Recycle 11.08.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Witam. Jestem na etapie planowania nowej kuchni, m.in. będę przenosił kuchenkę w inne miejsce. Jakie rozwiązania zgodne z prawem mam w takiej sytuacji? Obecnie jest to rura stalowa skręcana. Rozważam kilka opcji: 1. Przeniesienie rury bliżej kuchenki - wymagany jest wniosek o odcięcie dopływu gazu, czy w takiej sytuacji można przedłużyć istniejącą instalację z wykorzystaniem rur skręcanych? 2. Zastosowanie węża elastycznego 3m od obecnego przyłącza. Odległość od zaworu do kuchenki w linii prostej będzie mniejsza niż 1m, więc ten punkt z przepisów byłby zachowany. Jednak widzę jedynie przemysłowe węże powyżej 2m, czy taki wąż nie ma atestu do zastosowania w mieszkaniu? 3. Przedłużenie instalacji po zaworze zamykającym w kuchni z wykorzystaniem rur stalowych, a dopiero od nich wąż 2m do kuchenek. Czy posiadacie jakieś doświadczenie w tym temacie? Gdzieś czytałem, że nie stosuje się już rur stalowych, to prawda? Oczywiście nie mam zamiaru żadnych prac wykonywać samodzielnie, rozumiem powagę sytuacji, jednak nauczony doświadczeniem z niektórymi "specjalistami" wolę się wcześniej upewnić. Zależy mi na bezpieczeństwie i zgodności z przepisami. Dziękuję za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2023 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 olej gaz, załóż indukcję. Po co ci siedzenie w oparach mazutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2023 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Lepsza jest kuchenka indukcyjna ale trzeba mieć odpowiednią moc przyłączeniową. Prąd wyłączą i nie będzie na czym ugotować wody na herbatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.08.2023 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Prąd wyłączą i nie będzie na czym ugotować wody na herbatę Nadal indukcja lepsza. A na takie ewentualności mała turystyczna na gaz w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Nadal indukcja lepsza. A na takie ewentualności mała turystyczna na gaz w puszce. To było żartem ale pomysł masz bardzo dobry Ile takie coś kosztuje i ile czasu może gaz w puszcze czekać na kolejne wyłączenie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.08.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Ile takie coś kosztuje i ile czasu może gaz w puszcze czekać na kolejne wyłączenie prądu? Ze 100-150zł za taką kuchenkę. Kupiłem rok czy dwa temu, jeszcze nigdy nie użyta. Na puszce gazu nie ma daty ale zakładam, ze dobre kilka lat jest zdatna. Gaz / nabój / kartusz - max 10zł/szt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2023 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Tani ten nabój - widzę ceny 30-40 za ok. 300-450 g . Dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recycle 13.08.2023 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Nie jestem przekonany do płyty indukcyjnej, ponieważ jest to mieszkanie w starym budownictwie i nawet płyta 230V pociągnie za sobą bardzo duże zmiany jeżeli chodzi o elektrykę. Od licznika do bezpieczników dochodzi przewód 2.5mm. Stąd nadal szukam rozwiązań z gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.08.2023 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Zmiana na indukcję nie jest łatwa i tania.Trzeba wystąpić do właściciela budynku i do ZE o zgodę zwiększenie mocy przyłączeniowej.Możesz nie uzyskać takich zgód.Jeżeli uzyskasz obie zgody to trzeba przebudować swoją tablicę rozdzielczą i zamontować nowe kable od licznika od tablicy i w domu.Nie jest tanio ale płyta indukcyjna jest bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recycle 13.08.2023 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Dokładnie, z tego powodu szukam rozwiązania z gazem i nie wiem na co dokładnie musiałbym mieć zgody w związku z przebudową za licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.08.2023 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Takie stanowiskahttps://www.budoinstal.com.pl/blog/przebudowa-instalacji-gazowej-w-lokalu-mieszkalnym-czy-trzeba-miec-na-nia-pozwoleniehttps://www.prawo-budowlane.info/wymiana-rur-gazowych-a-projekt-przebudowy,369,material_prawo_budowlane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 14.08.2023 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 A może starczy taka indukcja wolnostojąca, dwupolowa? Podłącza się zwykła wtyczką do gniazdka. Niestety są trochę głośne (wentylatory). Ja w blokach wywalam gaz i wstawiam takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.08.2023 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 Są diostępne płyty indukcyjne 4-polowe z konfigurowanym ograniczeniem mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts