miro72 05.08.2023 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Kłaniam się. O moim przypadku pisałem swojego czasu - link poniżej. W skrócie - chodziło o to że mam "piękny" zaciek spod czerpni WM. Zaciek powstały przez własną głupotę - przez kiepską izolację rury ssącej wewnątrz chałupy - wykraplanie się wilgoci na elementach rury - zaciekanie wilgoci po elewacji. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?346344-Zaciek-pod-czerpni%C4%85-WM&p=7650824#post7650824 Efekt jest taki że zaciek sam nie zniknął i czas na likwidację onego. I tu dochodzę do meritum i o podpowiedzi poproszę. Po konsultacjach w Caparolu poinstruowano mnie o toku postępowania: myjka ciśnieniowa - farba elewacyjna. Zastanawiam się jednak czy zaciek nie będzie nadal widoczny, skoro przez warstwę tynku przeszedł. Tak więc naszła mnie myśl o jakiejś wstępnej warstwie w rodzaju czegoś na zacieki. Jeno wszystkie te ogólnodostępne farby "na zacieki" są wyraźnie wyłącznie do wewnątrz pomieszczeń. No i nie wiem jak podejść do tematu. Z góry dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam. [ATTACH=CONFIG]465862[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2023 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) To że zaciek istniał przed położeniem tynku a następnie jest nadal widoczny po jego położeniu nie świadczy o tym że ów brud, osad itp. przechodzi przez tynk.Przed położeniem tynku mógł on nie zostać dostatecznie wyeliminowany.Metalowe elementy trochę pokryły się rdzą a wilgoć skraplająca się i wydostająca na zewnątrz przeniosła je na elewację.Tynk strukturalny jakiego typu by nie był to raczej nie powoduje on przenoszenia wydzielanych osadów na zewnątrz.Osadzają się one na nim i są bardziej widoczne przez jego porowatą strukturę.Jeśli problem został już rozwiązany to użycie myjki ciśnieniowej wraz z chemią do mycia elewacji powinno wyeliminować problem.estetyczny. Mała rozdzielczość fotki nie pozwala na identyfikację.Kapturek elewacyjny czerpni tego typu posiadał specjalny okapnik w postaci języczka który oddzielał wykraplające się resztkową wilgoć kierując ją od ściany na ok. 2cm. Izolacja rury może nie eliminować do końca problemu bo pozostaje kontakt rury z zimnym otoczeniem.Cześć rury przechodzącej przez ścianę zamienił bym na tworzywo sztuczne.Identyczny problem istniał często na wylocie powietrza. Powodem było samo kolanko które nie pozwalało ciepłemu powietrzu wydostawać się z dala od budynku tylko kierowało je w dół co powodowało jego nagłe schładzanie na metalowej powierzchni i identyczne zacieki. Problem może nie istnieć w samym wyjściu ale na połączeniu rury w ścianieProponuję kontakt z firmą która to instalowała lub samemu zdemontować kapturek i poszukać źródła rdzy. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro72 07.08.2023 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Dzień dobry.Dziękuję za odpowiedź. Kłopot z tym zaciekiem jest taki, że przed nałożeniem tynku - na szarym styropianie - nie był on za bardzo widoczny. Natomiast po zatynkowaniu pojawił się w zasadzie na drugi dzień.Zgodnie z sugestią obejrzę to wszystko po zdjęciu czerpni a zmyć to też spróbuję czymś dedykowanym, choć mam wątpliwości czy to wystarczy - jak wyżej.Dam znać czy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts