Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stelaż pod gk, murłata

Recommended Posts

1. Jak zrobić równo pierwszy rząd stelaża sufitowego pod GK na poddaszu? Proszę o wskazówki bo mi coś nie pykło. Generalnie jakoś tam odmierzałem, kątownikiem zaznaczyłem sobie linię na krokwi (żeby wieszak był pod kątem 90 st), no ale coś nie idzie.

2. Czy ten profil CD montuje się na końcu jakoś do ściany szczytowej czy ma 'wisieć w powietrzu'? (bo rozumiem, że na ścianie szczytowej idzie profil UD).

3. Czytałem wiele na forach o tym... murłata jest postawiona na klinach więc na większości swojej powierzchni wisi w powietrzu. Mój kierownik budowy (naprawdę dobry gość) twierdzi, żeby tak zostawić, żadnego betonu w tę szczelinę, żadnej pianki, niech drewno oddycha.... czy myli się?

372662001-803518027929034-2256638666461692039-n.jpg

372371813-835722931508342-6981991190374535862-n.jpg

372410680-816537446582437-3839754940543757649-n.jpg

Edytowane przez bartolomeooo

Zapewni to większą wytrzymałość i zapobiegnie wyboczeniu kołków, ale w przypadku ściany o wysokości 8 stóp jest to prawdopodobnie przesada, szczególnie jeśli nie przenoszą obciążenia i tylko utrzymują płytę gipsowo-kartonową, ponieważ wtedy prawie nie ma na nich ciężaru.

Płyta gipsowo-kartonowa to ogromny ból w jajach.

Zrób sobie przysługę i spraw, aby znalezienie ćwieków było naprawdę łatwe. Lubię stawiać kredą ślady na podłodze w miejscu, w którym znajdują się kołki, a kiedy kładę pierwszy arkusz, rysuję ołówkiem linię w miejscu, w którym kołek znajduje się, za pomocą kwadratu z płyty gipsowo-kartonowej. Następnie użyj poziomu dla VidMate drugiej połowy.

Kilka razy wieszałem ściany, potem je malowałem, a potem musiałem wieszać takie rzeczy, jak półki, uchwyty do telewizora czy coś innego, a pozostawienie tego śladu kredą na ziemi było bardzo pomocne.

Edytowane przez jakus4

Właśnie przesadziłem z pokojem, a teraz są schody.

Mój plan polega na przedłużeniu łat na schodach i poprowadzeniu kołków do płyt ściennych - problem polega na tym, że nie mogę po prostu położyć kwadratowej deski za pomocą płyt ściennych, ponieważ zajmie to za dużo miejsca nad głową.

https://19216811.cam/

Płytki są po prostu ustawione na stałą temperaturę, podczas gdy ja to kreślę.

Edytowane przez miskas3

Na ścianach kolankowych będzie tynk czy także płyta rg ?

Poza tym wieszak grzybkowy ( kotwowy ) jest do sufitów...... do skosów użyj wieszaków typu ES montując do nich profil UD za pomocą wkrętów pchełek z boku.

Poza tym najpierw zamontował bym od ściany do sufitu profil CD 30 pionowo pod skosem tak jak krokwie na obu brzegach ściany tak aby sznurkiem wyznaczyć prostą powierzchnię a następnie dopiero profile na skosy umieszczając je wewnątrz profili CD

Edytowane przez Mareks77

Na ścianach kolankowych będzie tynk czy także płyta rg ?

Poza tym wieszak grzybkowy ( kotwowy ) jest do sufitów...... do skosów użyj wieszaków typu ES montując do nich profil UD za pomocą wkrętów pchełek z boku.

Poza tym najpierw zamontował bym od ściany do sufitu profil CD 30 pionowo pod skosem tak jak krokwie na obu brzegach ściany tak aby sznurkiem wyznaczyć prostą powierzchnię a następnie dopiero profile na skosy umieszczając je wewnątrz profili CD

W sumie nie wiem czy płyta GK będzie na ścianach kolankowych czy tynk, liczyłem że teraz nie ma to znaczenia...

Jak przeglądałem internet (wiem, że to nie powinno mieć znaczenia tylko rzetelna wiedza) to widziałem że robią skosy na tych wieszakach grzybkach - wydaje mi się prostsza opcja do ogarnięcia dla laika...

Dzięki za podpowiedź, tak zrobię - czyli najpierw profil pod skosem do ściany szczytowej, potem sznurek i montaż grzybków.

Jeśli już uparłeś się na grzybki to dawaj po dwa czyli z jednej i drugiej strony krokwi. Grzybek jest z cienkiej blaszki w związku z czym przy bardziej oddalonym profilu od krokwi skręca się on,

Najlepiej profil UD 30 przy ścienny a następnie sznurek i mocowanie grzybków a potem wciśnięcie profilu CD 60.

Po drugie to nie równaj płyt gk i profilu do narożnika ścianki kolankowej tylko rób stelaż w zależności do grubości ocieplenia.

Pierwsze 15 cm pójdzie pomiędzy krokwie a następne 10 cm idzie na to pomiędzy stelaż czyli oddalenie od krokwii to 10 cm

Jeśli na ścianie kolankowej będziesz kleił płyty to przy ściance kolankowej daj dwa profile CD stykające się ze sobą, jeden pionowo a drugi pod skosem.

W ten sposób wzmocnisz połączenie ze ścianą i dając taśmę zatopioną w gipsie nic tam nie będzie pękać.

Edytowane przez Mareks77