Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzenie/modernizacja rur od gazu w kuchni w bloku.

Recycle

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie planowania nowej kuchni, m.in. będę przenosił kuchenkę w inne miejsce. Jakie rozwiązania zgodne z prawem mam w takiej sytuacji? Obecnie jest to rura stalowa skręcana. Rozważam kilka opcji:

1. Przeniesienie rury bliżej kuchenki - wymagany jest wniosek o odcięcie dopływu gazu, czy w takiej sytuacji można przedłużyć istniejącą instalację z wykorzystaniem rur skręcanych?

2. Zastosowanie węża elastycznego 3m od obecnego przyłącza. Odległość od zaworu do kuchenki w linii prostej będzie mniejsza niż 1m, więc ten punkt z przepisów byłby zachowany. Jednak widzę jedynie przemysłowe węże powyżej 2m, czy taki wąż nie ma atestu do zastosowania w mieszkaniu?

3. Przedłużenie instalacji po zaworze zamykającym w kuchni z wykorzystaniem rur stalowych, a dopiero od nich wąż 2m do kuchenek.

Czy posiadacie jakieś doświadczenie w tym temacie? Gdzieś czytałem, że nie stosuje się już rur stalowych, to prawda? Oczywiście nie mam zamiaru żadnych prac wykonywać samodzielnie, rozumiem powagę sytuacji, jednak nauczony doświadczeniem z niektórymi "specjalistami" wolę się wcześniej upewnić. Zależy mi na bezpieczeństwie i zgodności z przepisami.

Dziękuję za wszelkie porady :)

Zmiana na indukcję nie jest łatwa i tania.

Trzeba wystąpić do właściciela budynku i do ZE o zgodę zwiększenie mocy przyłączeniowej.

Możesz nie uzyskać takich zgód.

Jeżeli uzyskasz obie zgody to trzeba przebudować swoją tablicę rozdzielczą i zamontować nowe kable od licznika od tablicy i w domu.

Nie jest tanio ale płyta indukcyjna jest bardzo dobra.