asaledr 03.08.2023 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Witam, Tak się zastanawiam, jak dużą część działki ekipa budowlana sobie "przejmie" na budowę, że będą składować materiały, maszyny i różne rzeczy. Bo mam działkę 35 arów, no ona przez lata służyła jako rekreacyjna, wuj kośił dbał, wygląda trochę jak pole golfowe, na prawdę ładnie jest, nawet sam na całości równał łopatą przez lata, siał trawę, jest ogrodzona panelowo, przy granicach rosną do okoła tuje, nawet stoi altanka i chodnik do niej jest zrobiony od furtki. Wuj wiedział, że będę się budował więc przyłącza doprowadził +/- 10 metrów do miejsca w którym ma stać dom Będę się tam budować, tylko aż mi się serce kraje jak pomyślę, że by to wszystko że tak powiem mi zorali. Chyba, aż 35 arów działki nie nasyfią nie wiadomo czym. Tak patrze jak jadę czasem na jakieś budowy i tam wszystko jest nawalone a też duże działki. Może im jakoś wydzielić gdzie mają dostęp, ogrodzić im prowizorycznie stemplami teren na którym mogą robić wszystko? Nie chce też ich ograniczać bardzo bo policzą nie wiadomo ile jak się wkurzą że muszą cofać zamiast zawrócić w miejscu. Ale też pomyślę, że mój brat się budował ma działkę 6 arów i wszystko się tam zmieściło, nie musieli trzymać materiałów u sąsiada Jak to dobrze rozegrać, dużo przestrzeni potrzeba ekipie budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 03.08.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Sam sobie odpowiedziałeś, ze wystarczyło 6 arów.W mojej okolicy typowa działka to 10 arów +/-1 i wystarcza z nadmiarem.Przód, czyli to co masz między drogą dojazdową a budową raczej nie uchronisz (no chyba, ze działka szeroka i jakieś boki uratujesz).Ale to co masz z tyłu możesz spokojnie odgrodzić i wyłączyć z używania dla budowlańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 03.08.2023 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Działki nie mam szerokiej 25 metrów, ale stawiać będę też nie duży domek bo zwykłe Malinówki 11 bez garażu i piwnicy. Ten domek ma z 11 metrów szerokości frontowej, więc mam nadzieje, że się zmieszczą i ogrodzenia nie uszkodzą bocznego. Stać domek będzie na środku czyli tyle samo z lewej jak i z prawej zostawiam. Plus będzie stał daleko wgłąb działki bo wyjdzie z 90 metrów pewnie od bramy z przodu. Poruszać planuje, zeby jeżdzili tylko drogą którą im utwardzę, zresztą inaczej raczej się nie będzie dało bo jest dosyć grząsko i pod górę, więc wątpie żeby się pchali nie wiadomo gdzie. I robić będę etapami, więc na hura wszystkiego nie kupie. Robie na kredyt więc dostanę pierwszą transze zrobie fundamenty, dopiero potem druga transza i kupuje do murowania materiał itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazz 07.08.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Najlepiej jasno wskazać teren, którego nie powinni zająć- wtedy zachowasz chociaż część terenu pielęgnowanego przez Wuja = będzie mniej pracy i niższe koszty przywrócenia terenu po budowie, najgorzej dać wolną rękę budowlańcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts