jakub_olgo2.pl 06.08.2023 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Witam,mam na posesji istniejące stopy betonowe, które mogę wykorzystać. Chciałbym zbudować prostą wiatę z jednospadowym dachem, ale rozstaw istniejących stop jest duży. Czy przy takich rozpiętością trzeba stosować kratownice, czy można to zrobić na krokwiach o odpowiedniej grubości ?Cala wiata miałaby około 15 m x 6 m. Rozstaw między stopami to 7,5 m x 3 m. [ATTACH=CONFIG]465870[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2023 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Wszystko zależy czym będzie kryta ta wiata. Na lekki materiał np. poliwęglan wystarczy belka i krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_olgo2.pl 06.08.2023 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Faktycznie , nie pomyslalem o tym.Mysle, ze chcialbym blachodachowke, ale to chyba nie wielka roznica wagowa w stosunku do poliweglanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2023 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Blachodachówka jak najbardziej. Mam u siebie zadaszenie tarasu 7mb pomiędzy słupami. Belka 15 x 10cm słupy 10 x 10cm i krokwie 12 x 6cm z rozstawem co 70 cm tak by pasowało pod poliwęglan którego płyta ma 210 cm.U Ciebie pod blachę oczywiście kontrłatyOd słupa do belki nośnej oczywiście zastrzały pod kątem 45*Ze względu na wymiary które dają dość dużą powierzchnię i żagiel dla wiatru pod blachę i łaty dał bym jeszcze jakieś drewno. Wymiary drewna w stosunku do ciężaru poszycia są przewymiarowane ze względu na wygląd Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts