Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja w łazience.

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie remontu łazienki. Wykonawca podłączył odpływy w sposób pokazany na zdjęciu. Z prawej strony odpływ pralki, po środku z brodzika oraz z lewej z umywalki. Wszystkie podłączone do jednego ciągu, który trafia do głównego pionu. Czy jest to właściwe podłączenie? Czy nie będzie problemu z zasysaniem wody z brodzika i zaciąganiem zapachów z kanalizacji?

c84140218fb19df4gen.jpg

Wykonawca tak naprawdę nie ma za bardzo pola manewru. Taka instalacja będzie Ok pod warunkiem zastosowania odpowiednich przekrojów.

Nie widzę za bardzo co to są za rury ale umywalkę i pralkę można dać na fi 40 natomiast jeśli się zmieści to brodzik najlepiej na 50 - 75.

Jeśli rura brodzika to 50mm to problemów z zasysaniem raczej nie będzie, tylko raczej ze spływem

• Like 1

Rura brodzika 50mm, umywalka i pralka 32mm. Wiem, że za bardzo nie ma jak ugryźć tematu, osobnych odpływów nie ma jak zmieścić, kucie w tych ścianach to mordęga.

W zasadzie to najbardziej martwiłem się wlotem z pralki, czy może powodować problemy. Ale jeśli powinno być ok to jestem spokojny.

Ze spływem brodzika chodzi o średnicę czy kąt spadu rury?

Spływ brodzika chodzi o średnicę. 50 bez napowietrzenia to może być zbyt mało.

Większy kąt rury mógłby powodować wysysanie wody z syfonu umywalki.

Ale z brodzika podczas prysznica woda leci cały czas, co innego gdyby to była wanna i nagłe otwarcie spustu powodowało by zajęcie całej powierzchni rury przez wodę.

Jeśli jest miejsce to od puszki elektrycznej czyli przed umywalką puścił bym większą średnicę......może wejdzie tam 75

Pralka nie ma aż takiego strumienia a gdy pojawi się brodzik i umywalka to już jest większa średnica.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...

Może na zamknięcie wątku opiszę efekt. Łazienka gotowa, odpływ brodzika 50mm, pralka i umywalka 32mm. Przy odpływie pralki został zamontowany dodatkowo natynkowy syfon. Nie ma absolutnie żadnych problemów z odpływem prysznica, woda spływa gładko. Podczas wypompowywania wody przez pralkę widać lekkie zaciąganie wody z syfonu brodzika, poziom wody podnosi się i opada ale nie następuje jej odpływ z syfonu (płaska Viega 60mm).

Pomimo obaw wszystko działa.