młotkowy 01.09.2023 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Witam.Muszę wymienic w całym mieszkaniu narożniki aluminiowe ponieważ skorodowały.Narożniki już zakupiłem.Jako gips do wtopienia wybrałem w sumie najtanszy gips(Nida Gips -gips szpachlowy plus).W sklepie Castoramy jak i na stronie www piszą że się nadaje do montażu narożników.Spróbowałem sprawdzic jaki faktycznie ma kolor.Okazuje się że jest dość ciemny.Ciemny szary.Czy ktoś z forumowiczów stosuje ten gips w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.09.2023 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Gips Dolina Nidy jest troszkę szarawy, ale są inni producenci którzy mają odmiany bielsze jak i ciemniejsze.Poza tym ściany po szpachlowaniu będziesz jeszcze malował, więc małą różnicę w ciemniejszym odcieniu pokryje pierwsza warstwa farby..W narożnikach stalowych ocynkowanych problem nie tkwi w gipsie tylko w ich przycinaniu.Aluminiowe nie mają tego problemu.Najlepiej wypoziomować narożnik na kilka placków gipsu z usunięciem jego nadmiaru a następnie po wyschnięciu uzupełnić całość wraz z wyrównaniem pacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotkowy 01.09.2023 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Czyli tak.Jeżeli mój narożnik ma 140 cm i już mam przygotowaną pod ten że narożnik sciankę.Nakładam kilka placków.Powiedzmy 4 placki.To po wyschnięciu gipsu.Tam gdzie nie było gipsu,wciskam w dziurki narożnika pacą gips?Na każdych filmach You Tubie obrzuca się w całości sciankę.Uprzednio lekko zfazując ją.I dociska poziomicą.Nadmiar wycisniętego gipsu usówa się pacą.Ma gdzieś kolega na filmiku swoją metodę? P.S Używam najtańszych narozników-tych cienkich ocynkowanych... Edytowane 1 Września 2023 przez młotkowy Konkretny opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotkowy 02.09.2023 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 (edytowane) Znalazłem film pokazujący jak i czym wtapiamy akurat na Nidzie Gips(gips szpachlowy kolor szary).Chodzi też o te placki z gipsu.Tu fachowiec robi to na "raz".Nie czeka aż mu wyschnie na kilku plackach.Póżniej dobija gipsem gdy placki jeszcze nie wyschły w otworki narożnika. Link : Edytowane 2 Września 2023 przez młotkowy Dokładniejszy opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.09.2023 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Jeśli narożniki służą do płyt rygips to można to zrobić za jednym razem.Gips musi być o konsystencji rzadkiej ale gęstawy na tyle aby narożnik i jego ewentualne nierówności i naprężenia nie powodowały poruszenia raz ustawionego narożnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts