Remontujeee 06.08.2023 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Cześć wszystkim! W nowo wybudowanym domu mam na poddaszu sciankę kolankową 110 cm i tak wyszło, że pod tą scianką musi stać w sypialni łóżko (prostopadle do ścianki). Elektryka też już jest założona. Nad sufitem miało być okno dachowe, ale ostatecznie z niego zrezygnowałam. Kąt nachylenia dachu to 40 stopni. Czy stawiając łóżko bezpośrednio pod tą scianką nie będę uderzać głową o sufit?. Ja mam 155 cm wzrostu, partner 178 cm. Łóżko, jakie chciabym tam postawić będzie miało wysokość około 40 cm, co zabiera dodatkowe miejsce nad tzw. głową. Myślałam o zabudowaniu ścianką karton gips też przestrzeni, tak aby wysunąć łóżko o jakieś 55 cm, ale pytanie co z tą elektryką? Gniazda i włączniki są na ściance kolankowej - czy da się na etapie wykończenia jakoś je wydłużyć, czy wzywać znowu elektryka? No i ostatecznie gdybym zostawiła to łóżko pod ścinką kolankową 110 cm to czy będzie można bezkolizyjnie korzystać z łóżka? A może samo łóżko wysunąć na ściance o szerokości takiej jak łóżko (180 cm) na głębokość 20 cm, a resztę zostawić jak jest i po bokach zrobić szafki nocne, takie wsunięte do scianki kolankowej o głębokości np 40 cm, tylko czy nie będzie to dziwnie wyglądać?Będę wdzieczna za pomoc i poradę w tym zakresie,bardzo dziękuję! Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Remontujeee zmiana tytułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 06.08.2023 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Dopiero po wylewkach i położeniu ocieplenia na skosach będzie widać jak mniej więcej to wygląda. Ja mam podobnej wysokości ściankę kolankowa 3 pustaki + murlata. Nie zamierzam dosuwac do końca łóżka do ścianki kolankowej. Ale jak będzie to się jeszcze okaże, też mam zaprojektowane gniazka na ściance kolankowej a w skosach lampy skierowane na łóżko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2023 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Stawiając łóżko bezpośrednio wezgłowiem przy ścianie Twój partner może mieć problem z podejściem do miejsca w którym usiądzie i położy się. Ono jest mniej więcej z odległości 70 cm od krańca wezgłowia. Z funkcji trygonometrycznych kąta dachu możesz sobie wyznaczyć długość drugiej przyprostokątnej jeśli ta pierwsza będzie miała owe 70cm Następnie po dodaniu jej do 110cm wyjdzie Ci wysokość skosu w tym miejscu. tg 40' to 0,836, a więc daje to 58 - 60cm a więc wysokość skosu w tym miejscu to 170cm Dlatego dla Ciebie może być to już trochę kłopotliwe bowiem kładąc się spać i podchodząc do łóżka będziesz miała wrażenie że uderzysz głową w ścianę.\ Twój partner będzie miał już niestety mniej szczęścia Oczywiście jeśli kocha to nauczy się z tym żyć Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remontujeee 06.08.2023 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Stawiając łóżko bezpośrednio wezgłowiem przy ścianie Twój partner może mieć problem z podejściem do miejsca w którym usiądzie i położy się. Ono jest mniej więcej z odległości 70 cm od krańca wezgłowia. Z funkcji trygonometrycznych kąta dachu możesz sobie wyznaczyć długość drugiej przyprostokątnej jeśli ta pierwsza będzie miała owe 70cm Następnie po dodaniu jej do 110cm wyjdzie Ci wysokość skosu w tym miejscu. tg 40' to 0,836, a więc daje to 58 - 60cm a więc wysokość skosu w tym miejscu to 170cm Dlatego dla Ciebie może być to już trochę kłopotliwe bowiem kładąc się spać i podchodząc do łóżka będziesz miała wrażenie że uderzysz głową w ścianę.\ Twój partner będzie miał już niestety mniej szczęścia Oczywiście jeśli kocha to nauczy się z tym żyć Marku! Bardzo dziękuję za pomoc! jak odsunę samo łóżko o 20 cm od ścianki kolankowej, a tył zabuduję to wychodzi mi, że powinno być ok-zgadza się? Nie chcę zabudowywać całej ścianki bo tak jak mówiłam mam już na niej kontakty i włączniki. Więc pomyslałam, że wysunę to łóżko a reszta sobie zostanie i będą szafki nocne zabudowane po prostu głębsze o te 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.08.2023 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Czy 110 cm to wysokość na gotowo, od podłogi do sufitu? Jeśli tak, to jest na granicy. Ważnym testem jest to, czy możecie usiąść na łóżku opierając się plecami o wezgłowie. Mam łóżko o wysokości 50cm z materacem licząc i potrzebuję na to ok. 115-120cm od podłogi do sufitu (jestem wzrostu Twojego partnera). Zatem będziecie mieli bardzo na styk. Przy takim skosie dachu możesz założyć z grubsza, że każdy centymetr od ściany to centymetr wyżej. Zakładam więc, że 70cm od ściany będzie ok. 110+70 cm (z uwagi na kąt nieco mniejszy niż 45 stopni to trzeba to troszkę jeszcze zaniżyć), czyli jakieś 170-175cm. Mało. Wydaje mi się, że warto zrobić zabudowę 10-20cm od ściany kolankowej. Albo na wysokość ~70cm i coś tam sobie postawić, albo po prostu do sufitu i zrobić 'odsuniętą ścianę' pomniejszając nieco pomieszczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2023 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Marku! Bardzo dziękuję za pomoc! jak odsunę samo łóżko o 20 cm od ścianki kolankowej, a tył zabuduję to wychodzi mi, że powinno być ok-zgadza się? Nie chcę zabudowywać całej ścianki bo tak jak mówiłam mam już na niej kontakty i włączniki. Więc pomyslałam, że wysunę to łóżko a reszta sobie zostanie i będą szafki nocne zabudowane po prostu głębsze o te 20 cm Tak zrób.....powinno wystarczyć. Nie wiem na jakim etapie jest cała budowa gdyż instalacja elektryczna to etap trochę po SSZ przed podłogami i tynkami natomiast urządzanie, zabudowa itp to już końcówka, dlatego bierz pod uwagę zmiany wysokości podłogi i zabudowy skosów. Tak jak już wspomniałem każde 10 centymetrów oddalenia od ściany daje ci mniej więcej 8cm dodane do scianki kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 08.08.2023 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Jeżeli 110cm to jest od ostatecznej wysokości podłogi do ostatecznej wersji linii dachu ( po ociepleniach etc ) to będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts