Gwiazdoor 20.08.2023 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Witam! Czy ktoś może mi doradzić czy małym nakładem pracy i kosztów mogę zwiększyć przepływ na rotometrach i rozwiązać problem z zapowietrzaniem się pętli? Pompa Daikin Altherma 8kW bez żadnych buforów, wszystko wpięte bezpośrednio w PC układ podłogowa i grzejniki spięte w jeden obieg, rury to głównie miedź 22mm, kawałek chyba pexa 32mm z dwoma kolanami które są mega przewożone . grzejniki przewymiarowane, przepływ max ok. 28l/min. Na rotometrach na parterze max dochodzi do 1l. Przy 6 pętlach, druga listwa zasilająca ma 4 obiegi na grzejniki i na jednym jest również chyba podłoga. Na piętrze jest 7 obiegów grzejników i 2 podłogówki wpięte razem w jedną listwę. Teraz już wiem że to nie poprawnie ale niestety tak jest i tego na chwilę obecną nie zmienię. Jaki jest problem? Słabo grzeje mi jeden - dwa obiegi podłogówki na parterze i jeden na piętrze. Jak odpowietrze układ przez tydzień, dwa jest fajnie i później znów to samo. Rozważam montaż separatora powietrza oraz dodatkowego filtra magnetycznego z racji grzejników w instalacji. Zastanawiam się też nad wymianą odpowietrzników w listwach na higroskopijne, inne podobno lubią zassać powietrze podczas pracy ogrzewania. Czy wymiana częściowa tych rur 22mm które idą do rozdzielni zmieni co kolwiek? Przykładowo mam około 7mb rury i wymienię widoczna cześć około 3,5mb na większą średnicę - ma to sens czy tylko kłucie mieszkania i nowa instalacja? Zużycie energii mam na dobrym poziomie bo około 3500kWh ogrzewam około 190m2. Ktoś podpowie lub zechce pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.08.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Witam! Czy ktoś może mi doradzić czy małym nakładem pracy i kosztów mogę zwiększyć przepływ na rotometrach i rozwiązać problem z zapowietrzaniem się pętli? Pompa Daikin Altherma 8kW bez żadnych buforów, wszystko wpięte bezpośrednio w PC układ podłogowa i grzejniki spięte w jeden obieg, rury to głównie miedź 22mm, kawałek chyba pexa 32mm z dwoma kolanami które są mega przewożone . grzejniki przewymiarowane, przepływ max ok. 28l/min. Na rotometrach na parterze max dochodzi do 1l. Przy 6 pętlach, druga listwa zasilająca ma 4 obiegi na grzejniki i na jednym jest również chyba podłoga. Na piętrze jest 7 obiegów grzejników i 2 podłogówki wpięte razem w jedną listwę. Teraz już wiem że to nie poprawnie ale niestety tak jest i tego na chwilę obecną nie zmienię. Jaki jest problem? Słabo grzeje mi jeden - dwa obiegi podłogówki na parterze i jeden na piętrze. Jak odpowietrze układ przez tydzień, dwa jest fajnie i później znów to samo. Rozważam montaż separatora powietrza oraz dodatkowego filtra magnetycznego z racji grzejników w instalacji. Zastanawiam się też nad wymianą odpowietrzników w listwach na higroskopijne, inne podobno lubią zassać powietrze podczas pracy ogrzewania. Czy wymiana częściowa tych rur 22mm które idą do rozdzielni zmieni co kolwiek? Przykładowo mam około 7mb rury i wymienię widoczna cześć około 3,5mb na większą średnicę - ma to sens czy tylko kłucie mieszkania i nowa instalacja? Zużycie energii mam na dobrym poziomie bo około 3500kWh ogrzewam około 190m2. Ktoś podpowie lub zechce pomoc? Zapewne masz układ zamknięty, więc musisz mieć nieszczelność w instalacji. To jest twój problem i jak znajdziesz jego źródło to będzie po sprawie. Szczelna instalacja nie ma się jak zapowietrzać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts