bat_-87 24.08.2023 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Witam, Mam pompę ciepła gruntową, działa świetnie, kolektor płaski na 1,5 m, teren podmokły na 3 m twarda glina, temperatury DZ lato 17°C, zima 2,5°C. DZ cały czas w mokrym gruncie. Zastanawiam się nad regeneracyjnym ogrzewaniem gruntu kolektorami słonecznymi. Pomysł jest taki, żeby na głębokości 1 m nad Dolnym Źródłem (fajnie było by pod ale nie chcę uszkodzić DZ) zakopać pętle z PEXa od podłogówki, połączyć to wszystko rozdzielaczem z podłogówki następnie pompa i trzy kolektory słoneczne płaskie 6m2, zalane glikolem. Z 1 m² solara otrzymamy 450 kWh/r x 6 m² = 2700 kWh/r Podniesienie temperatury DZ o 5°C daje wzrost COP o ~1. Jest o co walczyć przy obecnych cenach prądu 0,85-13,6 zł za kWh Zakładając, że grunt w lecie na dzień dzisiejszy mam 17,5°C na zasileniu , to przy dalszym wpompowywaniu ciepła w grunt z kolektorów start sezonu grzewczego, byłby np. z 23°C. Maksymalna temperatura DZ dla pompy gruntowej to 25°C.(dlaczego?) Miał bym dużą masę gruntu o podwyższonej temperaturze. Ciekawi mnie, ile energii można by zmagazynować w takim gruncie? Solary miałyby w takim zastosowaniu wysoką sprawność i w zasadzie wszystko, co wyprodukują, nawet temperaturę rzędu 5°C, mogłoby w zimie regenerować DZ. Czy znajdzie się ktoś odważny, kto policzyłby sprawność? Czy energia zakumulowana w lecie przetrwa do zimy? O ile taka instalacja skróciłaby regenerację gruntu dla DZ? Jaka byłaby oszczędność w zużyciu prądu przez pompę ciepła? Czy straty przez przewodzenie dalej w grunt to rzeczywiście w tym przypadku straty? Aspekt ekonomiczny: wszystko używane i jak najtaniej ale porządnie:) Temat na czasie, proszę o aktywny udział ludzi mądrzejszych ode mnie Pozdrawiam Bartłomiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 24.08.2023 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Mądrzejszy to raczej nie jestem, pomysł ciekawy, ale wg mnie pozbawiony sensu. Ta dodatkowa energia zgromadzona w gruncie nie dotrwa do zimy, ani nawet do jesieni. Wg mnie rozejdzie się ona w gruncie, zanim zdoła odzyskać ją DZ.Nie wiem jaki byłby koszt takiej instalacji, ale wolałbym kupić kilka paneli PV i podłączyć bezpośrednio za pomocą przetwornicy do grzałki CWU w bojlerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 24.08.2023 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Załączysz chłodzenie latem i grunt masz wygrzany na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 24.08.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Skoro masz 2,5C zimą to jak dla mnie szkoda czasu na takie zabawy, chyba że w celach edukacyjnych. U mnie gruntówka fiksuje jak ma zbyt wysoką temperaturę na zasilaniu, bo jak puszczam chłodzenie podłogi obiegiem z DZ i załącza się grzanie CWU to pompa ma zbyt dobre warunki do pracy i ciśnienie skacze i presostat wyłącza :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 24.08.2023 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 1. Sprawność pompy ciepła zależy od różnicy temperatury pomiędzy górnym a dolnym źródłem (we wzorze różnica tempo jest w mianowniku). Zakładając, że obecnie delta temp GZ-DZ = 30*C, podnosząc DZ o 5*C delta będzie 25*C przez co nowy COP = 30/25 x stary COP - czyli COP wzrośnie o 20%. 2. Kolektor DZ położny relatywnie płytko pod ziemią, z dużym udziałem przepływających wód gruntowych raczej nie będzie gromadził energii pomiędzy sezonami. 17*C latem świadczy, że się szybko regeneruje (głównie z uwagi na wodę), ale wskazuje też, że będzie szybko tracił temperaturę. Ewentualne korzyści mogą być na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat_-87 24.08.2023 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Załączysz chłodzenie latem i grunt masz wygrzany na maxa. nie mam modułu chłodzenia. wykres COP mojej pompy: [ATTACH=CONFIG]466022[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]466023[/ATTACH] W zimę ustawione mama 22-23oC na zasileniu temperatura 26-28oC (bez regulatora pogodowego) Wg wykresu przy zasilaniu 35 dla 0oC COP jest 5 Ja daję na zasileniu 26-28 oC dla 0oC COP jest 7??? tak mam to rozumieć? na dziś ma 17,5oC to COP dla CUW 46oC wynosi 6 Dobrze rozumiem? Ja nie chcę gromadzić ciepłą na zimę. Na wykresie ukazane są zmiany temperatury gruntu w zależność od głębokości i pory roku. [ATTACH=CONFIG]466024[/ATTACH] Moją instalacją chciał bym przesunąć zbocza sinusoidy na zimniejsze miesiące. Oraz podnieść szczyt w miesiącach zimowych. luty marzec kwiecień mają stosunkowo duże nasłonecznienie tak samo jak wrzesień i listopad. Dostarczanie ciepła do gruntu spowalniało by jego oziębianie, zauważcie na jakich temperaturach pracujemy . W powyższych miesiącach uzyskanie temperatury 15-17 oC z kolektorów to pestka. W opracowaniach niemieckich spotyka się ograniczenie wielkości DZ poziomego lub pionowego o 1/3 przy pracy z kolektorami. Ba w pionowych zapobiegają stałemu obniżaniu się temperatury odwiertów DZ na przestrzeni lat. Przy dzisiejszych cenach prądu zysk 25% w skali roku jest ogromy. (mam Pv na starych zasadach i to spore= rachunki opłaty stałe) za 15 lat eldorado z gromadzeniem się skończy.... i wtedy będzie problem a ceny energii jeszcze pójdą w górę. Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez bat_-87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 24.08.2023 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Woda w gruncie zabierze Ci całe zgromadzone ciepło. Zresztą ono i tak nie dojdzie niżej do rur dolnego źródła, bo ciepło idzie w górę, nie w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 01.09.2023 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 2,5 C w zimę chciałbym mieć takie temperatury ...szkoda cokolwiek zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 bat_-87 Chcieć można wszystko, ale fizyka procesu i tak ma to w DUPIE i robi swoje.Wepchnąć obiegu glikolowego solarów POD DZ nie masz jak.Wody podtrawnikowe na bieżąco rozwloką po okolicy to, co tam wepchniesz .Robota - tak.Wydatki - tak.Zyski - nie...Twoje rozumowanie opiera się na wyliczeniach zaczynających się - JEŻELI... TO...A jeżeli nie? To co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts