Marcelixt 31.07.2023 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Witajcie.W dużym skrócie.Dom 110 m,5letni. Ogrzewanie- kocioł elektryczny grzejący wodę do podłogówki i kaloryferów.Bojler elektryczny 200l.Druga taryfa G12w.Jak to mówią wszystko w prądzie. Zużycie roczne 10000kWh.Do lipca rachunki 450zł miesięcznie za wszystko. Od sierpnia po 1200zł miesięcznie prognoza.Powtarzam wszystko w prądzie.Zastanawiam się, czy wybrać gaz (mamy w ulicy gazociąg - ale nie wiem jak byłoby z wysokością rachunków) czy montować panele fotowoltaiczne.Jestem ciekawy Waszego zdania i doświadczeń. Nurtuje mnie jak rozłożą się wtedy koszty(montaż czy to gazu, czy paneli i eksploatacja).Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi i pomoc. P.S. Myślę, że po zamontowaniu ewentualnym gazu to i tak przekroczymy w skali roku te mityczne 2000kwh.4osoby i nie hamujemy z korzystaniem z urządzeń elektrycznych. Edytowane 31 Lipca 2023 przez Marcelixt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.07.2023 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Zainstaluj jedno i drugie.Chwilowo gaz jest tańszy niż prąd.Ale musisz też zainstalować kocioł gazowy. To też kosztuje. Podaj ile zużywasz rocznie prądu w kWh a nie w PLN.Prognozy są z sufitu tak jak ceny za 1 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 31.07.2023 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Cześć.Zużycie prądu za 2022 r. wynosiło 10007 kWh. Natomiast za 1 półrocze tego roku tj. od połowy stycznia do połowy lipca 4600kWh. Koszt kotła w 2017 r. to 2300zł.Więc tego ten. Zero kosztów przeglądów itp. no ale teraz daje do myslenia. Myślę jak z gazem( cena za pół roku może np. wystrzelić, w sumie napiszcie jakie macie rachunki) lub np. wydajność paneli, po ilu latach spada albo słabo działa-też napiszcie Wasze opinie. A dach mamy na wchód i zachód dwuspadowy. Edytowane 31 Lipca 2023 przez Marcelixt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2023 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Rzucaj monetą. Koszt instalacji PV wysoki. Przyłącza gazowego i instalacji gazowej pewnie też.Co pewne, to że w dłuższej perspektywie gaz będzie drożał.Off-grid w kontekście grzania nie ma sensu a ceny "skupu" prądu i zasady rozliczania nieprzewidywalne.To, co na pewno się opłaci to zmniejszenie zużycia energii - jak nie masz, to rekuperacja, termoizolacja, uszczelnianie...Kominek/koza unplugged po taniości to nie tylko oszczędność jak w niej spalisz co wyschnie po cięciach pielęgnacyjnych czy okazyjnie kupisz, ale też możliwość zmagazynowania taniej energii w pełniej niezależności od wszelkich dostawców nośników energii i sytuacji losowych czy wojennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 31.07.2023 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Ok, dziekuję za Twoją opinię.Już odpowiadam, dom nowy, ocieplony, przeszkleń dużo od południa. Bez balkonów i garażu. No i mamy tzw. kominek wolnostojący-kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.08.2023 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 10000kWh/rok za bytowy i co+cwu z cop=1 to mało.Kolejny scenariusz do rozważenia to obniżyć tą wartość przy pomocy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 01.08.2023 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) Ogólnie takie opcje chodzą mi po głowie: 1. poczekac rok,zobaczyc co będzie.lub2. zakładac gaz.lub3. zakładać pc.lub4. zakłądać panele. Finanse pozwalają najbardziej na gaz-wszystko w granicach 25 tyś.PC i PV dużo drożej,chyba ,że mocy 5kWp. Tylko,że panele,pc to cały czas prąd. Dużo trzeba wyłożyć na to. A jak będzie działać, czy nie zmienią zasad ??Gaz-tez nie wiadomo jak będzie z ceną. P.S. czy orientujecie się, czy w rachunku, który otrzymałem w lipcu z PGE jest już ujęta kwota do zapłacenia za przekroczenie magicznych 2000kWh???Bo od stycznia do lipca zużyliśmy 4600kWh,więc już jest przekroczenie.No i kolejne pytanie, jaka jest cena za 1kWh po przekroczeniu 2000 kWh w taryfie G12w. Czy jedna cena, czy też dwie dla taryfy nocnej i dziennej. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Marcelixt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.08.2023 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Cześć. Zużycie prądu za 2022 r. wynosiło 10007 kWh. Natomiast za 1 półrocze tego roku tj. od połowy stycznia do połowy lipca 4600kWh. Koszt kotła w 2017 r. to 2300zł.Więc tego ten. Zero kosztów przeglądów itp. no ale teraz daje do myslenia. Myślę jak z gazem( cena za pół roku może np. wystrzelić, w sumie napiszcie jakie macie rachunki) lub np. wydajność paneli, po ilu latach spada albo słabo działa-też napiszcie Wasze opinie. A dach mamy na wchód i zachód dwuspadowy. Zużycie masz na poziomie 10.000 kWh. Z tego może być np. 3.500 kWh na cele bytowe i 6.500 na co i cwu. Kocioł gazowy przy sprawności np. 90% potrzebuje ok. 7200 kWh. 1 kWh gazu kosztuje obecnie 0,29 zł plus opłaty stałe na poziomie 560 zł rocznie czyli ok. 46,50 zł miesięcznie (ceny z 23% VAT). 7200 kWh x 0,29 zł/kWh = ~2.090 zł + 560 zł = 2.650 zł czyli stosunkowo tanio. PC z COP=3,5 daje zużycie ok. 1850 - 2000 kWh prądu rocznie. Przy cenie 1,25 zł/kWh powyżej "limitu" daje to roczny koszt ok. 2.325 zł czyli podobnie. Ceny prądu i gazu są ustalane przez rząd więc nie wiadomo co będzie.w przyszłości z cenami energii. Ceny energii w Polsce nie spadają bo są "zamrożone" i chroni je Tarcza Solidarnościowa (przed spadkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.08.2023 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Według mnie masz takie opcje: 1. Nic nie robisz. 2. Do obecnego systemu dokałdasz PV. 3. PC 4. PC + PV 5. Gaz Wytłuściłem co ja bym rozważał na twoim miejscu. P.S. czy orientujecie się, czy w rachunku, który otrzymałem w lipcu z PGE jest już ujęta kwota do zapłacenia za przekroczenie magicznych 2000kWh??? Jak się ma wszystko na prąd polecam rozliczenia miesięczne a nie jakieś szacowanie przez ZE. Majątku nie kosztuje a jest wygodne i daje od ręki odpowiedzi na pytania jak powyższe. No i kolejne pytanie, jaka jest cena za 1kWh po przekroczeniu 2000 kWh w taryfie G12w. Czy jedna cena, czy też dwie dla taryfy nocnej i dziennej. W tym roku część sprzedażowa jest równa dla wszystkich taryf, więc w G12W masz zróżnicowanie na dzienną i nocną ale nie są to wielkie róznice bo wynikają tylko z części dystrybucyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.08.2023 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Wg tych informacji po przekroczeniu limituhttp://cena-pradu.pl/tabela.htmlG12w ma ceną 1,32 zł/kWh i 0,95 zł/kWhG12 ma cenę 1,27zł/kWh i 0,99 zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.08.2023 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Szybko i z dokładnoscią do 4 miejsc po przecinku https://www.gkpge.pl/dla-domu/oferta/oferta-taryfowa + https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/informacje-dla-konsumenta/taryfy-i-cenniki A jeszcze szybciej: 0,8585 zł/kWh + https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/informacje-dla-konsumenta/taryfy-i-cenniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2023 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 0,8585 zł/kWh Rozważając, co wybrać na kilkanaście lat (albo i dłużej) chcesz opierać się na chwilowej cenie wprowadzonej przepisami i obowiązującej tylko w części zużycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 01.08.2023 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Jak myślicie, czy w nowej prognozie zużycia prądu, którą dostałem ujęli już te przekroczenie limitu i prognoza ujęła cenę za prąd po 1,32 i 0.95 zł???Od stycznia do lipca płaciłem po 499zł., teraz mam po 1200zł.do stycznia 2023 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.08.2023 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Rozważając, co wybrać na kilkanaście lat (albo i dłużej) chcesz opierać się na chwilowej cenie wprowadzonej przepisami i obowiązującej tylko w części zużycia? Wybierając swoje kable grzewcze COP=1 też opierałeś się na cenie obwiązującej czy myślałeś o cenach energii elektrycznej które będą za kilka - kilkanaście lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.08.2023 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Rozważając, co wybrać na kilkanaście lat (albo i dłużej) chcesz opierać się na chwilowej cenie wprowadzonej przepisami i obowiązującej tylko w części zużycia? Polecam czytać całość dyskusji w której bierze się udział. Ułatwia życie Założyciel tematu analizując swoje rachunki zapytał ile i za co płaci obecnie. No to staram się pomóc. A co do rozważania źródła ciepła do domu to ja osobiście w ogóle nie patrzyłem na ceny energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2023 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Polecam czytać całość dyskusji w której bierze się udział. Ułatwia życie I w jednym równoważniku zdania odnosisz się do całej dyskusji? Cytuj, do czego się odnosisz. Ułatwia życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 01.08.2023 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Wiecie co rachunki dostaję co pół roku. Może zmienić je na comiesięczne????Przynajmniej będę widział wszystko za tzw. miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.08.2023 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Raczej tak. Zapytaj o koszty swojego dostawcę ee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 01.08.2023 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 5zł. w PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.08.2023 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Rozważając, co wybrać na kilkanaście lat (albo i dłużej) chcesz opierać się na chwilowej cenie wprowadzonej przepisami i obowiązującej tylko w części zużycia? I w jednym równoważniku zdania odnosisz się do całej dyskusji? Cytuj, do czego się odnosisz. Ułatwia życie. W takim razie uściślij na czym ma się opierać Autor tematu? Masz wiarygodne i pewne wytyczne ?? Ułatw Mu wybór na najbliższe kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts