MarioZZ 07.08.2023 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Pilnie potrzebuje kupić głóg jednoszyjkowy, dość duży. Na wysokości 100 cm musi mieć w obwodzie 10 cm. Poszukuję na terenie województwa dolnośląskiego lub ościennych. Polećcie mi jakiś sprawdzony namiar na sprzedawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.08.2023 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) czysty gatunek będzie niedostępny.W handlu dostaniesz najwyżej jakieś siewki w szkółkach leśnych albo mieszańca głóg pośredni (np. "Paul's Scarlet") albo odmiany jednoszyjkowego np. "Compacta", "Stricta" Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioZZ 08.08.2023 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 To ciekawe co piszesz ponieważ otrzymalem pismo z Urzędu Marszałkowskiego z którego wynika że w zamian za ścięcie dębu szypółkowego mam zasadzić głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) do tego sporych rozmiarów jak na krzew. Oczywiscie przedzwonilem do znajomych mi szkolek i nigdzie nie ma tego krzewu. Muszę przemyśleć co z tym psikusem z urzędu zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) To ciekawe co piszesz ponieważ otrzymalem pismo z Urzędu Marszałkowskiego z którego wynika że w zamian za ścięcie dębu szypółkowego mam zasadzić głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) do tego sporych rozmiarów jak na krzew. Oczywiscie przedzwonilem do znajomych mi szkolek i nigdzie nie ma tego krzewu. Muszę przemyśleć co z tym psikusem z urzędu zrobić? Napisać odwołanie z powodu braku realności w wypełnieniu obowiązku nasadzenia zamiennego. I zasugerować albo odmianowy głóg jednoszyjkowy albo głóg pośredni. Ewentualnie inny gatunek drzewa np. jarząb mączny czy klon polny. Chyba, że Urząd dopuszcza odmiany ogrodowe a nie tylko czyste gatunki? (zadzwonić i dopytać) W szkółkach kórnickich masz głogi jednoszyjkowe odmianowe (Stricta i Variegata) o rozmiarze 8/10, 12/14, itd. do nawet 25/30 (to są średnice pnia). Przy czym w szkółkach Kórnickich mieszaniec "Paul's Scarlet" jest oznaczany jako jednoszyjkowy. Tylko te głogi o dużych średnicach są kopane z gruntu - nie wiem ile dostępnych jest w donicach (25l) - trzeba byłoby zadzwonić i popytać. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts