Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja zacieku (Caparol)

Recommended Posts

Kłaniam się.

O moim przypadku pisałem swojego czasu - link poniżej. W skrócie - chodziło o to że mam "piękny" zaciek spod czerpni WM. Zaciek powstały przez własną głupotę - przez kiepską izolację rury ssącej wewnątrz chałupy - wykraplanie się wilgoci na elementach rury - zaciekanie wilgoci po elewacji.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?346344-Zaciek-pod-czerpni%C4%85-WM&p=7650824#post7650824

Efekt jest taki że zaciek sam nie zniknął :) i czas na likwidację onego.

I tu dochodzę do meritum i o podpowiedzi poproszę.

Po konsultacjach w Caparolu poinstruowano mnie o toku postępowania: myjka ciśnieniowa - farba elewacyjna. Zastanawiam się jednak czy zaciek nie będzie nadal widoczny, skoro przez warstwę tynku przeszedł. Tak więc naszła mnie myśl o jakiejś wstępnej warstwie w rodzaju czegoś na zacieki. Jeno wszystkie te ogólnodostępne farby "na zacieki" są wyraźnie wyłącznie do wewnątrz pomieszczeń. No i nie wiem jak podejść do tematu.

Z góry dziękuję za wskazówki.

Pozdrawiam.

[ATTACH=CONFIG]465862[/ATTACH]

To że zaciek istniał przed położeniem tynku a następnie jest nadal widoczny po jego położeniu nie świadczy o tym że ów brud, osad itp. przechodzi przez tynk.

Przed położeniem tynku mógł on nie zostać dostatecznie wyeliminowany.

Metalowe elementy trochę pokryły się rdzą a wilgoć skraplająca się i wydostająca na zewnątrz przeniosła je na elewację.

Tynk strukturalny jakiego typu by nie był to raczej nie powoduje on przenoszenia wydzielanych osadów na zewnątrz.

Osadzają się one na nim i są bardziej widoczne przez jego porowatą strukturę.

Jeśli problem został już rozwiązany to użycie myjki ciśnieniowej wraz z chemią do mycia elewacji powinno wyeliminować problem.estetyczny.

Mała rozdzielczość fotki nie pozwala na identyfikację.

Kapturek elewacyjny czerpni tego typu posiadał specjalny okapnik w postaci języczka który oddzielał wykraplające się resztkową wilgoć kierując ją od ściany na ok. 2cm.

Izolacja rury może nie eliminować do końca problemu bo pozostaje kontakt rury z zimnym otoczeniem.

Cześć rury przechodzącej przez ścianę zamienił bym na tworzywo sztuczne.

Identyczny problem istniał często na wylocie powietrza. Powodem było samo kolanko które nie pozwalało ciepłemu powietrzu wydostawać się z dala od budynku tylko kierowało je w dół co powodowało jego nagłe schładzanie na metalowej powierzchni i identyczne zacieki.

Problem może nie istnieć w samym wyjściu ale na połączeniu rury w ścianie

Proponuję kontakt z firmą która to instalowała lub samemu zdemontować kapturek i poszukać źródła rdzy.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Dzień dobry.

Dziękuję za odpowiedź. Kłopot z tym zaciekiem jest taki, że przed nałożeniem tynku - na szarym styropianie - nie był on za bardzo widoczny. Natomiast po zatynkowaniu pojawił się w zasadzie na drugi dzień.

Zgodnie z sugestią obejrzę to wszystko po zdjęciu czerpni a zmyć to też spróbuję czymś dedykowanym, choć mam wątpliwości czy to wystarczy - jak wyżej.

Dam znać czy pomogło.