matyspio 10.08.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Od jakiegoś czasu zauważyłem, że rekuperacja jest głośniejsza niż pół roku temu po uruchomieniu. Może to subiektywne odczucie, czy może słuch mi się wyostrzył ... Nie wiem gdzie szukać problemu, nawet na zewnątrz przy czerpni i wyrzutni jest dosyć duży hałas. Jest to zauważalne nawet przy reku ustawionej na 25-30%. Jedyna zmiana, która nastąpiło w międzyczasie to montaż filtrów na anemostatach wywiewnych.Po uruchomieniu zrobiłem kilka zdjęć z menu serwisowego i zauważyłem, że nap na wentylatorach ( naw. / wyw.) było wtedy zbliżone, teraz nap na nawiewie jest 2x wyższe.Może przypchana czerpnia i wentylator wkręca się na wyższe obroty ?Czy ktoś wie jak przeprowadzić kalibracje reku Airpack 4 ? Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez matyspio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2023 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Wyższe obroty to i większy hałas. Zacznij od wymiany filtrów.A po co filtry na wywiewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 10.08.2023 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 A po co filtry na wywiewie? Nie wiem czy słusznie ale założyłem z tą myślą, że ograniczy mi to zasyfienie kanałów... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2023 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Nie wiem czy słusznie ale założyłem z tą myślą, że ograniczy mi to zasyfienie kanałów... Co przeszkadza zasyfienie kanałów wywiewnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 10.08.2023 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) No kanały wywiewne chyba łączą się z centralą ... Chyba szybciej jak byś napisał, że według ciebie to nie ma większego sensu. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez matyspio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2023 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 No kanały wywiewne chyba łączą się z centralą ... Nie masz filtra w centrali? Jego celem jest ochrona przed zabrudzeniem wymiennika co w samo w sobie nie byłoby niczym strasznym, gdyby nie powodowało zwiększenia oporów. Chyba szybciej jak byś napisał, że według ciebie to nie ma większego sensu. Zakładam racjonalność zachowań. Więc ciekawi mnie, co zyskujesz praktycznego filtrami w anemostatach, że warte to pieniędzy na ich montaż, na prąd do pokonania zwiększonych oporów i zwiększony hałas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.08.2023 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Co przeszkadza zasyfienie kanałów wywiewnych? Nie masz filtra w centrali? Jego celem jest ochrona przed zabrudzeniem wymiennika co w samo w sobie nie byłoby niczym strasznym, gdyby nie powodowało zwiększenia oporów. Zakładam racjonalność zachowań. Więc ciekawi mnie, co zyskujesz praktycznego filtrami w anemostatach, że warte to pieniędzy na ich montaż, na prąd do pokonania zwiększonych oporów i zwiększony hałas? Inni mogą mieć odmienne przemyślenia. "Zaleca się montowanie filtrów w instalacjach wentylacji mechanicznej na anemostatach wywiewnych oraz opcjonalnie nawiewnych. Jeżeli centrala wentylacyjna (rekuperator) posiada filtry można ograniczyć się do montażu filtrów wyłącznie na anemostatach wywiewnych. Filtry stożkowe jednak doskonale sprawdzają się na anemostatach nawiewnych - nie dopuszczając do tworzenia się na sufitach czarnych "kółek" wokół anemostatów. Zanieczyszczone powietrze z pomieszczeń takich jak: kuchnia, łazienka, garderoba, WC, wyciągane jest przez anemostaty lub kratki, następnie przechodzi przez kanały i filtrowane jest dopiero na filtrze w centrali wentylacyjnej. Zadaniem filtra stożkowego anemostatu FSA jest zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem kanałów instalacji wywiewnej (wyciągowej). Zanieczyszczenia w postaci kurzu, oparów z gotowania i smażenia pozostają na powierzchni filtra i nie osadzają się na ściankach rur." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 11.08.2023 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Okazało się, że siatka w czerpni była przypchana. Po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.08.2023 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 (edytowane) Nie masz filtra w centrali? Jego celem jest ochrona przed zabrudzeniem wymiennika co w samo w sobie nie byłoby niczym strasznym, gdyby nie powodowało zwiększenia oporów. Zakładam racjonalność zachowań. Więc ciekawi mnie, co zyskujesz praktycznego filtrami w anemostatach, że warte to pieniędzy na ich montaż, na prąd do pokonania zwiększonych oporów i zwiększony hałas? Choćby wydłużenie okresu wymiany filtr w reku (u mnie cały zalecany okres czyli 90 dni) o rurach nie wspominając. Filtr stożkowy możesz odkurzyć i ręcznie uprać a tego w reku nie. Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.08.2023 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Choćby wydłużenie okresu wymiany filtr w reku (u mnie cały zalecany okres czyli 90 dni) o rurach nie wspominając. Filtr stożkowy możesz odkurzyć i ręcznie uprać a tego w reku nie. Masz rację, to jest przykład racjonalnego zachowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.08.2023 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Choćby wydłużenie okresu wymiany filtr w reku (u mnie cały zalecany okres czyli 90 dni) o rurach nie wspominając. Filtr stożkowy możesz odkurzyć i ręcznie uprać a tego w reku nie. Zdecydowanie łatwiej dołożyć prefiltr czy wymienić "główny" w reku niż biegać z drabiną i wymieniać w anemostatach. Rury chcesz wymieniać? Czy o co Ci z nimi chodzi? Pranie to przykład racjonalnego zachowania? Gdy m2 włókniny G4 kosztuje z 10 zł? IMO te filtry stożkowe to wynalazek marketingowy i bezsensowny. Jedynie na czas mocno pylących prac wykończeniowych bym rozważał. I szybko wymianiał, bo błyskawicznie się zapychają i stawiają duży opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.08.2023 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 (edytowane) Zdecydowanie łatwiej dołożyć prefiltr czy wymienić "główny" w reku niż biegać z drabiną i wymieniać w anemostatach. Rury chcesz wymieniać? Czy o co Ci z nimi chodzi? Pranie to przykład racjonalnego zachowania? Gdy m2 włókniny G4 kosztuje z 10 zł? IMO te filtry stożkowe to wynalazek marketingowy i bezsensowny. Jedynie na czas mocno pylących prac wykończeniowych bym rozważał. I szybko wymianiał, bo błyskawicznie się zapychają i stawiają duży opór. Z tej geowłókniny robisz zamiennik oryginalnego plisowanego filtra klasy M5 czy to ma być zamiennik innego filtra czy wstawiasz jako dodatkowy przed oryginalnym ?? Coś pomaga ?? Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts