimited Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 13.08.2023 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Nie sądzę, żeby to było rozsądne. redactle unlimited Skoro działa tak samo a jest tańsze to czego nie sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts