Fajama 16.08.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Mam dom z 2021r. 120m2 sama podłogówka. Chce grzac ten dom bez cwu i zrobic to najtaniej, sam z pomoca kumpla hydraulika i wspolnymi silami czegos sie nauczmy Do rzeczy: Pompa albo LG therma 5kw albo Panasonic aquer 5kw. Ktora tansza taka bedzie. Nie bedzie bufora bo mozna go zamontowac kiedys a bez niego podobno tez sie da. Ale dla nas najwazniejsze. Co wchodzi w sklad takich pomp (tych wymienionyh) a co im brakuje do poprawnego dzialania? Kotlownia czeka, teraz tylko ja podłączyć zgodnie ze sztuka nie zapominajac o najwazniejszych czesciach i pomijajac niepotrzebne drogie rzeczy (jak na razie np. bufor ) Pozdrawiam moze bedzie ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.08.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Bez CWU, to sobie przerób klimę na pc PW.Tanio i pewnie znacznie taniej od tych wspomnianych. Nie będziesz się martwić, czy prąd jest i pompka będzie pracować wtedy, kiedy pc i kiedy zabraknie prądu.Odsyłam do YT. Aaaa. Skoro nie potraficie podłączyć zwykłego gotowca typu monobloka, to raczej nie dacie rady i z moją propozycją. Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.08.2023 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Mam dom z 2021r. 120m2 sama podłogówka. Chce grzac ten dom bez cwu i zrobic to najtaniej, sam z pomoca kumpla hydraulika i wspolnymi silami czegos sie nauczmy To najpierw poczytaj Bo kupno pompy PW i późniejsze grzanie CWU za pomocą grzałki to wręcz idiotyzm jak można grzać wodę za pomocą posiadanej pompy kilka razy taniej Co do pompy to lepiej zamontuje splita a nie monoblocka. Przy monobloku trzeba dodatkowego osprzętu zabezpieczającego aby w razie braku prądu nie było "zdziwienia" Inna rzecz że wielu producentów monoblocków wymaga pewnych zabezpieczeń inaczej nie udzieli gwarancji. A jak twój hydraulik jest "zielony" w tych tematach to lepiej niech zrobi ktoś kto ma pojęcia aby potem nie było krzyku że pompa źle działa, wywala błędy albo prądu nie było i sprężarka poszła do krainy zapomnienia a producent nie uznał gwarancji No chyba że jesteś tak bogaty że ewentualna strata kilkunastu tysięcy nie jest problemem to wtedy spoko można "zaoszczędzić" Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 16.08.2023 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Moze inaczej. Ja pracuje jako elektryk przemyslowy takze ze sterownikami nie bedzie problemu. Kolega pracuje jako hydraulik takze nie jest tu nikt zielony. Pompa ciepla taka poniewaz kilka maili wyslalem zeby wyliczyli mi pompe. Wyceny jakie dostawalem to wlasnie z takimi pompami. Takze spokojnie, nie jest robione az tak na pale Dlatego chcialbym dowiedzieć co taki monoblock potrzebuje za dodatkowy osprzet, a co juz wchodzi w skład. Reszte doczytamy jak bedziemy wiedziec w ktorym kierunku czytac Zrobmy zabawe i zobaczymy czy sie uda, moze tak podejdzmy do sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 16.08.2023 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Zapomnialem jeszce dodać a nie wiem jak edytować: ( z orzeczenia wychodzi mi na stronach okolo 5kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 16.08.2023 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Jest tez malo czasu do zimy a sam w zyciu mam czasu niewiele a chciałbym teoche przyspieszyć dowiadywanie sie bo i tak zrobimy to sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 17.08.2023 04:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 To jak pomoze ktos? Co tam trzeba dokupic a co nie bo juz dana pompa ma? A czy one paramatremai sa podobne? Jaki scop maja przy -15 i -10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 17.08.2023 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Moze inaczej. Ja pracuje jako elektryk przemyslowy takze ze sterownikami nie bedzie problemu. Kolega pracuje jako hydraulik takze nie jest tu nikt zielony. Pompa ciepla taka poniewaz kilka maili wyslalem zeby wyliczyli mi pompe. Wyceny jakie dostawalem to wlasnie z takimi pompami. Takze spokojnie, nie jest robione az tak na pale Dlatego chcialbym dowiedzieć co taki monoblock potrzebuje za dodatkowy osprzet, a co juz wchodzi w skład. Reszte doczytamy jak bedziemy wiedziec w ktorym kierunku czytac Zrobmy zabawe i zobaczymy czy sie uda, moze tak podejdzmy do sprawy Skoro kolega to hydraulik to powinien wiedzieć jak wygląda instalacja i co do niej potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 17.08.2023 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 To jak pomoze ktos? Co tam trzeba dokupic a co nie bo juz dana pompa ma? A czy one paramatremai sa podobne? Jaki scop maja przy -15 i -10? Obie te pompy są podobne Najpierw zdecyduj która, a potem jak kupisz to do każdej pompy jest dołączony "schemat" jak powinna być zamontowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 17.08.2023 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Skoro kolega to hydraulik to powinien wiedzieć jak wygląda instalacja i co do niej potrzebne Pan to chyba lubi tylko pisac ale konkretnie to wcale. Po co takie odpowiedzi które nic nie znacza. Czlowiek pyta sie grzecznie a takie odpowiedzi to świadczą o braku wychowania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 17.08.2023 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Obie te pompy są podobne Najpierw zdecyduj która, a potem jak kupisz to do każdej pompy jest dołączony "schemat" jak powinna być zamontowana Okej. Te pompy maja zawory bezpieczenstwa w sobie? Pompy obiegowe tez? Czyli ze wchodze taka pompa bezposrednio w wyprowadzenia rozdzielacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 17.08.2023 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Niezapominając o naczyniu przeponowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 17.08.2023 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Pan to chyba lubi tylko pisac ale konkretnie to wcale. Po co takie odpowiedzi które nic nie znacza. Czlowiek pyta sie grzecznie a takie odpowiedzi to świadczą o braku wychowania.. Hahahah, w którym miejscu byłem "niegrzeczny" i co wskazuje na brak wychowania?! Ludzie ogarnijcie się. Dożyliśmy czasów gdzie każdy oczekuje, że dostanie wszystko na tacy, a wiedza kosztuje. Skoro kolega jest hydraulikiem to wystarczy że poszuka w sieci schematów podłączenia monobloka tego który ma być montowany i odpowiedź jest gotowa. Nik tu z forum przecież nie widział instalacji CO na żywo i nie wie, jaka jest jej budowa. A takie schematy są dostępne. Nawet CNC gdzieś je prezentował. Ty jesteś elektrykiem i nie pytasz jak to podłączyć od strony elektrycznej bo wiesz a jak nie wiesz to poszukasz informacji. Nie zdejmuj odpowiedzialności z hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 17.08.2023 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Hahahah, w którym miejscu byłem "niegrzeczny" i co wskazuje na brak wychowania?! Ludzie ogarnijcie się. Dożyliśmy czasów gdzie każdy oczekuje, że dostanie wszystko na tacy, a wiedza kosztuje. Skoro kolega jest hydraulikiem to wystarczy że poszuka w sieci schematów podłączenia monobloka tego który ma być montowany i odpowiedź jest gotowa. Nik tu z forum przecież nie widział instalacji CO na żywo i nie wie, jaka jest jej budowa. A takie schematy są dostępne. Nawet CNC gdzieś je prezentował. Ty jesteś elektrykiem i nie pytasz jak to podłączyć od strony elektrycznej bo wiesz a jak nie wiesz to poszukasz informacji. Nie zdejmuj odpowiedzialności z hydraulika Ale odpowiedz ktora by nas nakierowala zmiescila by sie pewnie w dwoch, 3 zdaniach takze raczej dozylismy czasow gdzie o pomoc trzeba błagać bo zapytanie to juz proszenie o miliony. Rozpisujesz sie, podniecasz i zero jakiejs podpowiedzi co taka pompa potrzebuje a moze jednak takie pompy juz w sobie jakies elementy maja ktorych nie trzeba kupować. Pytanie raczej kieruje do osob ktore znaja schemat takich pomp. Wiec nie trac moze juz czasu na zbedne pisanie bo nic nie wnosisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 17.08.2023 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Ale odpowiedz ktora by nas nakierowala zmiescila by sie pewnie w dwoch, 3 zdaniach takze raczej dozylismy czasow gdzie o pomoc trzeba błagać bo zapytanie to juz proszenie o miliony. Rozpisujesz sie, podniecasz i zero jakiejs podpowiedzi co taka pompa potrzebuje a moze jednak takie pompy juz w sobie jakies elementy maja ktorych nie trzeba kupować. Pytanie raczej kieruje do osob ktore znaja schemat takich pomp. Wiec nie trac moze juz czasu na zbedne pisanie bo nic nie wnosisz. Nikt z nas nie jest monterem więc będziesz raczej musiał ruszyć głową exetterenak Ci dobrze napisał , nikt nie jest wróżką, każdy monter musi najpierw zobaczyć instalację.... Schematów jest w internecie kilka, mamy zgadywać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.08.2023 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 : ( z orzeczenia wychodzi mi na stronach okolo 5kw Pokaż te obliczenia, Cena PC 5 kW a 7 kW - jest b; zbliżona, Nie rezygnować z CWU, Znasz wady monobloka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 17.08.2023 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Zrobie za chwile jeszcze raz te orzeczenie.Kotlownia wyglada tak. Sama podlogowka. Rozdzielacz na parterze i poddaszu. W kotlowni wystaje tylko zasilanie i powrot. Nic wiecej nie ma. Znam wady monobloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 17.08.2023 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Monoblok(przynajmniej Panasonica) ma w sobie naczynie wzbiorcze ,ale o konkretnej objętości ( ak dobrze pamiętam na objętość zładu 180l), więc trzeba znać zład wody. Obiegówka też w środku jest . Dodatkowo ,jeśli CWU to zawór trójdrożny ( Panasonic nie daje w zestawie , może LG ma). No i trzeba postanowić jaka topologia , czy z wymiennikiem ( wtedy tylko obieg z pompą i ew.cwu zalany glikolem , ale porzebna dodatkowa obiegówka po drugiej stronie wymiennika)) , czy całość zalana glikolem , albo może zalewamy po prostu wodą i dajemy zawory co "spuszczają" wodę jak ma poniżej 3 stopni....No i w zasadzie to wszystko , trzeba dobrze posadowić jednostkę zewnętrzną ( wg wymagań instrukcji ) , doprowadzić prąd i wodę , i dodatkowo kabelek do wewnętrznego sterowania ( a może nawet dwa np do zabawy z Heishamon) ,kabelek to zaworu trójdrożnego, ew kabelek do dodatkowej obiegówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fajama 17.08.2023 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 https://cieplo.app/wynik/1qxuuTakie cos wyszlo tylko ze zaznaczylem ze z cwu. Jej raczej nie bedzie bo jakos drogo nie wychodzi gdy mam bojler elektryczny. Moze kiedys wymiennik jakis stanie ale na ta chwile nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.08.2023 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 https://cieplo.app/wynik/1qxuu Jeżeli przy tych obliczeniach; -Ty i kumpel wybieracie PC 5kW, - to raczej sobie zrobicie krzywdę Przy -16 C -Twój budynek potrzebuje 5,5 kW ; - a tego PC o mocy 5kW nie zapewni Zgłębij wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts