Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chropowate wykończenie żywicą na balkonie

Prolog

Recommended Posts

Witam,

Wynajmuję mieszkanie w bloku i spółdzielnia mieszkaniowa zleciła remont zewnętrznej elewacji wraz z balkonami. Poprzednio na balkonie były kafelki, ale zaczęły odpadać. Właściciel mieszkania zadecydował więc o wykończeniu posadzki żywicą. Wykonawca zerwał płytki do betonu, po czym posadkę wyrównał. W mojej ocenie nie najlepiej, bo gdy po gruncie przyszła kolej na szarą farbę, to było widać ubytki, górki, cienie — ogółem nierówno. Wykonawca na zwróconą uwagę o nierówności odparł, że "to przecież jeszcze nie jest skończone, przyjdą kolejne warstwy i się wyrówna". Dalej przyszła żywica, na to lakier, a efekt widać na załączonych zdjęciach poniżej. W skrócie fuszerka i nierówno z wystającymi niekiedy ostrymi kawałkami posypki. Posadzka ogólnie chropowata i nieprzyjemna w dotyku. Wisienką na torcie była dziesięciocentymetrowa, nierozpracowana, zaschnięta plama lakieru z pięknymi bąblami. Po kontakcie z właścicielem mieszkania, balkon nie został odebrany, spółdzielnia zleciła wykonawcy poprawę. Wykonawca zeszlifował nierówności, w tym jak się domyślam plamę lakieru. Ale nie zrywał posadzki, ani nie pozbył się położonej już żywicy. Na to co już było, położył cienką warstwę ciemnoszarej szpachli, by wyrównać balkon jeszcze raz. Tym razem wyszło lepiej, co było widać gdy nałożył kolejną warstwę, czyli szarą farbę. Na to znów poszła żywica z posypką i warstwa lakieru. Efektem jest znów chropowata posadzka z mini bąblami, z dużą ilością malutkich kilkumilimetrowych nierówności, kilka nawet blisko centymetra. Chodzenie po tym daje nieprzyjemne uczucie, nierówności są wyczuwalne.

Więc moje pytanie brzmi, czy tak powinna wyglądać prawidłowo wykończona posadzka z żywicą? Czy ta chropowatość i odczuwalne małe nierówności pod stopą to normalny i spodziewany rezultat? Czy druga warstwa została prawidłowo położona, jeśli pod nią jest poprzednia? Jeśli nie, to jakich argumentów mógłbym użyć, by przekonać spółdzielnie i inspektora budowy do wykończenia tego poprawnie? Jakie nieprawidłowości mógłbym wskazać oprócz tego, że jest chropowato? Balkon dopiero co został wykończony.

Jeśli chodzi o typ żywicy, to nie do końca wiem, nie znam się niestety.

Może i dziwić, że pisze to najemca, a nie właściciel, ale interesuję mnie ten temat. Sam niedługo również postawię na własne mieszkanko, więc dla mnie to cenne doświadczenie.

Chętnie odpowiem na pytania i dodam brakujące informacje :)

Poniżej załączam efekty pierwszej próby położenia żywicy, druga wygląda nieco lepiej, ale nadal podobnie.

mcFFwze.jpg

qgC8hLg.jpg

fBFu8Xs.jpg

8qStdgm.jpg