Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cementowo-gipsowy

Recommended Posts

Po pierwsze to tynk cementowo-wapienny a nie cementowo-gipsowy.

Po drugie to lepiej gipsowe.

Gładsze, tańsze wnoszą mniej wilgoci do pomieszczeń więc można szybciej kontynuować dalsze prace.

Stabilizują wilgotność pomieszczeń poprzez wchłanianie nadmiaru i oddawanie jej kiedy wilgotność spadnie.

Nad cementowo wapiennymi możesz się zastanowić jedynie w garażu.

Po pierwsze jest taki tynk cementowo-gipsowy

https://www.dolina-nidy.com.pl/produkt/thm-tynk-hybrydowy-maszynowy/

Sam mam takim zrobione. Jestem zadowolony. Na pietrze tylko go przeszlifuje. Miałem trochę zmian oraz zabudowę sufitów na parterze, dlatego żeby uzyskać jednakową strukturę salon jednak będzie szpachlowany.

• 2 weeks później...
Ja mam gipsowe i nie polecam - wyjątkowe dziadostwo. Na etapie budowy jak była duża wilgoś w pomieszczeniach, pojawiała się pleśń w rogach ścian. Tynk jest bardzo miękki i przy każdym delikatnym uderzeniu zostaje wgniotka / rysa, którą owszem, łatwo jest wypełnić jakąś szpachlą, ale ślad zostaje. Pękają tak samo jak CW, nie ma opcji, żeby zrobić je na gładko pod malowanie, chyba, że ktoś ma kompletnie wywalone. Jak dla mnie jest to wyrób typowo deweloperski - ułatwiający szybkie zamykanie etapu tynkowania. Dla użytkownika to chyba najgorsze co można na ścianie polożyc, chyba, że jest się masochistą albo lubi się dziury w ścianach.