Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głóg jednoszyjkowy

Recommended Posts

czysty gatunek będzie niedostępny.

W handlu dostaniesz najwyżej jakieś siewki w szkółkach leśnych albo mieszańca głóg pośredni (np. "Paul's Scarlet") albo odmiany jednoszyjkowego np. "Compacta", "Stricta"

Edytowane przez Elfir

To ciekawe co piszesz ponieważ otrzymalem pismo z Urzędu Marszałkowskiego z którego wynika że w zamian za ścięcie dębu szypółkowego mam zasadzić głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) do tego sporych rozmiarów jak na krzew. Oczywiscie przedzwonilem do znajomych mi szkolek i nigdzie nie ma tego krzewu. Muszę przemyśleć co z tym psikusem z urzędu zrobić?

To ciekawe co piszesz ponieważ otrzymalem pismo z Urzędu Marszałkowskiego z którego wynika że w zamian za ścięcie dębu szypółkowego mam zasadzić głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) do tego sporych rozmiarów jak na krzew. Oczywiscie przedzwonilem do znajomych mi szkolek i nigdzie nie ma tego krzewu. Muszę przemyśleć co z tym psikusem z urzędu zrobić?

Napisać odwołanie z powodu braku realności w wypełnieniu obowiązku nasadzenia zamiennego.

I zasugerować albo odmianowy głóg jednoszyjkowy albo głóg pośredni. Ewentualnie inny gatunek drzewa np. jarząb mączny czy klon polny.

Chyba, że Urząd dopuszcza odmiany ogrodowe a nie tylko czyste gatunki? (zadzwonić i dopytać)

W szkółkach kórnickich masz głogi jednoszyjkowe odmianowe (Stricta i Variegata) o rozmiarze 8/10, 12/14, itd. do nawet 25/30 (to są średnice pnia). Przy czym w szkółkach Kórnickich mieszaniec "Paul's Scarlet" jest oznaczany jako jednoszyjkowy.

Tylko te głogi o dużych średnicach są kopane z gruntu - nie wiem ile dostępnych jest w donicach (25l) - trzeba byłoby zadzwonić i popytać.

Edytowane przez Elfir